Сръбският патриарх отслужи литургия срещу "българския окупатор"

Много србски министри положиха венци
Обновена: 29 май 2024 22:31 | 29 май 2024 22:30, Стела Стоянова
126
Сръбският патриарх отслужи литургия срещу "българския окупатор"
Снимка БГНЕС, архив

Сръбският патриарх Порфирий се включи лично в антибългарската кампания на Белград, като отслужи литургия за така наречените “Сурдулишки мъченици“, предаде БГНЕС.

Множество сръбски министри положиха венци.

Главата на Сръбската православна църква /СПЦ/ участва в отбелязването на „100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици“. Порфирий беше посрещнат от многобройни духовници.

След литургията пред храм „Свети Георги“, литийният състав потегли към Дъбока долина.

“Там се намира паметната костница, където се пазят тленните останки на жертвите, избити от българския окупатор през 1915 г.”, пишат сръбските медии.

29 май е канонизиран от СПЦ като ден за прослава на “Сурдулишките мъченици”.

Сръбският патриарх е близък приятел и верен съюзник на сръбския президент в реализацията на политиката за дестабилизиране на Западните Балкани, включително чрез фалшифициране на историята.

Венците бяха положени от министъра на отбраната Братислав Гашич, придружен от бригаден генерал Горан Момчилович и бригаден генерал Зоран Драгичевич.

Министъра на труда Неманя Старович, министъра на грижите за семейството и демографията Милица Джурджевич Стаменковски, и министъра без портфейл Новица Тончев също присъстваха.

БГНЕС припомня, че през последните месеци не е минала седмица без властите в Белград под някаква форма да не стимулират езика на омразата срещу българите с измислени твърдения за „българските престъпления и окупация“ в периода на Първата световна война.

Режимът на Вучич е предвидил серия от мероприятия, включващи тържествени научни сесии, създаване на Паметната костница, Паметна къща, отпечатване на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика, прожекция на филм за “Сурдулишките мъченици”, снимане на документален филм.

Най-отблъскващата част обаче е свързана с ученическия конкурс за деца от 7-8 клас и гимназиите, които трябва да пишат за „българските престъпления и окупация“, с което омразата към българите започва да се възпитава в нашата западна съседка още от ученическата скамейка. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
в албум от 1926 година със снимки от ПСВ на Андра Попович същата тази снимка е с текст 3 000 сърби убити от австроунгарския окупатор, вече виждаме заместен с "българските окупатори", защото знаят че няма да протестираме, самият Борисов като премиер каза, че много обичал сърбите, а българите са "лош материал"
15
7
 
12
 
! Отговори
без упойка преди 3 месеца
При друг наш владетел и запазване на Лондонския договор, България щеше да е неутрална по време на ПСВ.Никога нямаше да преживее апокалипсиса от гражданската война по време на Борис трети и едва ли СССР би ни закачал и влизал на 9 септември.Да, щяхме да сме като финландците - с благосклонен неутралитет и нямаше да сме във военни блокове по време на студената война.В ЕИО щяхме да сме още 50 те години, или малко по - късно.Изобщо щяхме да сме окей.Уви, лицето Фердинанд обърка съдбата на тази страна
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това няма никакво отношение към днешната действителстност. Историята често е заличавана и изопачавана през годините и само хора които се ровят дълбоко в архивите могат да кажат нещо смислено по въпроса. И всеки има собствената си интерпретация, та да не бързаме да съдим че са го направили.
13
0
 
12
 
! Отговори
Бугараш преди 3 месеца
У Србии има и добри люди, али има и веома много комунистичке сви-нье.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германия през 1913 година успява хем да разбие балканския съюз, а и да си осигури окончателно Турция за ПСВ като съюзник.На практика и България, която с далаверата на Фердинанд си даде лондонския договор за някакви комбинации и земи при една рискована война зад Германия с още наша кръв.Накрая всичко пропада и следва Ньой, е кой е виновен?
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия свинари окупатори да се махат от земята ни, когато сме имали държава там чалгарската им държав не я еимало.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде има паметник,на българските окупатори,на сроском,поменик.Посветен на българските окупатори Редакцията,читателите .Няма да кажа,нека съчинявате свободно Докато плюскате,сетете и пърдите н/а олинклузив у истомместу!Демек в града.
9
2
 
1
 
! Отговори
Рендето преди 3 месеца
Ние ли сме глупави, манипулаторите ли са твърде умни... Не вървят на добре нещата...
8
2
 
23
 
! Отговори
интересно преди 3 месеца
явно братушките надухват српите пак да ни нападат, да видим
7
4
 
20
 
! Отговори
Спас преди 3 месеца
Славянски народи срещу славянски народи. Много глупаво се поддаваме на манипулации. И българите и руснаците и украинците и сърбите и македонците... Паеци в буркан. Осъзнайте се. Всички сме хора. Кому е нужно това?!
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българската дипломация е най-смотаната в света и такива гнусотии го потвърждават!
5
5
 
11
 
! Отговори
без упойка преди 3 месеца
България се нуждаеше само от първата балканска война.Тя трябваше да е венеца на Възраждането.По Лондонския мирен договор България осъществява Сан Стефанския идеал и то признат в Лондон- какъв исторически обрат.Но всичко е пропиляно на 16 юни, когато австро немския агент зовящ се за цар напада Сърбия и Гърция.Всичко е загубено, а България е въвлечена във войни, които не са й били нужни, а е част от стратегия на чужди военни щабове.Губим 20 век и влизаме жалки и объркани като губещи в 21 век.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Натрак брача, натрак брача - Викаха сръбете и бягаха натаму Ниш през глава. Отзад небето раздиряше "По пет - на нож"! Ех, ке се клати върбе да не тежи србе...
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СЪРБЕНЧЕТАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ АГОНИЯТА И КОЛКОТО ПО-ЗЛЕ ХАПЯТ, ТОЛКОЗ ПО-ДОБРЕ ЗАЩОТО УСЕЩАТ ПРИБЛИЖАВАЩИЯ КРАЙ. И НИКАКВИ ОТСТЪПКИ НА СЪРБЕНЧЕТАТА ПО-НИКАКЪВ ПОВОД!!!...
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А северно македонския кога ще го последва.
1
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СРЪБСКИЯТ ПАТРИАРХ МОЖЕ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА, ЗАЩОТО ЛИЧНО Е БAPAЛ ПУТИН ПО TAШAЦИTE