Мицкоски поиска промяна на Преговорната рамка, има поне три решения за България

Пътят, по който се е вървяло досега, е грешен, заяви той
Обновена: 25 юни 2024 08:04 | 25 юни 2024 08:02, Нели Христова
221
Мицкоски поиска промяна на Преговорната рамка, има поне три решения за България
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски поиска промяна на Преговорната рамка с Европейския съюз, предаде БГНЕС.

"Ако има политическа воля и реален прочит на нещата, е възможна промяна в Преговорната рамка с ЕС. Ще са необходими гаранции, че няма да има допълнителни двустранни условия от София", каза той в интервю за ТВ24.

"Ако наистина искат да видят Македония там (в ЕС), има възможност за това, но трябва да бъдат честни с нас и да ни кажат "ние искаме при тези условия". Ако имаме политическа воля и правилен прочит на нещата, всичко може да се случи", добави Мицкоски.

Македонският премиер обяви, че "има поне три решения", за които е готов да преговаря със следващото редовно правителство на България.

"Има поне три креативни решения, които съм готов да обсъждам, когато има политическо правителство в България.

Тези решения могат да бъдат решението на целия процес", каза министър-председателятна РСМ.

Мицкоски твърди, че "пътят, по който се е вървяло досега, е грешен и трябва да се търси решение".

"Готови сме да седнем и да намерим решение с правителството в България. Да поговорим за всичко, за възможните рискове... Недопустими са твърденията, че все още трябва да направим това или онова. Направихме много за европейските ценности, но получихме нула", заяви Християн Мицкоски.

"Нашата позиция и аргументи са познати на обществеността и чакаме да видим какви са аргументите от другата страна. Очевидно по този път, по който до сега се вървеше не може да стане. Направена е грешка. Когато нещо не става, трябва да бъде намерено решение. И ние търсим решение. За да го намерим, ни трябва партньор и аз очаквам новото българско правителство. И очаквам то да бъде нашата сестринска партия (в ЕНП) на Бойко Борисов. И очаквам, че ще има добра воля ще седнем, за да аргументираме позициите си, като добри съседи. Или както той (Борисов) би казал „държави на два братски народи”. Подготвен съм да седна и да разбера каква беше причината да се появи това искане (за включване на българите в конституцията), какви са потенциалните рискове в бъдеще”, заяви Мицкоски, според когото Северна Македония е направила много за европейските ценности, но не е получила нищо.

Според Мицкоски единогласието при взимане на решения в ЕС може да бъде заобиколено и „само в последните месеци са взети две-три решения без единогласие”.  

"Така че ако искате да бъде намерено решение, то може да бъде намерено. Аз съм подготвен. Искате промени в конституцията? Защо? Кой нарушава правата на българската общност в (Северна) Македония? И това може да е така. Коя е отговорната институция в Европа, която да каже, че това е така - Европейският съд за правата на човека в Страсбург.  Колко присъди има (Северна) Македония там? Присъдите са 14 за България срещу нула (за Северна Македония). Македонската общност там (в България) не иска да е част от конституцията, иска да си регистрира неправителствена организация. Значи, там не могат неправителствена организация да регистрират, а тези тук (българите в Северна Македония), имат каквото поискат", заяви Мицкоски, цитиран от БТА.

Според него „всички народи в света” могат да бъдат включени в конституцията на Северна Македония, но той очаква предвидливост на процеса на евроинтеграция, преди държавата да влезе в него.

"След шест месеца ще ни кажат "Гоце Делчев чий е", "Илинденското въстание Преображенско ли е или Илинденско”. В България има град Гоце Делчев. Ако питате българите, Гоце Делчев дори не е сред 50-те най-големи герои, а при нас е пръв. Как в България ще си смятат историческите истини, си е техен проблем. Аз и сега ще кажа, че ще подкрепя договора (за приятелство и добросъседство с България) за всичко, което е полезно. Историческата комисия нека си работи, но това не може да бъде процес с край. Германия и Франция още преговарят, а Буяр Османи подписа, че до края на преговорите трябва да се разберат", обясни тезата си Мицкоски.

 Според него, когато в България има политическо правителство той има готовност да предложи "поне три креативни решения за изход от този процес", гаранциите, за които настоява трябва да бъдат дадени от България с посредничеството на ЕС, а ако ЕС има желание да види Северна Македония като член на ЕС „трябва да бъдат честни”  с условията пред Северна Македония за това.  

„Наличието на политическа воля е същността. Ако имаме политическа воля и правилен прочит на нещата, всичко може да се случи. Ако има желание“, заяви Мицкоски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от Балкани
Код "оранжево" за опасни жеги в Румъния
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
3
 
