IT сривът силно засегна работата на авиокомпании и летища по света

За проблеми се съобщава от различни точки
Обновена: 19 юли 2024 12:51 | 19 юли 2024 12:44, Елка Василева
76
IT сривът силно засегна работата на авиокомпании и летища по света
Снимка: БГНЕС

Нарушения в работата на авиокомпании и летища заради глобалния IT срив, разразил се днес, се наблюдават в редица страни по света.   

В САЩ бе съобщено, че Федералната агенция за гражданска авиация (FAA) е спряла полетите на авиокомпаниите "Американ еърлайнс" (American Airlines), "Юнайтед" (United) и "Делта" (Delta).

Още по темата
В Швейцария компания "Скайгайд" (Skyguide), осъществяваща контрол на въздушния трафик, обяви, че от сутринта е засегната от срива, а авиокомпания "Суис интернешънъл еърлайнс" (Swiss International Air Lines) информира, че засега са отменени два нейни полета - от Цюрих до Берлин и обратно, предупреждавайки за по-нататъшни възможни закъснения и анулирания. Авиопревозвачът допълни, че неговите системи не са засегнати, като смущенията в трафика са повлияни от нарушенията в дейността на партньорски компании и въздушния контрол.

В Германия освен в летището в Берлин, което спря полетите до 10 ч. местно време, за нарушения при определени авиопревозвачи съобщиха и аерогарите в Хамбург и Дюселдорф. Националният превозвач "Луфтханза" (Lufthansa) посочи, че е сравнително слабо засегнат от проблема, но са възможни закъснения и отменени полети.

Смущения в дейността изпитват всички испански летища, съобщи АЕНА (Aena), водещият световен летищен оператор, цитиран от Франс прес. Проблемите са основно на гишетата за чекиране и информация за пътниците.  

Френският авиопревозвач "Ер Франс" (Air France) изпитва проблеми при някои услуги. Полетите до и от парижките летища "Роаси-Шарл де Гол" и "Орли", които са основните "входни точки" за Олимпийските игри във Франция, се изпълняват нормално. Мобилното приложение и сайтът на компанията също работят, нарушена е обаче дейността на телефонните платформи за връзка с клиентите.

Нидерландската Ка Ел Ем (KLM), част от групата "Ер Франс-Ка Ел Ем" (Air France-KLM), обяви, че е трябвало да преустанови "по-голямата част от операциите си, тъй като сривът в информационните технологии е направил невъзможно управлението на полетите". Освен амстердамското летище "Схипхол" проблеми среща и аерогарата в Айндховен, където е отказала системата за автоматично приемане на багаж, съобщава се и за един отменен полет.  

В Дания сривът блокира пожарната сигнализация в Копенхаген, скандинавската авиокомпания САС (SAS) също е засегната.   

И нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair), цитирана от ДПА и АФП, предупреди за "поенциални смущения в мрежата" заради спирането на глобалната система на трета страна. Днешният полет FR8840 от Берлин (Бранденбург) за Летище София (Терминал 2), изпълняван от "Райънеър", е отменен, сочи информация на сайта на столичния аеропорт.

Унгарската "Уиз eър" (Wizz Air) оповести, че също е засегната, като не са налични уебсайтът и мобилното й приложение, резервационната система, системата за онлайн чекиране и показване на бордна карта, телефонните централи за нови резервации и промени в съществуващи. В съобщение, разпространено до медиите, авиокомпанията призова пътниците да бъдат на летището поне 3 часа преди планирания час на излитане.

За нарушаване на дейността на авиокомпании съобщи и летището в Хонконг.
 
В Индия са засегнати три авиопревозвача - "ИндиГоу" (IndiGo), "Акаса еър" (Akasa Air) и "СпайсДжет" (SpiceJet).
 
