Българите, румънците и хърватите с най-силните славянски гени на Балканите

Извършен е анализа на древно ДНК от повече от 30 локации
Обновена: 8 дек 2023 16:02 | 8 дек 2023 15:50, Екип на Dnes.bg
327
Българите, румънците и хърватите с най-силните славянски гени на Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

Българите, румънците и хърватите имат най-голям процент славянски гени на Балканите – около 50-60 процента, докато гърците са с най-малък процент наличие на славянски гени – от 4 до 20 процента, според научно изследване на ДНК от България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания и Гърция, предаде Танюг.

Според изследване на генетичната история на Балканите през различни епохи, осъществено съвместно от учени от Сърбия, Испания и САЩ, около 50-60 процента от гените на българи, румънци и хървати са със славянски произход. В посока Гърция процентът пада до 4 на сто във вътрешността на страната и 20 на сто по островите.

Чрез анализа на древно ДНК от повече от 30 локации изследването отразява генетичните промени в популацията и миграцията на Балканите в продължение на две хилядолетия, пише в изследването. Използвана е ДНК от 140 скелета от периода от I до X век, както и ДНК на съвременното население на съответните страни. Целта на изследването е да покаже приемствеността на гените от съвременните жители на балканските страни и „старото балканско“ население още от бронзовата епоха.

Изследването потвърждава, че през VI и VII в. е имало масова миграция на славяните, която е оставила „дълбоки генетични следи върху балканските народи“.

Сръбският учен Душан Кецкаревич, част от екипа, провел изследването, отбелязва, че различните езици, религия и култура подсказват, че демографските и културни процеси в продължение на две хилядолетия са породили множеството различия сред народите на Балканите, въпреки че генетично са много близки.

Анализът на съвременния геном показва, че най-голяма генетична близост днес съществува между сърбите, хърватите и румънците. (БТА, Симона - Алекс Михалева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
6
 
! Отговори
Холандците са преди 8 месеца
С най силни славянски гени!
193
2
 
4
 
! Отговори
Не бе, Американците преди 8 месеца
Са с най силни славянски гени!
192
2
 
10
 
! Отговори
Иван ли съм, Йоан ли преди 8 месеца
Сръбски учен изследва 140 скелета !?И хоп анализ и заключителни изводи
191
4
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 8 месеца
какви гени в румънците бе... та те станаха държава от по миналия век
190
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Между другото в Северозападна Германия и Холандия днес има област начечена Фригия... Между Фризи и малоазиатските фризи дали нема връзка? Фригите все пак са траки според Херодот. Прословутия "германски" род франки, който както "прабългарите" основал държавата /в случая френската/, а после уж изчезнал, е всъщност родът фризи, населявал първо днешната област Фризия в Холандия.
189
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 197 След тия 500 г турско управление така да го наречем, по-скоро турците са придобили български гени, а не българите турски. Все пак българи са се потурчвали, а не турци да се побългаряват. :)
188
8
 
2
 
! Отговори
До 195 преди 8 месеца
То и ние след 500 години имаме турски гени! Но едва ли имаме по силни турски гени от самите турци! Румънците не са по католици от Папата и те са с повече славянски гени от славяните!
187
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е безпочвено да се предположи, че то е станало по време на миграцията на част от народа Болг - син на Дядо Коледа от Балканите на Британските острови. Повечето германци са от нордически расов тип: синеоки, руси, високи, с продълговати лица понтиди(демек българи) има в югоисточна Германия и Австрия.... ИСТИНА ... днешните Германци са смес от Българи и Норди.... То фактически и нордите са Българи.... ама хайде
186
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 193 Трябва да се прави разлика между лингвистична принадлежност, етническа и генетична принадлежност. Румънците лингвистично не са славяни, етнически не се смятат за славяни, но генетично имат много славянски гени, повече дори от някои от така наречените славянски народи.
185
2
 
6
 
! Отговори
Славяните преди 8 месеца
Са Словени- от Слово..дума!А немците са Неми, бездумни! Не са разбирали Словото..
184
7
 
7
 
! Отговори
Всеки който преди 8 месеца
Е пътувал до Румъния знае че румънците не са славяни! Кой лъжете..
183
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Един учен трабва да е доста заблуден и по академичному сляп, за да не схване, че Германия /Българи почитащи Ерми/ са основали Франция! Истинското име на Франките е всъщност Фризи. тъй като тяхната област се е наричала Фризия, а не Франкия. Най-интересното е, че първият "немски език"/старонемски - 750-1050г./ е именно език на този български род. Българското поселение от Балканите в бъдещата област Фризия вероятно е станало няколко века преди Христа.
182
7
 
1
 
! Отговори
Славяните преди 8 месеца
Не са били народотворческо племе..в повечето случаи както в България друг народ ( прабългарите) е положил началото на държавата..Нака и е с Киевска рус на Източните славяни където Викинги ( Венгри) са били държавнотворческият народ смесил се със източните славяни..
181
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 183 Термина моше да се зародил 16 век, но това не значи, че няма група от племена с доста близки езици и ген. Термина славяни идва от името на едно от славянските племена и те са се наричали точно "славяни" и това е станало общото название на тези хора с много близки езици и ген.
180
10
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Траките дами и господа са избити до 80 ПРОЦЕНТА.Оцелелите са се крили по планините и горите.Документи ли ви трябват за спасяването си??? Ха ха ха... Нито един българин не е трак!!!!!!!!! Нито славянин.Халюцинатори руски
179
7
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Ауууу кви лъжи ха ха ха...Румънците са наследници на даките. Нииищо славянско нямат.Хърватите са мюсюлмани повечето, къде сте чули славяни муслимани?????Българите идвайки и избивайки траките написали в музеите, славяните и аварите опожарили марцианопол и избили всички местни през 596 г и изведнъж хоппппааааа България....ААА ...как тъй???Нямаше ли да пише победителите СЛАВЯНИЯ или Авария?????? България е......кви славяни?????Костадин Костадинов във Финландия ще го причислят за бежанец, ще
178
3
 
6
 
! Отговори
Българите преди 8 месеца
Имат повече гени от първоначалните антични обитатели на Балканите- траки итн. и по малко славянски ген..
177
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А кои нации от Балканите са със най-силен татарски ген ?
176
7
 
2
 
! Отговори
Славяните преди 8 месеца
Не са етнос, а група народи от различни етноси. Обединява ги че разговарят на славянски езици..Източни славяни са: беларуси, украинци, руснациЗападни славяни: поляци, словенци, словаки, чехи.Южни славяни: българи, сърби, македонци, босненци, хървати..Румънците не са славяни..
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Христианизацията на българските земи започва в Южна Тракия от апостол Павел, достигнал до Филипополис, в Добруджа - апостол Андрей, в Македония и Егейска Тракия - Тимотей, Сила, Тит и енвагелист Лука. Техни последователи са: Ерма - първият епископ на Филипополис - ръкоположен от апостол Андрей за епископ на Одесос (Варна), Мелитон - основател на катедра в Сердика. В много селища има епископски катедри. Степента на христианизация по тракиските земи е големияят брой мъченици през III век!