! Отговори
Гризел преди 5 дни
Да попитам:Руснаците защо ги е шубе от мюсюлманите и се занимават само с малки християнски държави като България,Молдова и Украйна?ИДИЛ им направи атентат в Крокус Хол,а те хвърлиха вината върху Украйна,защото им е по-удобно.Турция им свали изтребител и им уби дипломат,те не посмяха да отвърнат.В Дагестан има размирици,пак нищо не се прави.Турция подкрепи Азербайджан,а Русия не подкрепи Армения.Затова руските главорези са толкова жестоки и бият слабите!Защото са страхливи садисти!
158
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен Сега не са насилени.
157
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До До Анонимен 153Не съвсем, не съвсем, защото те са НАСИЛЕНИ(!) да се пишат от измислената нация "македонци" , а не е по свободен избор и по свободна собствена воля!
156
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До До Анонимен 150 Сега какво е северно македонска, не ми говори преди 150 г. Тогава е било пък Сърбия с подкрепа от Австрия Англия и Франция. *** чиж че връщат Македония на Турция а после на Югославия или Сърния. Сега ги приеха като северномакедонска.
155
5
 
5
 
! Отговори
Гландрагор преди 5 дни
Макетата да лапат шнура на сърбите,албанците и руснаците,и да не се занимават с България!
154
3
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 153 преди 5 дни
путин не е виновен за това, но виж директния учител на путин а именно другаря сталин е пряко отговорен за съществуването на "македонска нация"! даже когато по заповед на ЦК на КПСС се създава "македонска нация" дори тогава *** тука в БГ се пишат македонци! видни БКП партийни лидери тука в БГ стават изведнъж македонци! Но това е сега и така! виж се какъв си путинофил и ти!!! Така, че историята се повтаря просто!!!!
153
2
 
1
 
! Отговори
Атмаджа преди 5 дни
До АнонименБолшевико ***,макетата чупеха много преди българите да демонтират ПСА.
152
3
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 150 преди 5 дни
само, че сърбия е имало и преди ПСВ, докато македонса работа е нямало!!! Прочети какво ти пиша! Говорим за рашистан и директната му връзка с "македонската народност" тука! Инак историята м/у България и Сърбия е друга история и поради таз история сега столицата на България е София! Но това е съвсем друга история!!!!!
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До До Анонимен 143 Ами сега какво е, сверномакедонска. Сигурно пак Путин е виновен че са в НАТО.
150
2
 
3
 
! Отговори
Фабула преди 5 дни
Демонстрират типично балкански номера. Ще се огледат за подкрепа, ще помрънкат и ще си седнат на з*адниците! Всичко е заковано с международен договор и то със страна гарант. Да го дохат!
149
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До ...Вазов е писал стихотворение за братята македонци , още през 1913 година; "Па ща си ти?", На български означава "Какъв си ти?". Вазов написва това стихотворение след като сръбският престолонаследник Александър удря плесница на едно момиченце в Македония, което на наглия му въпрос отговаря, че е българче. През 1934 г. в Марсилия крал Александър е ликвидиран от Владо Черноземски. https://slovo.bg/old/vazov/macedoni/pashtasi.htm
148
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До ... Македонска или сръпска или югославска нация все е антибг. Преди ПСВ е сръпска, после югославска. а след ВСВ и днес македонска. И антибг се крепи и от Гърция, които отричат да е бг, всичко друго но не и бг.
147
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 143 преди 5 дни
Това може и да е така, но ти говориш за Сърбия! А аз ти говоря за ссср и русия тогава! македонска нация народ и прочие неща от сорта просто няма! и никога не е имало! на хартия такава "нация" има след решение на ЦК на КПСС 1957г. Тогава Тито иска да ориентира югославия прозападно и ссср иска да има лост на контрол в/у Тито! и решават да сътворят "македонска нация"! Всички комунистически *** от различните държави тогава вдигат краката и се подчиняват! и тука в БГ партийни лидери се подчиняват
146
2
 
6
 
! Отговори
Раковски преди 5 дни
Сърбите са виновни, не братята македонци. Те им диктуват всичко. Имат хора на ключови места и подхранват постоянно антибългарската риторика. Ако имаме политици то те трябва да си насочат дипломатическите усилия към Сърбия - чрез условия за влизане в ЕС. Спиране на намесата им в РСМ и вадене на досиетата какво са вършили срещу българите там. Това е единственото решение, което няма да ви го кажат нито нашето ВМРО, нито тяхното, защото са партии на чужди интереси!
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Гландрагор Кой събори паметника на ПСА в София. Каквто повикало се обадило
144
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Усеюам как Албания ще влезе в ЕС преди Македония.
143
2
 
7
 
! Отговори
Гландрагор преди 5 дни
Няма какво да се занимаваме със сърбомани като вас.Гушкайте се с албанците и сърбите,и се гледайте работата!Биете българи,чупите паметници,говорите предизвикателно...Знаем от кого я черпите тази дързост.От сърбите и от руснаците.Руснаците искат разделени Балкани,а сърбите си искат отново Югославия или Велика Сърбия,която беше изкуствено и незаслужено създадена.
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
1933 г., Анри Пози, "Войната се връща" ("La Guerre revient") : https://chitanka.info/text/45734-vojnata-se-vryshta
141
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До ... 1848 г. е приет плана на Сърбия за Югославия със сръбски език в България, не само Македония.
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В голяма дилема са партньорите ни в ЕС- няма по- сгоден момент да атакуваш българската русофилия и Русия като изтъкваш руската подкрепа за македонизма и сърбокомунизма, но от друга страна Македония е сръбска креатура с подкрепата на Антантата и все си я бранят и им се привижда България като проблемна. Трябва много внимателно да се играят картите, че западът е изнервен, а нашата цена трябва да се вдига!