Ще се стигне ли до конституционна криза? Напълно е възможно

Имало проблеми с разпоредбите на основния закон
127
Ще се стигне ли до конституционна криза? Напълно е възможно
Снимка: НС

Потенциална възможност да се стигне до конституционна криза съществува и това всички анализатори го отчитат, но аз съм оптимист, че ще излезем от тази ситуация. Струва ми се, че в конкретния случай ще прескочим, което не означава, че в следващ подобен това ще се случи. Това коментира пред БНТ бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

Още по темата

"Ще надделее някакъв разум, тъй като очевидно е, че има различни мнения по един конституционен текст, това означава, че има проблем с конституционния текст. За Конституцията - тя трябва да бъде ясна и точна, за да може да бъде прилагана еднозначно. И самия факт, че има толкова различни мнения, показва, че има проблеми с конституционния текст. Кой може да ги разреши - единствено Конституционният съд, но предстои да чуем неговото решение, когато се произнесе по делата, свързани с евентуална противоконституционност на измененията", поясни проф. Киров.

Според него, когато не се стигне съгласие да се формира правителство от парламента, президентът провежда консултации с парламентарните групи и след това започва процедура по назначаване на служебно правителство и заедно с това насрочва нови избори.

"Последователността е тази - не първо да се насрочват предсрочни избори, а първо се разбира кои ще влязат в един служебен кабинет и след това се насрочват предсрочни избори. Така е като се чете текстът, до такъв извод може да се стигне. Не само политиците, но и избирателите, които се анкетират, предпочитат избори 2 в 1", каза проф. Пламен Киров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: парламентправителство
Още от Политика
България чества 20 години от присъединяването си към НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 4 седмици
Допълването на конституцията,чрез закон е противоконституционно за назначаването на служебен премиер. За да има такъв закон допълващ конституцията за реда на назначаване на сужебен премиер изрично в конституцията трябва да има текст,че процедурата по назначаването на служебен премиер се урежда със закон,а такъв текст в конституцията няма.
83
3
 
4
 
! Отговори
Счупена държава! преди 4 седмици
Форумните държавници треперят - конституционна криза! Ами това сте избрали и ще избирате, след като ходите за гъби на изборния ден! За изборите ще се прибера и след това отново на терминала и ще ви оставя да синирате за кризата има ли я или не! Както беше писал един вече забранен за учене поет - трудно се живее между глупци неразбрани!
82
1
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 4 седмици
Като такива видни конституционалсити като Шили и Ицо Иванов се упражняват може и да има криза
81
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До 85 "Гарантирано от Про100 Киро и отбор Шарлатани." - ц. Гарантирано от европеидните про'с'таци дет на 2 Април гласуваха за ЕС и НАТО. Факт!
80
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
Потенциална конституционна криза.Гарантирано от Про100 Киро и отбор Шарлатани.
79
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Какво СТЕ ревнали, про'с'таци неграмотни? ВИЕ гласувахте за ТЕЗИ евроатлантически партии. ВИЕ СТЕ виновни за батака. Факт.
78
0
 
9
 
! Отговори
коментар преди 4 седмици
С тая промяна на Конституцията гранд лапача на пари Христо Иванов, направи така, че всички да го мразят и да се питат, защо някакви некадърни юристи творят недомислици, кръстени поправка в Конституцията?!
77
1
 
8
 
! Отговори
Реформаторитееее преди 4 седмици
Това е лъжа,тези промени ги правеха такива експерти по конституционно право,като Христо Иванов,Делян Пеевски,Бойко Борисов,Настимир Ананиев,Десислава Атанасова светила в правосъдната система и хора с академични познания в тази област.
76
1
 
6
 
! Отговори
Ехх, какъв напън преди 4 седмици
в гащите се оказа тази конституционна реформа, а? :D
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако продължават така до след две години ще има народен съд. Четири милиона срещу 200 "държавници, магистрати и бизнесмени" пазени от няколко хиляди роми, няма да е голям проблем
74
1
 
6
 
! Отговори
НЕ МЕ ГЛЕДАЙ преди 4 седмици
ТАКА УМНО БЪЛГАРИНО, А СИ НАУЧИ УРОКА НЕ ТИ ЛИ СТИГНАХА 78г. ТОЛКОВА ЛИ СИ Т Ъ П А УЖ СИ ИЗМИСЛИЛ PC
73
1
 
10
 
! Отговори
СЕНЕКА преди 4 седмици
НИМА СТЕ ОЧАКВАЛИ НЕЩО РАЗЛИЧНО, КОГАТО ТРОИЦАТА БУДА,ШО ПА РА,БОЙКИКЕВ И СВЕТИЯ ДУХ - ХАРВАРДСКИЯ КРАДЕЦ "ТВОРЯТ" КОНСТИТУЦИЯ??!!!...
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Лъжете безобразно Ицо лодкарят и шарлатаните смениха конституцията а ГЕРБ гласуваха и ДПС гласуваха заедно-----т.е. ГЕРБ, ДПС, ПП и ДСБ надробиха попарата като повредиха Конституцията. Това всички го казват, няма нужда от повторение.
71
3
 
5
 
! Отговори
ИЗЛИЗАШ НА ВЪН преди 4 седмици
ДА ТЪРСИШ БЪЛГАРСКИТЕ ЮНАЦИ, НЯМАГИ ЗЯПНАЛИ ТЕЛЕВИЗОРА И СЛУШАТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ Г ЛУ ПАЦИ
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Лъжете безобразно Ицо лодкарят и шарлатаните смениха конституцията а ГЕРБ гласуваха и ДПС гласуваха заедно Търсете лодкаря и промените те обслужват само свои интереси
69
2
 
6
 
! Отговори
ИЗЛИЗАШ НА ВЪН преди 4 седмици
ДА ТЪРСИШ БЪЛГАРСКИТЕ ЮНАЦИ, НЯМАГИ ЗЯПНАЛИ ТЕЛЕВИЗОРА И СЛУШАТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ***.
68
2
 
6
 
! Отговори
Работещ беден преди 4 седмици
За Мафията криза няма, кризата има само за изстрадалия народ.
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тук има едни наети такива небивалици драскат облачни такива ли са вашите гласоподаватели под под под
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Прочетете списъка на авторите на Конституцията от 90-те години и днешните /шишо, баце, кирчовците и ицо лодкаря/ - нямат база, дори минимална база за сравнение! Ужас ! Идат избори - мислете хора!
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е на тия избори ще им го научкам и на баце, и на шишо, и на леворезбарите ДБиПП! Има алтернатива и тя е радикална!