Бъдещето на диалога на ООН за климата е застрашено от бюджетен дефицит

Бюджетните съкращения вече засягат някои срещи за климата
25 окт 2024 17:07, Гергана Попова
1
Бъдещето на диалога на ООН за климата е застрашено от бюджетен дефицит
Снимка: БГНЕС/ EPA

Водещият орган на ООН по изменението на климата изпитва сериозен бюджетен дефицит, според анализ на Ройтерс на документи от световната организация - недостиг на финансиране, който според дипломати може да навреди на международния диалог по климата.

Анализът установи дупка в бюджета от най-малко 57 милиона евро (61,53 милиона долара) за 2024 г. - или почти половината от финансирането, необходимо на секретариата на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC) за провеждане на годишни преговори за климата между близо 200 държави и за подпомагане изпълнява всички сключени споразумения.

Бюджетите, определени за UNFCCC, обхващат две години. Общият му бюджет за периода 2024-2025 г. - трите основни бюджетни реда на организацията - е за 240 милиона евро, като около половината от тях се очаква да бъдат разпределени за тази година. Страните-членки на UNFCCC подписаха бюджета и се очаква да допринесат средствата. Бюджетът включва основен фонд, в който тези страни са задължени да правят вноски, допълнителен фонд, който тегли доброволни дарения, и друг доброволен фонд за подпомагане на дипломати от по-бедните страни да присъстват на преговорите на ООН за климата.

Докато шепа държави като Япония и Германия са надхвърлили своите задължения за плащане, други - по-специално Съединените щати и Китай , двете най-големи икономики в света и най-големите източници на парникови газове - все още не са изпълнили своите. Вноските се дължат на 1 януари всяка година.
Секретариатът, създаден съгласно договора на UNFCCC от 1992 г., е ключов световен орган за координиране на международните усилия за намаляване на емисиите, водещи до затопляне на климата, и организиране на срещи на върха , на които страните могат да търсят отговорност една от друга.

Бюджетният дефицит я принуди да ограничи дейностите – от намаляване на работните часове в централата в Бон, Германия, до отмяната на регионалните събития „седмица на климата“ тази година. Тези регионални срещи на върха в страни като Кения и Малайзия миналата година набраха милиарди долари в инвестиции от правителства, инвеститори и филантропи за възобновяема енергия, залесяване и други проекти, насочени към климата.

Към този месец UNFCCC е получила 63 милиона евро (68 милиона долара) вноски за 2024 г.

Официални лица от Съединените щати и Китай казаха на Ройтерс, че страните ще извършат плащанията си тази година, но не уточниха кога. Говорителят на Държавния департамент Мелвин Феликс каза, че Съединените щати "все още възнамеряват да предоставят значителен принос" в подкрепа на секретариата тази година. Китайското външно министерство заяви, че Китай "ще изпълни задълженията си както винаги".

Към октомври Съединените щати все още дължат 7,3 милиона евро на основния бюджет на UNFCCC за 2024 г., въпреки че са внесли 2,5 милиона евро в своя допълнителен бюджет. Китай все още дължи 5,6 милиона евро на основния бюджет, въпреки че е внесъл 497 000 евро в допълнителния фонд.

Държавите могат да бъдат забавени в спазването на крайния срок за плащане по логистични причини, например ако националните бюджетни цикли не се изпълняват в една календарна година или ако плащанията се нуждаят от допълнително законодателно одобрение. Националните избори също могат да причинят закъснения.

Ройтерс разговаря с повече от дузина дипломати, участващи в преговорите на ООН за климата, както и с представители на UNFCCC.  Осем от дипломатите, пожелали анонимност, изразиха загриженост, че недостигът на финансиране може да подкопае преговорите на ООН за климата във време, когато националните правителства търсят трилиони долари в инвестиции в климата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ООНбюджетклимат
Още от ЕС
Цените на петрола с ръст заради напрежението в Близкия изток
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
"орган по изменението на климата"