Светът скърби за Ален Делон, последния от гигантите

Известни личности отдават почит на актьора
Обновена: 18 авг 2024 17:06 | 18 авг 2024 16:58, Александър Попов
88
Светът скърби за Ален Делон, последния от гигантите
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Известни личности, сред които френският президент Еманюел Макрон, режисьори, актьори, отдават почит на Ален Делон, който почина на 88-годишна възраст, съобщи АФП.  

"Господин Клайн или Роко, Гепардът или Самураят, Ален Делон въплъти легендарни роли и накара света да мечтае. Предостави незабравимото си лице, за да преобърне живота ни с главата надолу", написа френският президент в социалната мрежа "Екс". "Меланхоличен, популярен, потаен, той беше повече от звезда: френски монумент", добави френският държавен глава.

Бившият министър на културата Джак Ланг го нарече "принц на киното" и сподели, че приятелството му с Ален Делон се е основавало не само на актьорските му качества. "Имахме много близко приятелство с голямо доверие", каза той пред Франс енфо.

Ален Делон "оставя след себе си ослепителна филмография и неизразимо наследство", подчерта Тиери Фремо, генерален директор на филмовия фестивал в Кан. "Той олицетворяваше френското кино далеч отвъд границите му, беше образът на триумфалните тридесет славни години, беше една от онези личности, които се обръщаха както към широката публика, така и към специалистите, работеше както за комерсиалното, така и за артхаус киното", каза Тиери Фремо пред АФП.

Още по темата
"Той говореше прекрасно за режисьорите, които го направиха крал: Висконти, Клеман, Дерай, Мелвил, Верньой, Кавалие и т.н. Той безкрайно уважаваше режисьорите си и беше внимателен към партньорите си", продължава той.

"Ако днес тъгуваме за човека и за децата му, Ален Делон, артистът, ще остане: той оставя след себе си ослепителна филмография и неизразимо наследство", каза Тиери Фремо.Според френския филмов продуцент Ален Терзиан Делон е "последният от гигантите", предаде Асошиейтед прес. "Това е страница, която се обръща в историята на френското кино", каза той пред радио Франс ентер. Терзиан, който е продуцент на няколко филма, режисирани от Делон, си спомня: "всеки път, когато той пристигаше някъде... имаше някакво почти мистично, почти религиозно уважение. Той беше завладяващ."

Фондацията на Бриджит Бардо, посветена на защитата на животните, отдаде почит на "един изключителен човек, незабравим творец и голям приятел на животните", в изявление, публикувано в социалните мрежи. Делон беше "близък приятел" на френската филмова легенда Бриджит Бардо, "която е дълбоко натъжена от смъртта му", се казва в изявлението. "Губим ценен приятел и човек с голямо сърце".

"Балът свърши. Танкреди отиде да танцува със звездите..." - така италианската актриса Клаудия Кардинале реагира на смъртта на Ален Делон, нейния партньор в "Гепардът", в съобщение, изпратено до АФП. Танкреди е героят на Ален Делон във филма на Висконти от 1963 г.  "Иска ми се да го изразя с думи... но тъгата е твърде силна. Присъединявам се към скръбта на децата му, на близките му, на почитателите му...".

"Per sempre tua (Завинаги твоя), Анджелика", завършва Клаудия Кардинале, подписвайки се с името на героинята си във филма, спечелил "Златна палма" на фестивала в Кан./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: ален делон
Още от Звезди
Нова ера - Лейди Гага вече е брюнетка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ние израснахме с Ален Делон. Гледахме филмите по десет пъти в хладните летни киносалони. По пушкаджийниците имаше картички с него. Няма Де Ниро, Нито Мастрояни, Нито Гиър. Джони Деп стана подобен любимец на всички
56
9
 
11
 
! Отговори
до 46 2 преди 4 седмици
Впрочем мнозина от великите "руски" творци са всъщност етнически украинци. Някога пък е имало българи, които са оглавявали църквите на Сърбия, Молдова, Киев (дн. Украйна), Московия (днешна Русия)... По-късно руснаци и украинци са проливали кръвта си за българския народ. Но империализмът на Кремъл, независимо дали опакован като Руска империя, СССР или Руска федерация, пречи за подобно сближаване. Сега украинците и руснаците ще се мразят поне две-три поколения. Нова Византия е невъзможна засега.
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нова Византия, може би нова Австро Унгария.Може би някаква империя и съюз на източно европейски народи.Там където ислямът не е доминиращ може и да се запази нещо.Например от Византия тръгва впоследствие ренесанса в Италия и Европа.Трябва ни някаква скала за която да се захванем.Другото повлича, видяхте какво стана във Франция преди дни.
54
1
 
13
 
! Отговори
манголо преди 4 седмици
Такъв красив мъж е рядкост, като при нас.
53
7
 