В Израел пристанището Ашдод спря обслужването на товари, проблеми има в дейността на централната банка на Израел, националната пощенска служба, болници и здравни учреждения, службите за спешна помощ.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия провериха стабилността на Рунет в случай на прекъсване на връзката с световната мрежа. Проверката беше дали Рунет продължава да работи извън глобалната мрежа. По това време международният интернет беше изключен. Роскомнадзор съобщи, че ученията за проверка на стабилността на Рунет са били успешни.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия съкрати двойно помощта за Украйна за 2025г.
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес руската армия, която е в битка, вече е подготвена от живота и е научена да се бие. А НАТО никъде не са воювали и никъде не са тествали. Редките наемници в Украйна, не се броят, това всъщност е нищо. Освен това европейците трябва да бъдат подготвени като цяло-днес в Западна Европа никой не иска да воюва. И както се видя в Украйна, отнема близо 3 десетилетия за да се доведе населението до омраза към Русия. Такава омраза, че европейците да са готови да умират и да тръгнат уверено с оръжие срещу Русия. Затова децата в Европа трябва още от люлката да се захранват в омраза към Русия.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски на срещата на Европейското политическо общество: "Орбан предаде ЕС. Ако някой от Европа се опитва да реши проблема зад гърба ни, и пътува до столицата на войната за да разговаря и може би да обещава нещо което е срещу нашите общи интереси или интересите на Украйна, тогава какво правим ние с такъв човек? ЕС може да разрешава промлените си и без този човек".
30
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Хахахаха... това списъкът на организациите контролирани от една конкретна служба.
29
2
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 1 месец
стига с тоя путин бе не ти ли омръзна вече с него ставаш с него лягаш не ти ли се струва ,че путин се поизтри вече и въртиш като счупена грамофонна плоча.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин докато почне да воюва и ще го местят в мавзолея.
27
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен26 глей са, явно в случая става въпрос за сървърна версия на операционна система от точно определен вид и най вероятно производител, не за ламби ***-50 и процесори, крадени от сайрикс.
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин многократно е повтарял, че Русия дори още не е започнала да воюва.
25
0
 
5
 
! Отговори
Да живей труда преди 1 месец
Днес не ми се работи. Казах на шефа, че уиндоуса ми не стартира. Той каза да се обадя на сисадмина и ми пожела приятен уикенд. Живи, здрави, пътувам вече към Гърция.
24
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
Колко да е дефектна актуализацията? всичките ми машини ползват оригинален уин 11 и освен с дисково пространство до момента проблеми не съм имал никакви. цел ден некви четвъртокласници обясняват - недообясняват, а усещането е като се едно покриват нещо
23
2
 
3
 
! Отговори
русофил преди 1 месец
при мен криза с IT няма аз не мога да си купя и кафе от машина всичко плащам кеш , а интернет доколкото знам и съм чул от другите русофили е американска фирма.
22
1
 
4
 
! Отговори
Работник преди 1 месец
в Заводите "Правец": аз Вражеска Капиталистическа техника не ползвам, моят Правец-8, който сам съм сглобявал, още работи, ползвам и 5.25-инчови Флопи Дискове за Съхранение на данните ми! всичко е на 6, Капиталистите - да му мислят, Бай Тошо - беше Велик Лидер, тука нямаше Комунизъм - имаше Национално Единство!!
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това не засяга русофилите на тях главите са им като празна ламаринена кутия с 2 топчета вътре те си знаят само днеса и да живее расията.
20
1
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 1 месец
Важното е че ти си така занулен ,че си на дъното на всичко.
19
0
 
3
 
! Отговори
@Color Conductor преди 1 месец
До Истински мъжПо тази логика, да оставим автомобилите и да се върнем на коне, и каруци.
18
6
 
0
 
! Отговори
Да го духат бедните преди 1 месец
Хич не ми пука.Взимам си по 2500 евра заплата и ме боли сакса
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Центаджиите напълниха гащите да не би Путин да е решил да ги занули. Спокойно, палс, вие ще се занулите сами. Путин го знае и не би се занимавал с нищожните ви персони.
16
1
 
9
 
! Отговори
Истински мъж преди 1 месец
Да ама БДЖ си работи! Смяхте се, че са на DOS, ползват флопи дискове и базите им данни са складове с тетрадки, ама сега им няма нищо! Всички истински мъжа работят в БДЖ!!!
15
1
 
5
 
! Отговори
Свободен Електрон преди 1 месец
който ползва Windows 10 или 11 - има проблем, а който - не ползва като мене - няма проблем, че то е Простоо!