Гърция плаши Турция с F-35, Анкара: Чакаме ви като туристи

Ердоган заяви, че Анкара не търси напрежение със своите съседи
Обновена: 25 юли 2024 22:02 | 25 юли 2024 21:30, Нели Христова
61
Гърция плаши Турция с F-35, Анкара: Чакаме ви като туристи
Снимка: БГНЕС

Гръцкият министър на здравеопазването Адонис Георгиадис предизвика ново напрежение между Турция и Гърция, предаде БГНЕС.

В неделя Георгиадис предизвика възмущението на властите в Анкара с твърдението, че „една нощ Гърция може да отиде в Турция с изтребители F-35“. „Една нощ изведнъж ще ги намерите в Анкара. Не казвам, че действително ще го направим, но Турция трябва да знае, че няма нищо от авиацията (възможностите на Гърция)“, каза още той. Според гръцките медии той е казал още, че между Турция и Гърция ще има или диалог, или „война“.

Турският министър на отбраната Яшар Гюлер публично се подигра със заплахите на Георгиадис като го нарече „турист“. „Той е добре дошъл на посещение в Турция като турист. Около 60 милиона туристи посещават Турция всяка година. Очакваме го на туристическо посещение“, заяви още министърът на отбраната Яшар Гюлер в Анкара преди парламентарното заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също взе отношение в размяната на „заплахите“ между двете държави. На парламентарното заседание на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието, Ердоган заяви, че Анкара не търси напрежение със своите съседи.

„Никога не бихме отказали ръкостискане. Винаги, когато чуя „изведнъж, една нощ“, се смея“, каза още той.

Ердоган осъди и „популистките“ забележки и на гръцкия министър на отбраната Никос Дендиас, който нарече турците „нашественици“, като „опити за подкопаване“ на двустранните отношения и заяви: „Казах на (Мицотакис), че няма да има забележки, които да дразнят всяка от страните, и той каза, че споделя същото мнение.“ „Да наречеш турците „нашественици“ е неморален, нетактичен израз. Г-н Мицотакис трябва да постави този свой министър на мястото му“, заяви Ердоган.

Ердоган използва израза „изведнъж една нощ“ като отговор на многократните нарушения на турските териториални води в Егейско море и военната демонстрация на сила от страна на Гърция в миналото. Той смекчи реториката си по време на разговорите с министър-председателя Кириакос Мицотакис, въпреки че често подчертава, че на всяка провокативна стъпка от страна на Гърция ще бъде отговорено подобаващо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Хахахах
47
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Анонимен1 Бих казал за три дена и от Гърция няма да остане нищо !
46
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До ПффТи сериозно ли вярваш,че гърците имат по- голяма авиация от турската?
45
3
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
До Хи хиАми с победителя значи с Турция !Гърчолята които са от Африка след първата световна война нападат победената и разорена от войната Турция! Гръцките окупационни войски са подкрепени от Великобритания,Франция и Италия,но турците побеждават гърчолята и изгонват останалите окупационни армии ! От тогава до сега гръцката почетна рота е с поли това е спомен от горещия Анадол !През 1974г пак имаше онождане на гърци, но в Кипър !
44
4
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Анонимен30Една от тези големи сили е Турция в топ10 на най-мощните армии ! Даже и сравняването на бойните възможности на Гърция(10,5мил,150 000армия) с Турция(84мил,ЛОВЦИ-300 000 ,армия-сухопътни 430 000,жандармерия 200 000) е смешно !Гърция да не дразни лъва,че последния път ги биха и *** на плажа до Измир ,по-голямата част от гръцките войници и збягаха но някои станаха жени !!!Бях забравил за Кипър и там доста гърци бяха онодени през 1974г ! Но явно им е харесало и искат пак!
43
2
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 1 месец
шмугни се измежду тръстиките и гледай да си загубиш телефона някъде, белкем спреш да пишеш глупотевини
42
5
 
13
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Гърците ще ядът сопата!
41
1
 
11
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Гъркът е казал право: турците са нашвественици, но и туряина е казал право: гърците са туристи на Балканите;))) С една дума, двете страни ще се сбият и гърците ще го отнесат. Ние, не трябва да се месим и да зимаме страна, а само ще искаме добросъседски отношения и мир;)))
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 41 - Предния беше по-зле ама го издирихме и ... Абе да кажем, *** няма да пише повеп :)
39
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, но F35 са катопризраци .. Шмугват се между F16 и събарят по 4-5 преди да ги засекат. А и след това поне още 3-4 слагат. Поне 10 към 1 трябва да са F16, че да имат шанс ...
38
4
 
12
 
! Отговори
Гърците са от 5-тата преди 1 месец
Раса като ИЗСРАЕЛСКИТЕ им братчеди и винаги нападат в гръб.
37
6
 
21
 
! Отговори
Турският министър преди 1 месец
Знае много добре че,гърците са Африкански туристи в Европа и нямат нищо общо с Европейските народи.Истината е казал!ФАКТ!!!
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това нормално ли е здравен министър да заплашва с F-35?Покрай ковид всъвсем изплискаха легена.Да не би да е заплашвал с някоя нова версия на ковид 35?Ако е говорил сериозно си е за лудницата.
35
4
 
8
 
! Отговори
Важното е че,нашите преди 1 месец
СамолетиФ-16 са на чертежи и никой не смее да ни приближи до 3000г.Когато вече ще бъдат в НИМузей-БАНКЯ.
34
21
 
3
 
! Отговори
До 38.Точно така преди 1 месец
Правилно е да искат разрешение,защото Сърбия разполагат над 900 самолета от 4 и 5 поколение и е на-мощната армия в момента в ЕВРОПА и не са за подценяване!!!
33
8
 
8
 
! Отговори
Гърците преди да преди 1 месец
Литнат в небето трябва да искат разрешение на Русия и Сърбия да изключат ракетите,за да не станат на конфети!!!
32
5
 
7
 
! Отговори
Гърците са свикнали преди 1 месец
Да побеждават,когато последни се включат във войната и преди това насъскват комшиите!Стари Африкански трикове!
31
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 14 "Изостанали сме от цивилизацията на Европа" - от КАКВО сме изостанали бе, про'с'так неграмотен? Европа е ТУК, на границата между България, Гърция и Турция. Факт. А онези там се чудят как да палят войни и други народи да страдат. Пак факт. Да, от това може да сме "изостанали" и не смятам, че трябва да го наваксваме.
30
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това репчене е все едно един 50-60 кг мъж да се ежи на един 110кг. Просто дребното петле няма шанс. Не казвам, че гръцката армия е слаба, но в момента турската е по силна. Освен това турците имат военен опит от Сирия. Гърците последно са воювали втората световна. Има достатъчно други световни проблеми в момента и не мисля че големите сили биха допуснали един такъв конфликт.
29
2
 
9
 
! Отговори
до Хи хи преди 1 месец
Ще трябва да пратим половината войници на Гърция, другата половина на Турция, тъй като и двете са членки на нато