Светът е по-добре подготвен за цунами от всякога

Това е благодарение на системата за ранно глобално предупреждение
25 окт 2024 15:18, Елка Василева
9
Светът е по-добре подготвен за цунами от всякога
Снимка: архив, БГНЕС

Светът е по-добре подготвен от всякога за опустошителни вълни цунами благодарение на системата за ранно глобално предупреждение, въпреки че все още е невъзможно да се предвиди кога точно може се случи подобно бедствие, казаха експерти по океанография в столицата на Индонезия Джакарта, цитирани от АФП.

"Ние сме много по-добре подготвени, отколкото през 2004 г. Глобалната система за ранно предупреждение спасява животи", каза на пресконференция Бернардо Алиага, специалист по цунами в Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО.

Експертът визира цунамито, което през 2004 г. причини над 170 000 смъртни случая в Азия, по-специално в Индия, Индонезия и Тайланд. По онова време специалистите не са разполагат с работеща система за предупреждение. Днес 1400 станции по света съкращават само до няколко минути времето за предупреждение след образуването на вълна цунами.

"По-сигурни ли сме сега? Да, може би. Дали сме по-сигурни навсякъде по света? Може би не. Наистина се нуждаем от вашата помощ. Защото трябва да предадем посланието, че трябва да бъдем по-добре подготвени", допълни Алиага.

Преди всичко експертите искат населението по крайбрежията в рисковите райони да бъде по-добре подготвено. "Нашата цел е до 2030 г. 100 процента от тези рискови общности да бъдат подготвени и устойчиви на цунами", каза Ардито Кодиджат, ръководител на Информационния център за цунами в Индийския океан.

Тези превантивни мерки включват обучение на жителите в рефлекси за оцеляване, като например бягане към по-високи места веднага щом чуят рева на цунами и разполагане на шамандури в близост до основните разломи, за да се установи кога може да се образува вълна.

Страните, засегнати от цунамито в Индийския океан през 2004 г., което беше причинено от земетресение с магнитуд над 9, както и тези, разположени в близост до разломни линии като Япония, са особено уязвими.

През 2011 г. подводно земетресение с магнитуд 9 в североизточната част на Япония предизвика цунами, при което загинаха или изчезнаха около 18 500 души.
       
Експертите предупреждават, че не могат да предотвратят всички бедствия, причинени от цунами, а само да сведат до минимум тяхното въздействие.

"Ние просто не знаем кога ще се случи следващото голямо цунами, но това, което знаем, е, че можем да бъдем възможно най-подготвени", каза Лора Конг от Международния информационен център за цунами със седалище в Хонолулу, САЩ.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Свят
Гутериш призова Путин за справедлив мир съгласно международното право
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
*** му е подготвен
7
0
 
3
 
! Отговори
Най-голямата преди 1 час
заблуда е, че можем нещо да направим ср/у Природата.
6
0
 
4
 
! Отговори
@@@ преди 1 час
Щом пишат че сме подготвени, значи при първото голямо цунами и сме се окъкали
5
0
 
2
 
! Отговори
Огненият пръстен преди 1 час
е непредсказуем. Там дебелината на Кората е само 9 - 10 километра. Напорът на Магмата лесно го пробива. Всичко зависи от Обемът на изхвърлената Магма. Може нов голям остров да се съгради. При едно отместване на полюсите на ново местоположение,ще има огромни морски или океански вълни. Крайбрежията на всички държави са застрашени.
4
0
 
3
 
! Отговори
Вълканов преди 1 час
Защо пренебрегвате височината на морската или океанската вълнна,, а също нейната ширина.
3
2
 
1
 
! Отговори
ВГЗ преди 1 час
А Пеевски добре ли е?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Хората няма да загинат от цунами, а от глупостта си да се делят. ЗСВ ще унищожи хората. И тя започва.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Когато избухнал вулкана на остров Кракатау, кораби които плували в района били изхвърлени от цунамито на 20-30 километра в сушата...