Сръбският патриарх отслужи литургия срещу "българския окупатор"

Много србски министри положиха венци
Обновена: 29 май 2024 22:31 | 29 май 2024 22:30, Стела Стоянова
126
Сръбският патриарх отслужи литургия срещу "българския окупатор"
Снимка БГНЕС, архив

Сръбският патриарх Порфирий се включи лично в антибългарската кампания на Белград, като отслужи литургия за така наречените “Сурдулишки мъченици“, предаде БГНЕС.

Множество сръбски министри положиха венци.

Главата на Сръбската православна църква /СПЦ/ участва в отбелязването на „100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици“. Порфирий беше посрещнат от многобройни духовници.

След литургията пред храм „Свети Георги“, литийният състав потегли към Дъбока долина.

“Там се намира паметната костница, където се пазят тленните останки на жертвите, избити от българския окупатор през 1915 г.”, пишат сръбските медии.

29 май е канонизиран от СПЦ като ден за прослава на “Сурдулишките мъченици”.

Сръбският патриарх е близък приятел и верен съюзник на сръбския президент в реализацията на политиката за дестабилизиране на Западните Балкани, включително чрез фалшифициране на историята.

Венците бяха положени от министъра на отбраната Братислав Гашич, придружен от бригаден генерал Горан Момчилович и бригаден генерал Зоран Драгичевич.

Министъра на труда Неманя Старович, министъра на грижите за семейството и демографията Милица Джурджевич Стаменковски, и министъра без портфейл Новица Тончев също присъстваха.

БГНЕС припомня, че през последните месеци не е минала седмица без властите в Белград под някаква форма да не стимулират езика на омразата срещу българите с измислени твърдения за „българските престъпления и окупация“ в периода на Първата световна война.

Режимът на Вучич е предвидил серия от мероприятия, включващи тържествени научни сесии, създаване на Паметната костница, Паметна къща, отпечатване на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика, прожекция на филм за “Сурдулишките мъченици”, снимане на документален филм.

Най-отблъскващата част обаче е свързана с ученическия конкурс за деца от 7-8 клас и гимназиите, които трябва да пишат за „българските престъпления и окупация“, с което омразата към българите започва да се възпитава в нашата западна съседка още от ученическата скамейка. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айдааа, и на га...нчов...ците почнаха да им изкарват кирливите ризи наяве! Ее,естествено и те като северните си братушки ще изкарат един тон документи,че всички обвинения са фалшификации на лошите сърби и т.н. но нищо няма да помогне-кутията на Пандора се отвори вече!Лелее,как не ви е срам да отричате всички злини,причинени от вас на съседните народи?!Аз лично съм жив свидетел как вилнеехте над мирните турци,на които единствената вина беше,че са турци и само искаха да си останат такива!
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно сърбите са легнали на Китай и ЕС не ги интересува.
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 50 Ако има Бог ще съди такива лицемери, които твърдят, че сръбските действия не са срещу България.
33
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сурдулица е част от Шоплуко и е била част от Българската екзархия след референдум на населението.
32
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кланетата са дело на паравоенните от ВМРО.През 1913 сърбите колят и бесат в Македония. Избухват неколко въстания срещу сръбския терор - Тиквешко, Охридско и Дебърско.След като смазват бунтовете, сърбите избиват доста народ. След разгрома на Сърбия през 1915 г, опълчението от ВМРО просто са ги сърбели ръцете да си връщат. А когато сърбите вдигат Топличката буна, войводите от ВМРО просто са ги разнитили.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Порфирий се е порнафиркал!
30
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Литургията е за помен за Сурдулишки мъченици а не срещу България, гнyсни mаниpулатори!!! Бог ще ви съди!
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Пропаганда еЕ да ама хиляди българи гледат да устроят животът си при англосаксонците а на никого не му се ходи нито при съветската нито при сръбската мизерия.На никого не му пука за шовинистичните им простотии.По времето на комунизмът мразеха руснаците сега зацивриха с тях за СССР. Ама се гушкат и с французите. Значи когато е угодно са патриоти кога е изгодно руснаци а през останалото време френска колония. Бенин 2 може би.
28
8
 
13
 
! Отговори
Стига глупости преди 3 месеца
До АнонименНай-бруталните зверства срещу българско население на територията на Македония са дело на Гърция, но нашите пропагандатори избягват темата, защото не им е спусната от финансира щото сайта НПО. Който плаща, той поръча музиката. Грузинското правителство е напълно право със закона за външно финансиране на НПО. В САЩ го има, а в Грузия не може. Защо?
27
20
 
6
 
! Отговори
Под друг ъгъл преди 3 месеца
Аз харесвам сърбите, но мразя англичаните и еврейте. Има защо.
26
17
 
14
 
! Отговори
Пропаганда е преди 3 месеца
Опитват се да ни настроят срещу близките ни народи и ни обясняват непрекъснато колко сме си близки с враговете. Сърбите и руснаците са лоши, а подлите англосаксонци са ни най-големите доброжелатели. Не е вярно. Нашите истински врагове са настоящите ни съюзници. Те са ни съюзници по решение на правителството, което е поставено от тях, а не по убеждение на населението. Който не е съгласен с мен нека инициира рафаерендум и ще се убеди.
25
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Идва времето когато Сърбия ще кандиства в ЕС и трябва и за тях вето.
24
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно и в България трябва да се учи в училище за сръбските зверства и окупация на поморавието и Македония
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 39, траките са българи, Тракия е географско понятие, то се използва дори в старите карти, когато сме под турска власт
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Карат децата да мразят българските деца за нещо което може би се е случило преди 150 години. Това според вас нормално ли е ?А тва че американците ги избомбиха преди 30 години с няколко хиляди тона обеднен уран от който още се раждат ууроди и раково болни няма проблеми нали ? Те са братя. Верно от сръбските жреци на платената любов и политика няма по-големи.Преди изпитвах някакви симпатии към тях.Съседи.Малко ги бомбиха трябваше да ги оставят на палатки целият ромски катун.
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия печели войната и сърбите им дойде смелост..
20
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слаби сме защото САЩ ни грабят и всички комшии взеха да се гаврят с нас.
19
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Замисляли ли сте се, че да ни мразят така наистина има причини? Аз към никого не храня лоши чувства без причина. Поне.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 30, сърбите нали бяха "необвързана страна", след ВСВ им дадоха всичко каквото пожелаха, после бомбардировки и сега нямат излаз на море, защото хърватинът Тито е дал почти цялото адриатическо крайбрежие на Хърватия, той между другото е воювал на страната на Австрия срещу Сърбия през ПСВ
17
5
 
12
 
! Отговори
тТт преди 3 месеца
Вече не е важно какво сме имали, а какво имаме и какво ще остане след 20-30 години, било то от Сърбия или България... Една шепа народ останахме с 2,1 милиона Пенсионери и около 1 Милион в предПенсионна възраст! Външни сили ни насъскват един срещу друг, а вие им се вързвате...