Преговори за мир с Русия са невъзможни, тя залага всичко в тази война

Ярослав Божко в разговор с Милена Милотинова
Обновена: 9 яну 2023 09:32 | 9 яну 2023 09:25, Александър Попов
210

"Мисля, че са невъзможни преговори за мир с Русия. Русия е готова да заложи всичко в тази война, те биха искали да имат военен парад в Киев, да покажат на цял свят, че тук имат такава военна сила да нахлуят във всяка държава, дори най-големите в Европа. Преговорите за мир са мит. Те са само възможност за Русия да получи повече време, да подкопае санкциите и това е," каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова Ярослав Божко, представител на движението за гражданска съпротива в Украйна "Жълта лента". Той беше един от представителите на Украйна, поканен в ЕП за получаване на Наградата Сахаров в края на 2022 година. Награзата Сахаров на ЕП е на-голямата награда в ЕС за защита на правата на човека и свободата на словото.  С наградата в края на 2022 година беше удостоен украинският народ заради смелостта му.

Божко свърза края на войната с промяна на политическата ситуация в Русия.

"Според мен краят на тази война ще означава промяна на политическата ситуация в Русия, промяна на смисъла на живота на политиците, които ще разберат, че е трудно да победиш, ако си агресор. Докато няма такова разбиране от страна на Русия, сигнал, че са готови да променят политиката си - така, както Съветският съюз в края промени своята, изтегляйки военните си от Афганистан и започвайки демократизация, докато не получим такива сигнали - нямаме никакви съмнения, че Русия е империалистична държава, която би предизвикала нова война в Украйна, Грузия, Молдова или другаде," каза Ярослав Божко, който преди войната е бил политически анализатор.
"Имаме три хиляди активисти в над 20 или 30 населени места в южните и източните окупирани територии на Украйна. Относно процента убити – не знаем все още, защото много от информацията се крие от руснаците и те не представят надеждна статистика дори и да изнесат някакви данни", заяви гостът в предаването "Брюксел 1".

"Бях в Херсон, когато бе освободен. Хората нямат нормален достъп до вода. Нямат нормален достъп до електричество в много населени места. Запорожката атомна централа е спряна, не произвежда електричество, нито за Украйна, нито за окупираните части на Украйна. Хуманитарната ситуация в тази територия е много тежка", разказва събеседникът на Милена Милотинова.

По отношение на най-страшната картина, която е видял по време на войната, Ярослав Божко разказа:

"Не е картина, а история – за един човек от нашето движение с блокирани профили в Whatsapp, Signal и други. Считахме го за отвлечен, но след окупацията в Херсон знаем, че е бил убит преди половин година. Това ми помогна да осъзная колко е кратък животът, колко евтин е човешкият живот във война. Колко прозаичен е ... Това беше 29-годишен човек, чието име няма да спомена, защото има семейство в окупираните територии, но това ми даде да разбера, че войната е много трудно време", казва Божко.

Според него Наградата Сахаров е знак.

"Мисля, че е знак за всички ни, че времената се менят, че само военна сила и пари не стигат, за да победиш. Трябва да бъдеш етичен, за да победиш. Трябва да бъдеш отдаден на по-висши ценности, за да победиш. Наградата подчертава тази идея, че можеш да победиш само ако имаш нещо по-голямо, по-висше от себе си и своя живот", коментира Ярослав Божко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
13
 
7
 
! Отговори
Агроном преди 1 година
Войната приключи още септември. Ручката армия беше унищожена. Сега набират нови 500000. Нова тор за чернозема. Нека има.
173
11
 
6
 
! Отговори
Тото преди 1 година
Войната показа че русия се държи като пропадналквартален бияч, който за да го уважават бие. Само че бияча се показа като гола вода. Сащ и НАТО започнаха да помагат на украйна чак след три месеца от началото на войната. Калпавата руска армия се оказа некадърна да се пребори с една икономически и военно истощена държава. Колкото и да се напъвате , няма да убедите никого , че Русия е военна сила. Всяка империя завършва с провал. Сега е провала на руската. някого. Абни са на ***....
172
13
 
