Мицкоски вече като премиер: Българският диктат няма да мине

Той положи клетва като министър-председател
24 юни 2024 07:23, Александър Попов
51
Мицкоски вече като премиер: Българският диктат няма да мине
Снимка: БГНЕС

Новият македонски премиер Християн Мицкоски се зарече, че "българският диктат няма да мине", докато той изпълнява длъжността.

Мицкоски положи клетва в парламента и използва конституционното име на страната - Северна Македония. Но непосредствено преди да получи подкрепата на мнозинството, се обърна към опозицията.

"Вашата теза, че казваме едно за Преспанския договор, а правим друго, е не само невярна и срамна. Нека обясня още нещо. Българският диктат няма да мине, докато съм премиер. Това трябва да ви е ясно. Направихте грешка. Тази грешка ще струва на всеки един гражданин на Македония, но най-скъпо ще струва на Македония, защото преди да влезете в такива авантюри трябваше да седнете и да ни подадете ръка, за да седнем и да поговорим. Ясно беше, че тази работа, както е замислено от вас или от някой друг, няма да върви така. Ще кажа срамното прилагателно (има предвид "Северна"), защото това ме кара да се замисля за позора, който причинихте на моята родина, моето семейство, моите деца, моите неродени внуци и тези след тях. В този момент и аз като човек ще трябва да капитулирам пред вас и да кажа това срамно прилагателно, защото е част от Конституцията, която като министър-председател трябва да спазвам. Моята ежедневна работа ще бъде да се справям по-добре, да работя съвестно, да не разочаровам гражданите, въпреки хаоса, който оставихте след себе си. Това ще моята борба", заяви новият министър-председател на РСМ.

Новата правителствена коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат мнозинство от 78 депутати в 120-местния парламент.

Депутатите от бившата управляваща партия Социалдемократически съюз /СДСМ/ и Левицата гласуваха "против" кабинета, а народните представители от Европейски фронт (Демократичен съюз за интеграция) напуснаха заседанието малко преди вота.

В новото правителство ще има 24 членове, включително премиера, от които 15 са предложения на ВМРО-ДПМНЕ. Останалите министерства са разпределени между представители на коалиционните партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от ЕС
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
14
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
С малко се разминаха даже, французите преди няколко години можеха, за единия бъзик 'дет се вика, да им сборуват "'убу, ще ви съдействаме тука, ама си сменете леко името, примерно на Скопинезия (Skopinesia) / Скопиана (Skopiana) / Скопиник (Skopinique)" :))). Да лаят, реват и да се тръшкат колкото искат макакетата, кат' ги сърби (pun intended) - да денонсират всичките международни договори и да видят какво ще стане, нямам нищо против регионална порция коджа сиктир сеир :).
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Видяхте ли . Всичката им история е такава. Гъците ги кръстиха "Северна..." ,ама ние сме им виновни. Абе макето си е маке. На снимка да го видиш шамар да му удариш.
16
2
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 1 седмица
Като си спомня до преди -10 г бяха по зле от нас , и не поменаваха дума срещу бьлгария - сега и те взеха да би плюят
15
2
 
32
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 1 седмица
Ама разбира се че "българския диктат" няма как да мине в Северна Македония... Много ставаме. Там вече си имат сръбски диктат ... намесва се и албанския диктат . За българския няма място. Но не може да се отрече че "българския диктат" е важен. Докато мъкидонците са обърнати към "българския диктат" отдадзе, сръбския диктат ги лашка душманската на задна. А албансйкия диктат си чака реда. Отдааавна "българската опасност" е единствено за отвличане на вниманието в СРМ... При това успешно.
14
2
 
31
 
! Отговори
Vs преди 1 седмица
Гърците ги гърбят - Българите виновни! Пак сме без шапка! Защо превантивно не спрем да ги пускаме в БГ и не затворим границата! Ей така, за половин година, пък ще видим!
13
12
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Сащ ще натисне през -герб и дпс бьлгария -този си е направил добре сметката -и ще поставя каквито иска условия и уговорки
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма съмнение, че са българи. Прости, прости и неуки.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Намирисва на цветна реаолюция в РСМ. На посолствата няма да им хареса такова правителство. Не защото са загрижени за нас. Защото губят контрол върху територия, която считаха за своя. Сега чакаме албанците да предалат ДПМНЕ-то, а нас да ни посъветват да мълчим. Когато мине правителствената криза в РСМ, всички ще сме кротки евро-агънца.
10
2
 
12
 
! Отговори
Блокаж на Македония преди 1 седмица
И тва е
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не ни интересувате.Не го ли разбрахте.Стиа си правихте пиар за наша сметка, за да Пне затворим границите с китайска стена.Пардон-северомакедонска.
8
4
 
20
 
! Отговори
извод преди 1 седмица
Срамната конституция трябва да я спазва , защото бил министър - председател, а когато бил в опозиция,срамната конституция не трябвало да я спазва. Струва ми се много , че е много абсурдна и удобна , с оглед благинките на властта , тази "теза ". Ама,какво разбирам аз----те си избират ВМРО,сърбомани и путинисти - ние тикви и копейки....
7
3
 
46
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
Твърда и безкомпромисна политика по отношение на Македония. Да се научат да уважават. Просто нашите дипломати трябва да покажат характер.
6
5
 
41
 
! Отговори
Майора преди 1 седмица
Абе Мицкоски белградски агент , много си далеч от истината че да налагаш диктат! И ти както и Силяноска не сте наясно че международните договори стриктно се изпълняват и не се обсъждат! Македонска държава не е ималои няма да има!Щевидите ЕС през крив макарон!
5
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гърците му скръцнаха със зъби и започна да си нарича страната Северна. И да не звучи жалко пак е намесил България
4
2
 
41
 
! Отговори
:))) преди 1 седмица
Ние сме виновни,че на макетата петлите не снасят!
3
5
 
46
 
! Отговори
ффф преди 1 седмица
Сбърканяк,много скоро ти,и мало-у-м-ните около теб,ще разберета за какво става дума.Отвращават ме тези отродили се българи-Никакво добро отношение не заслужават.Аз съм от пиринска македония,и отлично разбирам ситуацията.Онези заблудени български ръководители да знаят,че омраза към нас,от страна на измислените"македоци" е безгранична.С тях само със сила.Те нямат разум.
2
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този още не е разбрал, че Преспанския договор е между рсм и Гърция. А, гръцкия диктат от договора вече е минал отдавна, да си отвори конституцията и да провери името на територията си, която неправилно все още наричат държава. След 3тата световна война няма да я има.
1
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
македония = бг украйна