Силяновска: В договора с България не пише за промяна на конституцията

Гърция или ЕС трябва да посъветват България, заяви президентът на РСМ
5 юли 2024 09:09, Елка Василева
169
Силяновска: В договора с България не пише за промяна на конституцията
Снимка: архив, БГНЕС

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него, заяви президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю, след като бе избрана на поста и положи клетва, отказвайки да произнесе конституционното име на държавата, което предизвика напрежение с Гърция.

Силяновска заяви, че в текста на клетвата за президент в Избирателния закон името на държавата не е променено и независимо че в конституцията то е Република Северна Македония, в закона е записано само Република Македония. Силяновска обясни, че по време на клетвата е произнесла единствено Македония (т.е. без "Северна"), но не е нарушила Договора от Преспа. Тя каза, че не е искала да дразни някого, а се е държала „сократовски”, както и че не е забелязала, че посланикът на Гърция е напуснала залата по време на клетвата, тъй като е била заета със събитието и не е мислела кой е в залата.

В интервюто си за ТВ Канал 5 Силяновска заяви, че „Гърция или ЕС трябва да посъветват България”, след като в Договора от Преспа е записано, че за история, култура, наследство и език няма да се преговаря.

„Тези дни чувам, че и двата договора трябва да се спазват. Не нарушавам Преспанския договор, там пише, че трябва да променим документите (за самоличност) след отварянето на преговорните глави. ЕС решава кога да се отворят преговорните глави. Някой каза ли това? Гърция трябваше да го каже. Не само че не отворихме преговорните глави (след подписване на Договора от Преспа), но сега трябва да променим конституцията, за да започнем преговори. Нито един член в Договора (за приятелство и добросъседство) с България не казва, че трябва да променим конституцията. Казах на Макрон, че неговата философска теза за ЕС е изключителна, но философията не може без принципи и ценности. ЕС е предвидил санкции, ако някоя държава-членка наруши основните ценности и принципи. Без фундаментални ценности няма ЕС като философия на демокрацията”, заяви Силяновска.

На въпрос дали през следващите пет години ще произнесе името "Северна Македония", Силяноска заяви: „Всички знаете, че аз съм президент на тази държава, която се казва така по конституция. Защо трябва да го повтарям? Гръцките колеги непрекъснато ли казват Република Гърция? Не. Уважавам договорите. Не е вярно, че ги нарушаваме, но някой друг ги нарушава. Смятам, че се отнесохме много отговорно към Преспанското споразумение, изпълнихме задълженията си дори преди изтичането на сроковете, но не съм сигурна, че Гърция го направи. Там ще видите (табели, на които пише) „Скопия“, „БЮРМ“ (Бивша Югославска Република Македония), но не и Северна Македония". (Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВМРО ДПМНЕ е незаконна и има само ВМРО която е бг.
116
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Албанците как са признати, трябва и бг партии там както има албански.
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направете нов договора тогава в който ще се опише история език и др. проблеми. Като няма няма за какво да се приказва повече.
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледам снимката - смея се с глас, пак гледам снимката - вече не ми е смешно, гледам снимката - тъжно ми стана. Някаква кукувица се нахилила като човек с отклонения, вентилатори по стената, полузагърнати подобия на комити... Дедите им едва ли са си представяли, че ще стане толкова комично.
113
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е писано в Договора за Преспа..Нас не ни интересува...но в Нашият договор пише за История и език...
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много нагли тия българи бе!
111
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия продължават да не разибрат, че в момента са слабата страна в преговорите и се опитват да си връткат македонските тарикатлъци. Само че ЕС вече се умори и в момента има по-важни проблеми от приемането на една задръстена и изостанала държава. Макетата ще разберат как боли по трудния начин.
110
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо Законова норма не може да противоречи на Конституционна. Второ - Преспанския договор не касае тези въпроси, а този за името. Изискването за промяна в Конституцията е част от споразумението за започване на процес по присъединяване към ЕС. Тази наистина ли е толкова тъпa или само цели да заблуждава гражданите на Северна Македония?
109
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия си създадоха само врагове като почнеш Герция, България, Албания, егати главанаците.
108
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дек ке идеш маа у турския съюз ли или у албанския?
107
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Че вие толкова и сте се засилили да го спазвате този договор ,че даже го и цитира! Казано честно, не трябва да се вписват българи, защото всичките сте си такива! Интересна е тезата в техните медии, че ако Албания влезе в ЕС, половината ще искат албански паспорти, другата половина български, и двете граници ще се съберат!
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе щом тия ишки могат да се правят на важни дето са 0пълни уббитаци си представете ние дет сме кръстопътя между Азия и Европа и сме държава на 1300 години. БЮРМ в ЕС и американските бази в България да се местят там щом са им по-важни от нас.
105
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Супер е, че така ни събраха с Гърция плътно заедно и ще обединим позициите си срещу лъжата и измамата! ЕС няма да понесе втора война или напрежение за да поддържа лъжата и измамата и да толерира измислици в ущърб на две големи балкански държави като Гърция и България!
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предполагам че приказката за ножа и сиренето и там е известна
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е допълнително условие понеже сте много нагли, а, ако продължите да наглеете ще има още условия, ако нещете ходете в Анадола.
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Риши загуби изборите в Наглобритания и отива на 3 букви. Камерън и той с него.
101
2
 
13
 
! Отговори
4 преди 2 месеца
Аз си мислех , че само наши проВесорки са мръднали селяндурки,но тази ги тушира!Проблемът си е техен-да се оправят!Ама като ги на,ъзят албанците пак при нас ще бягат-нито в Сърбия , нито в Гърция,както е било исторически и досега!Те се страхуват от собствения си народ да не се идентифицира като български ,какъвто е де факто!
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че ви измислиха вас, македонците, че да има и по-калпави от нас, бъкгарите!
99
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Огромна грешка на Гърция е че остави македония в името, огромна.
98
1
 
16
 
! Отговори
жомпи преди 2 месеца
В договора не пише че севермакеттата трябва да влязат в евроската уния