11
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
СЛАВА НА РУСИЯ
171
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аидуците оправиха България и се заеха с Русия. На кого се кланяте нещастници?
170
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва края на монополарният момент в историята и световната хегемония на САЩ! Китай се въздига като втори световен полюс.Тази война само показва калко е безпомощно Нато срещу другите два полюса- единият ядрена а другият икономическа сила! САЩ и 30 те ме богати колонии не могат на спечилят даже прокси войната на Руския фронт, какво остава втори фронт срещу Китай! А що се отнася за разширяване на Нато-Ердоган не е съгласен! Нато никога няма да жертва Турция и Босфора за страна като Финландия..
169
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След думите на Меркел и Оланд явно не Русия има проблеми с Европа,а е точно обратното.Европа иска слаба Русия,която да не бъде управлявана от Путин,а от някой,които да им върви по гайдата,за да могат да се възползват от ресурсите на Русия,както им е добре.
168
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се 'пренагласят' новинарите? ДОСКОРО говорителите на НАТО твърдяха че няма да има преговори, докато Русия не бъде победена на фронта. Сега се видя че Русия няма как да бъде победена на фроната дори и със 40 помагачи. И какво ? "Русия не била искала преговори"?! ХА ХА ! нама такива наглосакси!
167
7
 
14
 
! Отговори
До 181 преди 1 година
Ей и как реши че Русия е загубила? По цените на храните в супермаркета в квартала ли??
166
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На какво се надяват наглосаксите вече е без значение..Залезът на Запада вече е факт
165
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво иска Русия вече няма значение. Загубиха войната, западът спечели. Една студена война пак ще ги погребе окончателно. Решението е вътрешен преврат.
164
3
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Най-страшната картина са българските ***.
163
6
 
10
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 178 До Боби НЕ и ДА 22.02.2022 седя с Брат ми и честваме рождения му ден. Изобщо не забелязахме че Целокупно Москва БУКВАЛНО МЛЪКНА - НИ ЗВУК НИ ВОПЪЛ НИ СТОН. Няма отричане че ще започне СВО и т.н. Какво става реално? Разузнаването е докопало до запечатаните заповеди в които пише 03.03.2022 пълномащабно нападение на Донбас основно Донецк. Освен това ВСУ в донбас всеки следващ ден усилват обстрелите(Фиксирано от ОБСЕ до 28.02.2022) с други думи Артилерийска подготовка. РФ удари превантивно!!!
162
0
 
13
 
! Отговори
До Той преди 1 година
Явно Меркел и Обама не са мислели като теб! Меркел сключва договор за СП 2 с Путин, а па Обама даже кооперира геополитически с него в Сирия!
161
5
 
7
 
! Отговори
До Боби до 171 преди 1 година
Аха, значи руснаците предизвикват всичко, щото така се справят със западната заплаха...
160
4
 
2
 
! Отговори
Той преди 1 година
изтрещя от 2014!Съвсем!
159
10
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 171 До Боби - КАК премахнаха заплахата. След като РФ приключи с Ъкрайна няма да има тежко оръжие с което да заплашва и обстрелва Донбас и запорожието(а може и още области да се присъединят към РФ). Ъкрайна няма да има икономика която да финансира тежко оръжие(Външни сили няма да им дадат струва много а имат да връщат за тази от СВО) Политици и Неонацисти ще са ОСЪДЕНИ - Ще бъде голямо ШОУ и ще лъснат много кир ливи ризи най-вече западни. А тези присъединили се към РФ вече живеят по-евтино...
158
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** Да бе, Запада работи с Путин от 22 години-той идва на власт 2000, до 2022 го канят на държавни банкети, търгуват с него и всичко е супер! Даже кооперират в Сирия с него..и никой не забелязва че той е луд?? Ха ха ха, ег аси плитката опорка!
157
15
 
18
 
! Отговори
До 173 преди 1 година
Още не са премахнали заплахата..но Украйна енапрактика разбита фалирала и не функционираща държава на издуствено дишане! Когато загуби войната ще подпише договор за неутралитет и няма да и хрумне повече да приеме Натовски бази и оръжие в близост до Русия! Оснен това войната успешно демилитаризира Украйна и даже цялото Нато останаха без оръжие..
156
1
 
16
 
! Отговори
До 169 преди 1 година
Минските Споразумения които цитираш не са документ на Нато..Но ето аз ти давам източник! На върха на Нато Април 2008 в Букурещ е подписан докемент от всички глави на Нато държавите и Украйна, в който заявяват чи Украйна трябва да стани член на Нато! 2019 Украйна включва в конституцияна си, че има цел да влизе в Нато! 2020 Нато дава специален статус на Екраъна на напреднал асоцииран партнйор! ти можеш да данеш обратен пример в който Нато отрича членството на Украйна преди войната??
155
8
 
8
 
! Отговори
Първо като някой ми преди 1 година
Каже умнико и знам че е емоционално неуравновесен . Само да те питам къде е Владивосток ? И за колко кораб от владивосток ще стигне до Африка? После явно не си чел история да ми говориш глупости - Руско турската война за Босфора е точно защото Турция има контрол над Босфора и въобще целия ти пост няма едно с едно свързано изречение в логична мисъл бас държа че си руснак учил руска пропаганда в руско училище . Да ама ние сме учили друго