2
 
! Отговори
Точен преди 4 седмици
До до 46 Кирилицата е гръцка азбука от еленистичната епоха от 1 в. пр.Хр. И няма нищо общо с измислената Македония.
52
4
 
15
 
! Отговори
Точен преди 4 седмици
Отиде си един велик мъж и французин. Днешна Франция е извратена и погиваща. Не е случайно, че Ален Делон помагаше на Льо Пен.
51
6
 
7
 
! Отговори
до 46 преди 4 седмици
Теократичните монархии са си изживели времето, но от друга страна под "нова Византия" би могло да се разбира духовно обединение на православните народи. Лошото е, че властолюбието и войнстващият национализъм пречат за подобно обединение. Някога гърците са ни дали православието, после ние сме създали кирилицата и сме я предали на Киевска Рус, а след това руснаците са създали с нея великата си литература от 19-ти век. Всички православни принадлежим към една култура и не бива да се отказваме от нея
50
2
 
20
 
! Отговори
Идеалист преди 4 седмици
Беше истински мъж. Не се подчини на Холивуд. Изгаряше жените с погледа си. Обичахме те защото беше истински. Отиде си от Този Свят, като в класическа сцена за смъртта на крал, спокойно в обкръжението на близките и тяхната любов. Благодаря ти за ролите в които игра себе си, все едно, че киносалонът беше действителния живот. Сбогом.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е утопия твоето.Приличаш ми на ония дето искаха да забранят ВОЙНАТА през 20 век.Е няма начин.Все едно да забраниш понеделника.Даже да не го харесваш, той ще дойде.
48
7
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 4 седмици
Много си прав!!! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПРЕМАХНЕМ РЕЛИГИИТЕ!! ДА, ИМА БОГ! НО ТОЙ Е РАЗУМНА, СЪЗНАТЕЛНА, ГРАДИВНА ЕНЕРГИЯ И НЕ СЕ ВПИСВА В НИТО ЕДНА ИЗВРАТЕНА ЧОВЕШКА ПРЕДСТАВА ЗА БОГ! ТОГАВА И РЕЛИГИОЗНИ ВОЙНИ НЯМА ДА ИМА. НУЖНО Е САМО ДА СИНХРОНИЗИРАМЕ ДОБРОВОЛНО ДУШИТЕ СИ С ВСЕЛЕНСКОТО СЪЗНАНИЕ! ТРЯБВА ДА ПОРАСНЕМ В ЛЮБОВ, ГРИЖА И РАЗБИРАТЕЛСТВО ЕДИН КЪМ ДРУГ!
47
2
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 4 седмици
Прочети заглавието на темата в която си влязъл! "Св. Иван Рилски" е друга тема, на друго място!
46
1
 
3
 
! Отговори
47 преди 4 седмици
Изтървал си " т" в името си
45
1
 
10
 
! Отговори
Респект преди 4 седмици
Недостижим. RIP 🙏
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пухкави му и меки облаци на този невероятен човек!!!
43
12
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 седмици
Суперлативите за него до някъде имат основание ..Френското кино КАТО ЦЯЛО Е невероятна БОЗА !...Добре че бяха той,Луи дьо Финес,Бурвил,Жан Габен и др. ,..които направиха френските филми ГЛЕДАЕМИ..
42
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Следват тъмни векове, но ислямски този път.Няма да има нищо.Ислямът не изобразава нищо.Ислямът не е решение, а само война.Европа ще е като близкия изток.Тук там някой инатлив народ като унгарците ще съхранят нещо, но не от ум, а от някакъв свой инат.Все е нещо.Ще ни трябва нова Византия, но едва ли.Русия и тя напълнена с ислямисти.Жалко, но както се казва за случая и с европейската култура, то пътят към ада е постлан с добри намерения.Америка не е път, а път без изход.Китай е хаотичен.
41
4
 
5
 
! Отговори
Тина преди 4 седмици
Може би трябва да следите съвременния живот, събитията, глобализацията, политиката, влиянието на американската култура в Европа, за да си дадете сметка накъде отива Европа. Според много съвременници, нашата култура обречена на подмяна. Както населението на Европа се подменя. Затворете очи и си представрте Европа през 2070 година. 84516
40
25
 
2
 
! Отговори
Кравар преди 4 седмици
Са сичките пенсии ша реват 3 деня . Което е по голямата част от популацията на тая територия тука . Иначе света никога не е чувал и не се е интересувал от тоя артист .
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Изобщо дали е култура?Според мен модернима унищожи самата култура.Следва някаква форма на изкуствен интелект, технологичен рай.Контракултура.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добре, а коя е тази, която заменя европейската култура.Щом тя е умряла преди да се родим, коя е тази наследница на европейската култура?