Мицкоски разкритикува българската пропаганда в Албания

Там имало повече българи, отколкото в РСМ
4 юли 2024 16:29, Нели Христова
109
 Мицкоски разкритикува българската пропаганда в Албания
Снимка: БГНЕС

Българската пропаганда в Албания просто заема „освободеното от правителството на СДСМ и ДСИ пространство“.

Това заяви премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски в отговор на въпрос, свързан с резултатите от преброяването на населението в Албания.

„Тази асимилаторска политика на източния ни съсед не е само по отношение на македонците (...). Там (в Албания) има три пъти повече българи, отколкото тук (в Северна Македония), сега е интересно да видим дали ще има искане (българите в Албания) да влязат в конституцията, след като тук искат да са в конституцията, иначе не виждам логиката“, каза Християн Мицкоски.

Според преброяването в Албания живеят 2281 македонци, което е повече от половината по-малко в сравнение с преброяването през 2011 г. Македонските представители в страната претендират, че в "Албания живеят над 100 хиляди македонци". Гръцките представители също не признават представените 23 485 лица от гръцки етнос. Те твърдят, че в страната живеят около 400 хиляди гърци, основно заселени в южната част на страната.

В реакцията на гръцкото сдружение "Омония" се посочва, че данните за религиозната принадлежност са манипулация - броят на православните християни също е по-висок от посочения.

Българското население в страната е 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени, съобщи Националния статистически институт INSTAT.

Обвиненията за фалшифицирани данни бяха отхвърлени от директора на INSTAT Елза Дули, която каза, че преброяването е било прозрачно и проведено според международните стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искаме ново преброяване в Северна Македония. Това преброяване беше фалшиво. Не регистрираха хора с двойно гражданство, така че много българи останаха регистрирани само като македонци. Аз и много други от град Велес никъде не сме като българи. Аде Мицко, ново преброяване.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Споко Мицкоски скоро в Северна Македония албанците ще са мнозинство. На 2 млн. население няма да им е трудно.
63
1
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 3 месеца
Това нещо ми прилича на Васил Терзиев.Те гейовете са агресивни.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Представителят на България, от трибуната на ООН: - Когато българския цат Самуил, с цялата си войска се върна в Охрид, след битка с византийците 1004г. , край Скопие, ние си свалихме дрехите и се хвърлихме в езерото, за да отмием натрупалия се прах от дългите походи. Когато излязохме от водата, видяхме че македонците са ни свили всичките дрехи. Скача представителя на Македония: - Протестирам! Нас тогава изобщо ни е нямало там. Българския представител: - Благодаря, ето това исках да докажа!
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми то Сталин се споминал и град Варна до края на 56-та още е наричан на негово име, има разцвет на лагерите, през които минават доста интелектуалци. Трябвало е Сталин да нарече българската Македония на свое име "Сталинка" и сега всички в Македония щяха да се чувства българи, както всички в град Сталин, като си върнаха името на Варна се чувстват българи! Грешката на Сталин е тая, че е дал в ръцете на Сърбите населението на Македонската територия!
60
0
 
3
 
! Отговори
Кючук Париж преди 3 месеца
И ние сме македонци , не сме българи.Густо майна Филибето.
59
2
 
6
 
! Отговори
Мицко как звучи преди 3 месеца
В Албания са 3х повече от българите в РСМ, по простата причина че преброяването в РСМ е манипулирано, то е направо измама. Поне 10х повече са! РСМ извършва геноцид срещу българите там.
58
4
 
4
 
! Отговори
София преди 3 месеца
Регистрирайте ОМО ,, Илинден ,, и 2.5 милиона македонци ще гласуваме за Македонската Организация.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Па шта си ти?" На български означава "Какъв си ти?". Вазов написва това стихотворение през 1913г. след като сръбският престонаследник Александът удря плесница на едно момиченце в Македония, което на наглия му върос отговаря, че е българче.
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До кога 55 В Благоевград и Сандански няма македонци. Македонци може да има само в Гърция. Македонец който говори на български или на български диалект не е никакъв македонец а си е чист българин (ако се е изкъпал).
55
5
 
1
 
! Отговори
До кога преди 3 месеца
До кога ще ни занимавате със тези *** наречени северно македонци! Македонци са тези във Благоевград Сандански Солун и Серес а тези във Скопие са албански мангупи
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като е тръгнал защо не изяви претенции за македонско малцинство в Гърция? Тогава направо ще му гръмнат бушоните.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много е нахален е тоя, чак е грозно да се държи толкова нагло.
52
3
 
5
 
! Отговори
Паню Баирски преди 3 месеца
Македонците са дървени глави и не знаят на кой свят се намират. Как не разбраха, че такова нещо като македонска нация и македонски език няма? Паяци! През следващото хилядолетие може и да влязат в ЕС!
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мицкоо за психиатрията си брат....
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българската пропаганда - хахаха. Ние едно правителство не можем да си изберем от сума време, ще се организираме и ще водим пропаганда. Може би ни бърка с господарите си от Сърбия.
49
2
 
12
 
! Отговори
666 преди 3 месеца
Май му пари под *** на Мицо.....все по големи щуротии бълва лъжливата му уста.
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защото в РСМ ги дискриминират и те се крият от страх.
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако признае Мицко, нали Сърбия и НАТО ще дължат репарации на бг за убитите и окупацията както е сега в Украйна. Няма начин.
46
3
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 3 месеца
Мицков, дай някоя книга на македонски от 1944та година или от възраждането, хайде от мен да мине кажи къде са отишли да създават книжнина "македонските" братя Кирил и Методий. На какъв езика е писал и говорил Александър, а Филип? От 1,8 милиона 800 000 са албанци, а останалото са българи. Ти си единствения представител на ци_ган ския етнос. Българите отдавна са в албанската конституция, но ти освен история и това не знаеш.