Българите, румънците и хърватите с най-силните славянски гени на Балканите

Извършен е анализа на древно ДНК от повече от 30 локации
Обновена: 8 дек 2023 16:02 | 8 дек 2023 15:50, Екип на Dnes.bg
327
Българите, румънците и хърватите с най-силните славянски гени на Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

Българите, румънците и хърватите имат най-голям процент славянски гени на Балканите – около 50-60 процента, докато гърците са с най-малък процент наличие на славянски гени – от 4 до 20 процента, според научно изследване на ДНК от България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания и Гърция, предаде Танюг.

Според изследване на генетичната история на Балканите през различни епохи, осъществено съвместно от учени от Сърбия, Испания и САЩ, около 50-60 процента от гените на българи, румънци и хървати са със славянски произход. В посока Гърция процентът пада до 4 на сто във вътрешността на страната и 20 на сто по островите.

Чрез анализа на древно ДНК от повече от 30 локации изследването отразява генетичните промени в популацията и миграцията на Балканите в продължение на две хилядолетия, пише в изследването. Използвана е ДНК от 140 скелета от периода от I до X век, както и ДНК на съвременното население на съответните страни. Целта на изследването е да покаже приемствеността на гените от съвременните жители на балканските страни и „старото балканско“ население още от бронзовата епоха.

Изследването потвърждава, че през VI и VII в. е имало масова миграция на славяните, която е оставила „дълбоки генетични следи върху балканските народи“.

Сръбският учен Душан Кецкаревич, част от екипа, провел изследването, отбелязва, че различните езици, религия и култура подсказват, че демографските и културни процеси в продължение на две хилядолетия са породили множеството различия сред народите на Балканите, въпреки че генетично са много близки.

Анализът на съвременния геном показва, че най-голяма генетична близост днес съществува между сърбите, хърватите и румънците. (БТА, Симона - Алекс Михалева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вчера си видял графити някъде другаде и то напушен, аре спирай с глупостите.
213
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Келтски кръст" върху антична монета от Маронея. именно този кръст е свещен за Константин Велики, който основава Абоба/Плиска/. В Абоба и Прескав този кръст е изобразен многократно под формата на графити върху каменни блокове. Този кръст няма нищо общо с кръста, на който е разпнат Христос. Това е сфастичен знак. Вчера видях с очите си СВАСТИКА=СВЕЩИЦА/СВЕТЛИНА/от НОВОКАМЕННАТА ЕПОХА / 5000 год. пр.н.е./ е В Софийския археологически музей. ПОСОКАТА Е ОТ БАЛКАНИТЕ КЪМ БАКТРИЯ!
212
2
 
1
 
! Отговори
До 213 преди 8 месеца
И твоето съществуване е същата работа
211
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както казах татарин е монголец. Монголската Империя е била най-голямата Империя в познатата досега човешка история. Има някакави, които обаче смятат, че могат да те обидят наричайки те татарин. хихи
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
216 за глаголицата не су чувал, а философстваш.
209
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На ви го на родния ви английски, третополовите.After ten years of uneasy peace, Bayan again marched against Sirmium, wresting it from Byzantine hands after a two-year siege. He then took Singidunum, evicting the Byzantines from the inner Balkans and opening the area to an unstoppable influx of Slavs, who within five years had flooded all the depopulated regions down to the Peloponnesus. In 582, Bayan attacked the Byzantines in Thrace, and extracted a large tribute of 100,000 solidii
208
2
 
1
 
! Отговори
До 155 преди 8 месеца
"българите" като теб със сигурност
207
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тъй като античните автори твърдят настойчиво, че "гръцката" азбука не е гръцка, а е заета от пелазките, то е очевидно, че кирилицата е античното "кириали", сиреч предгръцкта пелазгийска /българска/ писменост. Впоследствие гърците са изхвърлили буквите, които не им трябват, като например "Б", и кръстили пелазгийската /българската/ писменост - "гръцка". Остров Самотраки е поробен от Данайските питати колонисти в VIII век п.н.ера.. Цели два века по късно българската буква "Б" все още съшествува!
206
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до Анонимен Татари сме само в сърбоманската пропаганда в Македония. То лошо няма да си татарин, тва е монголец. Не знам защо някои са решили, че да си монголец е лошо. :)
205
3
 
5
 
! Отговори
Щом е от ТАНЮГ преди 8 месеца
Гледайте дали слънцето изгрява от Запад! Тия *** си ще скъсат само и само да докажат, че те са славяни, а ние гнасни татари както учат туземното си население от колонията Македония!
204
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днешната прабългарска история е словенски фентъзи и всичко около нея е фентъзи. И Балдуин с измислената от византийски драскачи Балдуинова кула /която измислени люде изградиха Царевец/, и белите не-яздещи "славяни" в конопени дрехи / със "славянските" си гърнета под мишница/ и черните монголоиди и кривокраки яздещи ?"прабългари"? с "прабългарските си кани под мишница/ и изчезналите "траки" с "изчезналите" си обичай, които днешните българи продължаваме да празнуваме /изчезвайки.../
203
4
 
2
 
! Отговори
Ауу искате да кажете преди 8 месеца
Че българите са славяни и руснаците също?Че са свързани на генетично ниво с Петин и реснаците? Че има славянски гени? Не може да бъде ;)
202
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама нали уж бехме татари.
201
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно е, че гърците с най-силен славянски ген са тия по островите. Явно славяните са предпочитали да се заселват по островите или тъй като там е имало по-малко местно население гена им е оставил по-голям отпечатък, а в континенталната част на Гърция славяните пак са били многобройни, но и местните са били много, доста повече даже на брой от пришълците и славянския ген е оставил по-малък отпечатък.
200
5
 
9
 
! Отговори
историк преди 8 месеца
Пак поропаганда. Брадата Лъжа . Хората вече знаят истината .
199
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз съм прабългарин, тюрко-монголско потекло.
198
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето два различни превода на Равенския космограф от края на VI век, които могат да кажат всичко и нищо: "В Тракия или Македония и Долна Мизия САМО българи живеят..." "В Тракия или Македония и Долна Мизия СЕГА българи живеят.." Смисълът се променя коренно с смяна на думата САМО със СЕГА, а това е много важно, що се отнася до българи на Балканите в VI век - 100 години преди Аспарух. Така че не ми мрънкайте за фалшиви веди словени, а вижте гредата в окото на историческата наука...Неука наука...
197
4
 
8
 
! Отговори
Затова се подигравам преди 8 месеца
Няма славянски етнос и ген! Само славянски езици
196
2
 
4
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 8 месеца
Е с най силни славянски гени, защото жена ме от Словения! А предишната от Чехия!
195
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма славянски гени. Има български и само български гени. Както няма латински гени. Славянски и латински езици има. Славянски и латински ген няма