Външно: Неприемливо е решението на РСМ да не се придържа към споразуменията

Позицията е публикувана на страницата на МВнР
25 юни 2024 17:30, Стела Стоянова
42
Външно: Неприемливо е решението на РСМ да не се придържа към споразуменията
Снимка БГНЕС, архив

Министерството на външните работи определи като "неприемливо" заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да "отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности" в страната, "включително чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна".

Това става ясно от позиция на министерството, публикувана на официалната му интернет страница. Тя идва на фона на заявленията на премиера Християн Мицкоски, че Скопие ще поиска преговори с България за промяна в преговорната рамка.

В позицията на МВнР се посочва, че България "настойчиво припомня, че Европейският консенсус, постигнат през лятото на 2022 г. между 27-те държави-членки на ЕС и самата Северна Македония, ясно очертава стъпките за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на съседната държава. Също така, принципът на единодушие в процеса на разширяване на ЕС е установен в Договора на Европейския съюз и е залегнал в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания".

"Повдигането на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС", пише в позицията на външното ни министерство, където се припомня, че "в резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори".

Ето защо София определя като "неприемливо" заявеното намерение на Скопие да не се придържа към поетите международни ангажименти и подписани споразумения.

"Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път. То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества", се казва още в съобщението, според което:

"Българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие, че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: МВнРпозицияРСМ
Още от ЕС
ЕК: РС Македония да промени конституцията, за да продължи към ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
много им дреме на макета за територията-кочччина. Киро мина мат'ряла като Лена фанала.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Външно, неприемливо е 2 месеца!! да не правите нещо смислено, а после изведнъж да скачате на Македония. Македония е подритвана и от Албания и Гърция. Това че Гламчев бил също скочил връз нея дали ще му донесе точки освен за ***?
32
4
 
1
 
! Отговори
На кой преди 3 дни
Му пука! Имат си проблеми, да си ги решават!
31
2
 
9
 
! Отговори
Я па тее преди 3 дни
Ама като ни натиснат от Посолството, може и друга песен да запеем...Надявам се никога да не стане, ама с тия продажници в парламента....
30
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 дни
До ние заради макетата,..... Няма стабилно правителство щото 70% де били не гласуват.
29
7
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 дни
Макетата в ЕС след Турция. Там опитите /преговорите/ продължават вече 60 години :))))))))))))))))))))))))))
28
5
 
7
 
! Отговори
ние заради макетата, преди 3 дни
Идеята е да нямаме стабилни правителство и парламент, докато северните влязат в ЕС. След като влязат вече ще ни бъде позволено от американците да изберем ново стабилно правителство. Залогът е много голям.
27
3
 
8
 
! Отговори
ние заради макетата, преди 3 дни
нямаме редовно правителство вече 2-3 години. Американците натискат ПП-ДБ да не подкрепя правителство на първата политическа сила ГЕРБ. Надеждата на янките (и на северните макета) е, че ако в бегето няма редовно правителство, Северната ще може да влезе в ЕС без да е изпълнила нито едно от условията. Просто някое служебно или правителство на ПП-ДБ ще си затвори очите и няма да наложи вето на макетата. Ще минат между капките, ще влязат без да променят нищо в конституцията си. Затова нямаме правител
26
7
 
4
 
! Отговори
Do25 преди 3 дни
И, с кое са ни на били канчето? ти май не знаеш за какво става дума. Ти, да си чул, видял СМ, да е започнала преговори за ЕС, не си защо ли, защото НЕ СПАЗВАТ ДОГОВОРА. Явно, твоето "канче" е набито ама от слънцето... АМАН от не разбра ли
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Макетата набиха канчетата на бг за кой ли път. Наште евроатлантици се биха в гърди какъв чудо договор са направили и как сме ги били.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Може ли да се сравни гръцкият Мицотракис с Главчев? Разликата от небето до земята. Затова и нашата позиция не е държавническа а чуждоугодническа, да не засегнем някой с тона! А в момента трябва яко натиски и рязане на северомакедонците!
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Като не слушат да си получават ветото и да си мизеруват. След време ще последва разпад на тази изкуствена държава като се раздели на по-малки части. Албания ще влезе преди тях и ще си вдигнат стандарта. Започва да се строи мост от Италия към Албания и северномакедонците ще тънат в бедност.
22
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 3 дни
Тази информация трябва да се потвърди официално. И Ако наистина това е вярно, то това ще е края за тези политици. Ама май не е вярно, нали?
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Поинтересувайте се и вижте какво притежават ДПС и ГЕРБ в Макеодния! Дали са им прекалено много! Гърците не са поназад!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ама идеални са РеСеМейци! Щом те не се придържат, и ние няма да се придържаме! Саможертвата на Просто Киро отиде на празно! Хахаха. Няма по-добро развитие от това!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Чубанов, или Чобанов, значи Овчаров. Овчар си си бил и овчар ще си останеш. Чобанов от държавичката Дисниленд 2014-кич, наречена Северна Македония, изобщо не интересува българите. Те си имат други проблеми. След идването на власт на ВМРО ДПМНЕ, ветото за сръбскорускатакочина РСМ се връща. Никаква помощ за тази територия, от страна на България. Продължавайте да си пасете...още 30 години.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Макетата дадоха прекалено много на нашите мафиоти политици и пак не получиха нищо, само празни обещания! Нормално е да искат документ! Иначе може да си играят с тях както си искат. И Гърците и Българите (политици) получиха прекалени много!!! То не истана какво да се дава! Има вариянт да им бъде отнето! Мицкоски трябяа да си върне Рафинерията, ТЕЦ-а , Мините и тогава да видим какво ще каже Шишо и Боки Тиквата!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Няма как някой да се довери на нашите политици. В Македония им дадоха златни мини, оловни мини, захарна фабрика, най-големия ТЕЦ, фотоволтаици, част от рафинерията и какво ли още не и пак са недоволни! Няка как всичко да получите Шишо и Тиквичке! Нормално е да Ви поискат подпис и документ!Няма как да получите всичко, другото е дадено на Гърците!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Щом РСМ се отмята от договореното с България и ЕС споразумение, за вписване на българите в конституцията им, то и България следва да преразгледа този договор. Затова, ВЕТО, докато изпълнят българските искания, щом ЕС е толкова толерантен и не заема твърда позиция срещу РСМ.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аз не мисля, че човкекмот Македония ако няма релна нужда да мигрира в Еяропейския Съюз да пожелае да стане Българин. Погледнете нашите лидери и ще Ви стане ясно защо! Пеевски, Бойко Борисов, Доган, Слави Трифонив, Костадин Костадинив, Шкембе Войводс, Джамбаски, Радев.... Само ги погледнете и ше Ви стане ясно! Мицкоски е на ясно с какви си има работа и иска документ! Бойко,Пеевски и всички, казват ПП-ДБ са най-големите мафиоти ореди избори, след узбори искаме коалиция с тях. Тук е същото!