Ето кое е българското предложение за "Оскар"

Лентата е избрана единодушно с 5:0 гласа
3 сеп 2024 13:23, Нели Христова
10
Ето кое е българското предложение за "Оскар"
Снимка: БГНЕС

Филмът "Tриумф" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, с участието на Мария Бакалова, е българското предложение за Оскар.

Лентата бе избрана на заседание на комисията за избор на национална номинация на български филм за участие в категорията международен филм на 97-и награди на Филмовата академия Оскар единодушно с 5:0 гласа.

Филмът е копродукция между България и Гърция и е осъществен с подкрепата на Националния филмов център, Евроимаж, Гръцки филмов център, БНТ, Гръцка национална телевизия ЕРТ, Програма Творческа Европа МЕДИА на ЕС, Американска фондация за България, ЦКС.

Режисьори и сценаристи са Кристина Грозева, Петър Вълчанов, заедно с тях по сценария работи и Дечо Таралежков. Оператор е Крум Родригес. Музиката е поверена на Теодор Иконому.

В актьорския състав са Мария Бакалова, Маргита Гошева, Юлиан Вергов, Юлиан Костов, Станислав Ганчев, Иван Савов, Петър Дочев, Николай Тодоров, Камен Коларов, Александър Иванов, Георги Дамянов, Таня Шахова, Иван Бърнев, Милко Лазаров.

Синопсисът на филма гласи: След падането на комунизма в началото на 90-те години на миналия век секретна работна група от високопоставени офицери от българската армия, ръководена от ясновидка, започва да копае дупка в търсене на мистериозен артефакт, който ще донесе окончателния триумф.

През юли филмът бе селектиран в състезателната програма на фестивала в Торонто. Това е последната част от трилогията на творческия тандем след “Уроци” (неговата световна премиера също беше в Торонто през 2014 г.) и “Слава” (2016).  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Книги
Есенното издание на “Алея на книгата” започва на 9 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Пловдив преди 1 седмица
Много е важно издънките на Американска фондация за България да правят пошли филми и да подкрепят лгбт обществото . Иначе изобщо не се бъркат американските организаций в България . А за тези награди пълен леш са вече биле не политически престижни награди ааааахахахаха .
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е тъпотия, като оная история с една зона в Щатите в някаква пустиня дето били кацали извънземни и правителството криело инфо! Джиографикът го върти всяка седмица!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може ли български филм без Тео Ушев, лютеница, шопска салата, македонска наденица, Димитър Маринов, Стоичков, Рачков, Брегович? Баста! Не струва!
7
2
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 1 седмица
Хайде сега нашата топ актриса дано прехласне журито под масата и нейните умения донесат тази награда!!! Всички ще се радваме БГ филм да спечели заслужено тази отличителна политкоректна награда!! Давай миличка, пускай прахосмукачката и знай че всички сме с теб!!!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се разбира комедия ли е, трагедия ли е, Борат ли е?????
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
35 години вече не могат да намерят друга тема
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"След падането на комунизма в началото на 90-те години на миналия век секретна работна група от високопоставени офицери от българската армия, ръководена от ясновидка, започва да копае дупка в търсене на мистериозен артефакт, който ще донесе окончателния триумф."...................Мога да се хвана на бас, че сюжетът е вдъхновен от дупката в Царичина.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Почти 100 години Оскури и както всяка година заглавието на всеки наш филм е: Your best is not good enough
2
5
 
5
 
! Отговори
Истински седесар преди 1 седмица
Добре че поне се засяга несъстоятелността на комунистическите кадри и възпитаници, но по-добре щеше да бъде лентата да е за страданията на българската свободомислеща интелигенция под ботуша на комунистическата партия и съветските окупатори!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пффф. Хайде да бъдем реалисти. Това Оскар няма как да има