Как да подобрите общуването с тийнейджърa?

Не бъдете диктатор
26 юли 2024 22:00, Михаела Лазарова
10
Как да подобрите общуването с тийнейджърa?
Снимка: Istock

Ако вашето дете вече навлиза в този специфичен период от живота, наречен пубертет, може би с носталгия си спомняте времето, в което то беше малко. Как с нетърпение чакаше да се приберете у дома след работа и вие бяхте целия му свят. Е, към днешна дата може би получавате отказ и бунт, а малкото дете вече се превръща в самостоятелна личност. Всички знаем, че комуникацията е ключова във всички взаимоотношения. Как да подобрите общуването с вашия тийнейджър? Ето и няколко съвета:

Слушайте

Ако сте любопитни какво се случва в живота на вашия тийнейджър, задаването на директни въпроси може да не е толкова ефективно, колкото просто да седите и да слушате. Децата са по-склонни да бъдат открити с родителите си, ако не се чувстват принудени да споделят информация. Не забравяйте, че дори ненатрапчив коментар за нещо, което се е случило през деня, е техният начин да достигнат до вас и е вероятно да чуете повече, ако останете отворени и заинтересувани – но не любопитни.

Откликвайте на чувствата им

Често сме склонни да се опитваме да разрешим проблемите на децата си или да омаловажаваме техните разочарования. Но да кажете нещо от сорта на: „Той (тя) и без това не беше подходящ/а за теб“ след романтично разочарование може да се усети като пренебрежително от детето. Вместо това покажете му, че го разбирате и му съчувствате, като отразявате неговите чувства обратно: „Уау, това наистина звучи трудно и доста неприятно“.

Източник: 9 неща, които подобряват връзката с тийнейджъра 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Където не става с добро -става с криво дърво
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В повечето случаи тийнейджърът е като мембрана. Както и да се опитваш да контактуваш, той в повечето случаи не възприема, защото вече е решил, че е по-умен от останалите. Родителят трябва да проумее, че има един период от няколко години, през които може само да бди над хлапето и ако бъде добър дипломат, може би ще успее да му втълпи нещо полезно. Но не е сигурно дали ще бъде чут.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С пица ;) може и флакон с райски газ за десерт, ако тази година няма да повтаря.
6
1
 
2
 
! Отговори
Ссссс преди 1 месец
Наркотици
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А всъщност всички от изброените съвети биха се случвали по естествен път ако изобщо ви пука за тийнейджъра ви и ако не сте пълно дърво в общуването с хора. Така че ако откриете, че имате нужда от тази статия, погледнете себе си и се опитайте да разберете какво не ви е наред.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обяснявате на тииновете, че изотзад не се забремянва и да действат ....
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо с добро и логика, после с пръчката (ако се наложи).
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
туй тийнейджър същото като джендьр ли е ?
1
4
 
7
 
! Отговори
Родител 1 преди 1 месец
Като му изгърмиш един шамар зад вратъ