Едно и също ли е български фашистки куршум и български куршум?

"Всички ние в Македония сме учили, че българите са окупатори"
30 ное 2018 19:30, Елка Василева
118
Едно и също ли е български фашистки куршум и български куршум?
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Македонското и българското правителство ще проведат през декември заседание в България, на което съвместната комисия ще се отчете за дейността си, съобщи в македонския парламент премиерът Зоран Заев.

Заев потвърди, че членовете на комисията разговарят и за промяна в учебници, но не уточни за кои учебници става дума, но посочи, че това се прави в духа на приятелството и щом има резултати, парламентът и обществеността ще бъдат информирани, пише plusinfo.mk.

Депутатката от ВМРО-ДПМНЕ Благица Ласовска постави въпроса кои учебници ще се променят.

Още по темата

"Част от комисиите разговарят и за част от учебниците. Веднага, щом има нещо договорено пред институциите на системата, това ще бъде споделено и съобщено на обществеността. Говори се за определени неща от учебниците... български фашистки куршум... които не са в духа на приятелството. Бих искал да изпратя сериозно послание, че това, което се случва с промяната на учебниците в Македония и в България или в Македония и в Гърция, ще бъде в духа на изграждане на бъдещето и трайно приятелство", каза Заев.

Говорейки за България, Ласовска посочи, че европейска ценност е да си признаеш грешката, а да не искаш от съседите да се извиняват за нещо, което не са направили. Македонската депутатка каза, че "всички ние досега сме учили, че българите са окупатори".

"В Прилеп има музей, ще променяме... Нещо, което е безспорен факт. Аз питах кои са тези учебници, а вие се насочихте към историята", каза Ласовска.

Заев репликира, че се прави всичко възможно да се избегнат неприятности и предизвикване на иредентизъм.

"Казвам ви, че може би е информация, че разговарят и за учебници, да, аз знам, че трябва да разговарят за учебници, които в момента в двете държави могат да предизвикат иредентизъм съответно неприятност. Искаме да отстраним това, доколкото е възможно в духа на това приятелство и не е същото дали ще пише български фашистки куршум или ще пише български куршум, ако градим приятелство. Историята си е история и не я променяме", каза Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
7
 
! Отговори
Alo преди 5 години
I togava i sega se prodajnici.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AloМоят дядо е роден в югоизточна Македония през 1928г. през ВСВ бяга в България заедно с по-малки брат и сестра .
14
6
 
3
 
! Отговори
Alo преди 5 години
Tova e bilo taka ponje tam kumunistite i partizanskoto dvijenie e bilo silno. Togava nashite bili v koaliciq s germaniq, italiq i albaniq. Taka Che nedeite da govorite kakvoto i da e
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия макета дали не отровиха Божо Димитров с нещо, като нямаме вече разузнаване едва ли ще разберем ама в много подходящ момент се спомина.
12
4
 
20
 
! Отговори
Wacev OFront преди 5 години
Изкуствените "нации" македонци и украинци няма да ги бъде.
11
8
 
4
 
! Отговори
Alo преди 5 години
Koi ot vas e iztorik ili e jivql prez onova vreme. Na Men edin dqdo ot Reduta Sofiq koqto bil voenen mi beshe razkazval Che voennite ni ne sa se darjali dobre s makedoncite po vreme na vtorata svetovna. Daje po-zle ot sarbi, grci i albanci. Nikoi nqma pravo da im se sardi Che ne obichat nikoi ot sasedite, zlobari
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зайо сам се гръмна с натовско фашистко джепане.
9
0
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
също както и на нас едно време ни натъпкваха в мозъците че запъдът и америка са враг и ние само викахме ХАУ велики вожде така и на техния простоват народ им е промито съзнанието че са заобиколени от врагове,а врагове реално нямат само леки различия за някои ценности и това не е достатъчно за нации да се ненавиждат но само времето лекува
8
7
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Създаването на Косово е еврейска конспирация, за да се затегне ис.лямската дъга на Балканите!Ердоган е човек на Световния Финансов Елит, един изкуствено надут балон!Балканите са периферията на периферията за Петият Финансов Райх Германия и ЕС!!!Македония е едно минно поле, още не започнала да гърми!!!Агент Арвин Маккалистър!ЦРУ!!!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гръцките и сръбските фашисти окупират Македония и сега я държат. Българските фашисти са сложени на власт от Хитлер, но и в Югославия и Гърция става същото след като влизат германците..
6
3
 
15
 
! Отговори
999999 преди 5 години
Заев и той като ББ , едно говори - друго прави , важното е да угажда на американските си господари . Едва ли ще си променят нещо съществено из учебниците, отношение и т.н. Никой от нашите управляващите няма да тръгне срещу американската воля / македония в нато / и да налага вето върху приемането им , и макдонците ще продължат с антибългарската си политика Пак ние сме прецаканите
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Илинденското въстание не е правено от македонци а от българи.
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, КАК НЯМА ДА СИ УЧИЛ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ОКУПАТОРИ КАТО СИ УЧИЛ 100 ГОДИНИ ОТ СРЪБСКИ УЧЕБНИЦИ?Защо ли в тия учебници не пише колко хиляди македонски граждани са били убити, защото са се чувствали, че са българи и не са го криели? Сърбите ги избиваха както турците не са го правили.
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е ли насаждане на омраза да учишколко са лоши еди кои си? Щом сме окупатори си събирайте партакешите и марш в Сърбия, а ЕС и НАТО ще видите през спираловидно извит макарон, чиба!
2
5
 
19
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Комунизма и фашизма са еврейска конспирация , чрез която направиха две световни войни,създадоха холокостта и държавата Израел!!!Даже създадоха и изкуствената македонска нация!!!Агент Гаред Джоунс!ЦРУ!!!
1
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
господин Зоран заев уважаемите уважаеми президент винаги работете с истината работете с истината защото който се увлякъл който е излъгал той след това е тероризиран от болното население на човечеството затова подчертайте повече относно български фашистки куршум