ЕК: РС Македония да промени конституцията, за да продължи към ЕС

Брюксел със съжаление, че политици отказват да използват „Северна“
25 юни 2024 15:08, Елка Василева
63
ЕК: РС Македония да промени конституцията, за да продължи към ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Македония трябва да промени Конституцията си, както обеща да направи, за да продължи по пътя си към ЕС.

Това каза говорител на Европейската комисия днес в отговор на журналистически въпрос, свързан с изявленията на новото правителство в Скопие, че няма намерение да променя Конституцията на страната, за да включи в нея и българите, предаде кореспондентът на БНТ.

Още по темата
Европейският съвет беше пределно ясен какво се очаква от Северна Македония и това очевидно е свързано и с конституционните промени, които Северна Македония обеща да осъществи, за да продължи по европейския си път, заяви говорителят на ЕК Ана Писонеро.

Брюксел също така изрази съжаление, че някои политици в Северна Македония отказват да използват конституционното име на страната Северна Македония. Това беше ясно договорено в Преспанското споразумение, което страните трябва да респектират и изпълняват, каза Писонеро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от Русия
Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ РУСИЯ ИГРАЕ МРЪСНИ ИГРИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ? ОБИЧАЙТЕ БРАТУШКИТЕ И ДА СЕ ЗАДАВИТЕ С КРУШКИТЕ!ВАЗОВ НАНЕСЕ ОГРОМНИ ЩЕТИ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ И БЕШЕ ОРЪЖИЕ В РЪЦЕТЕ НА РУСОФИЛИ И КОМУНИСТИТЕ! СЪЖАЛЯВАМ! В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ОТ СВОЯ ЖИВОТ Е БИЛ РУСОФОБ!НО ЗЛОТО БЕШЕ ПОСЯТО!БЪЛГАРИТЕ ДА ПОСТАВЯТ РУСИЯ ПРЕД БЪЛГАРИЯ! ЕДВА ЛИ Е ИСКАЛ ТАКА ДА СЕ СЛУЧИ!ПЪТЯ КЪМ АДА Е ПОСТЛАН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ
57
0
 
1
 
! Отговори
Прав ти път преди 3 дни
До Надица.....Към БРИКС Наденица, пардон Надица! Пък ако ти си мислиш, че в БРИКС текат реки от мед и от чешмите тече вино и с нетърпение чакат да приемат за член Северна Македония значи си или много наивна, или пък нещо с централното ти не е у ред!
56
0
 
1
 
! Отговори
За Безумци преди 3 дни
До Безумие...............Се подхожда с безумие драги! Щом не разбират от добро и от цивилизационен подход сега ще играят по друга ***!
55
1
 
3
 
! Отговори
Безумие преди 3 дни
Е някой да изисква някой да се промени Конституцията на суверена държава!
54
12
 
1
 
! Отговори
ValdTepes преди 3 дни
Първо трябва Гърция да признае македонско малцинство както и факта, че македонците са далечни потомци на войните на Александър Македонски.
53
3
 
4
 
! Отговори
До Предателите ПП/ДБ преди 3 дни
Точно заради т.н. Предатели ПП/ДБ има обща европейска позиция, която в някаква степен защитава нашия интерес. Ако бяхме оставили на кресливите Патреотари дето квичаха че македония е българска, целия свят щеше да ни се смее.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
РСМ не е свободна държава защото българите там се страхуват да се определят като българи. България трябва по-сериозно да се намеси стига с това затваряне на очите. От всички съседни на България държави точно в РСМ българите са най-малко. И това е така защото българите там са насилени да се определят като македонци, а всеки българин ако отиде там разбира езика най-добре от всички други съседни държави.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До До Анонимен 18 Преди ЕС кой ни плащаше като беше много по-добре.
50
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 дни
До АнонимеН.... Накрая на албанците ще им писне и ще има патаклама със сърбоманите.
49
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 дни
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ОБЯВИ, ЧЕ НЕЖЕЛАЕ В ЕС И ИМЕТО СИ ЩЕ ВЪРНЕ НА МАСЕДОНИЯ! ТЪЙ, ЧЕ ТОЗИ ВЪПРОС Е ПРИКЛЮЧЕН! НИКАКВО ЕС!
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
тези нямат никакво намерение да променят каквото и да е . те искат да диктуват . ЕС ще клекнат от САЩ - не знам поради каква причина тези натискат да вкарат тази сръбско-руска лимонка в ЕС , но е факт - и ще загърбат каквито и да са условия ....
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
крайно време е Албания да се разкачи от БЮРМ.
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тези в Брюксел май не знаеха с кого си имат работа когато ни налагаха натиск да вдигнем ветото.
45
2
 
10
 
! Отговори
До Предателите ПП/ДБ преди 4 дни
Точно благодарение на тях Европа виж колко струват макетата и няма да ги приеме без да спазят споразумението. Сега не ние ще излезнем лошите както щеше да стане ако не бяха вдигнали ветото. Сега ЕС ясно им заяви, че няма да им се получи и ги остави да решават- с цивилизацията или с мизерията! Верочтно няма да ги птиемат защото русият ботуш е много тежък.
44
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
Македонска работа . Плакат два на два метра, на него нарисувана мукедонска уста четити на четири метра.
43
5
 
9
 
! Отговори
До Надица преди 4 дни
За да живеят като по-добрата част от човечеството. Все пак никой не се стреми към 19-ти век .Ти се радвай, че сме на стратегическо място и ЕС се нуждае от нас иначе още щяхме да сме с Русия и да си играем на режими...да не дава господ.
42
7
 
14
 
! Отговори
Предателите ПП/ДБ преди 4 дни
Да припомним, че Кирил Петков беше в основата на вдигането на ветото над РСМ, видя се и че френското предложение не работи. Българи бяха бити жестоко там и бяха заплени културните ни центрове в Битоля и Охрид. Нито един член на ПП и ДБ не се заинтересува от съдбата на тези хора, а те са също токова българи като нас!
41
6
 
16
 
! Отговори
До До само да питам преди 4 дни
Тези изрожденски опорки ги пробутвай от вас.Аз лично се моля Русия НИКОГА да не застава зад нас, защото след това винаги следва голяма репресия и глад. НИКОГА ПОВЕЧЕ
40
13
 
4
 
! Отговори
До само да питам преди 4 дни
Русия е на нейната си страна. Тя нужда от опекуни няма. Виж България и Македония винаги слугуват на някого. И след като България слугува на ЕС и САЩ, то е ясно че Русия няма да застане зад България. Обаче, надали знаеш, че македонците, макар и малко на брой имат от време оно голямо лоби в САЩ. Именно САЩ оказват натиск върху България за приемане на Македония в ЕС, както и за всякакви компромиси. За това и ПП клекнаха преди две години. Та САЩ са зад Македония.
39
0
 
7
 
! Отговори
САМО ДА ПИТАМ: преди 4 дни
РУСИЯ НА ЧИЯ СТРАНА Е? БЪЛГАРИЯ ИЛИ РСМ??? И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ!