Протест в Париж след прегазен велосипедист

Той бил умишлено убит след спор на пътя
19 окт 2024 08:53, Александър Попов
20
Протест в Париж след прегазен велосипедист
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След смъртта на велосипедист в Париж, за когото се твърди, че е бил умишлено прегазен от шофьор на джип, Френската федерация на колоездачите призова за национални протести този следобед, предаде ДПА.

Едноминутно мълчание трябва да се проведе пред всички кметства в страната в 17:45 часа местно време (18:45 българско), съгласно вчерашния призив за действие на федерацията.

"Не можем повече да търпим това омаловажаване на насилието по пътищата. Както всички останали участници в движението, велосипедистите и пешеходците, които избират устойчиви и екологични видове транспорт, имат основно право на безопасност", обявиха от федерацията.

В Париж демонстрантите се очаква да се съберат на Площада на републиката от 17 часа местно време.

След фаталния инцидент в центъра на Париж във вторник вечерта е образувано разследване срещу 52-годишния шофьор на джип по подозрение за убийство, съобщиха от прокуратурата. В момента му е наложена мярка „задържане под стража“.

Въз основа на свидетелски показания и записи от камери, разследващите смятат, че мъжът умишлено е прегазил 27-годишния велосипедист след спор.

За да се движи по-бързо през трафика, шофьорът на джипа изминава около 200 метра по велоалея, като закача крака на велосипедиста. Когато велосипедистът в отговор тропа по капака на автомобила, водачът първоначално дава заден ход, след което насочва автомобила си към велосипедиста.

Адвокатът на шофьора каза пред местните медии, че клиентът му не е имал намерение да убие велосипедиста, а по време на спора е загубил контрол над превозното средство.

Кметът на Париж Ан Идалго, която от години насърчава разширяването на велоалеите в столицата, реагира шокирано на фаталния инцидент. Жертвата е била член на асоциация, застъпваща се за разширяване на велосипедната инфраструктура във френската столица./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от НОТИФИКАЦИИ
Деветгодишен оцеля в джунгла сред змии и крокодили
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Европедерас преди 1 минута
Да се затворят улиците за коли и да се направят велоалеи.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
и защо се е качил на велоалеята, наглец и убиец
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
По-скоро велосипедиста се е ипита да избута автомобила ... Е, избутал го е...
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
До такива случки водят велоалеите, което са откраднати от шофьорите места за движение.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
Чудех се какво има да протестират, а то защото шофьорът твърди, че е станало по непредпазливост, а те искат да се води умишлено. Амии, сложно ще е, при положение че се е качил умишлено с колата върху велоалеята.
10
2
 
1
 
! Отговори
Колю заразения преди 1 час
Здравейте, казаха ми тук да питам... някой да знае бабин илач против срамни буби? Една рускиня ме напълни, пишман станах Мерси
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Шофьора на джипа е бил билгарин от електората на Пеевски.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
БРАВО НА ФРАНЦУЗИТЕ
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Живея във Франция, със съпруга ми ползваме ежедневно велосипед (той) и тротинетка, аз. Ужасно е, велоалеите спират изведнъж, в нищото, непочистени са, пълни с клони, листа, камъни, стъкла. Автомобилистите са често агресивни, но най-зле в тази държава са самите пешеходци-вървят по велоалеята, спират се, вторачени в телефоните...мислят си, че с тротинетка ще е по-лесно да спра, отколкото с кола....Абе, ужас е във Франция,няма никаква дисциплина.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Колоездачи и тротинеткаджии е равно на м...дил. И тия и ония карат като луди по пешеходни зони, ама ги е яко шубе сред колите. А, ако има бунт на пешеходците, какво правим, а.......
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да тръгнеш по велоалеята и да газиш бих го очаквал в България, явно дивата селяния обзема и други места и народи.
4
0
 
0
 
! Отговори
Стенли преди 1 час
Бончо дано някъде като пресичаш да ти се случи случка
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо ли не съм изненадан. Франсетата са жестоко комплексиран и завистлив народ. Мразят всичко и всеки включително и самите себе си.
2
2
 
6
 
! Отговори
Стенли преди 1 час
Цял свят ги има такива шофьори ид.иоти
1
7
 
8
 
! Отговори
Смачкан от демократ преди 2 часа
Демокрация е когато силният смачква слабия - вижте САЩ, вижте Израел! Само Русия не се поддава на смачкване от демокрацията им, просто защото не е слаба!