Хърватия санкционира част от държавното ръководство на Черна гора

Трима бяха обявени за "нежелани"
25 юли 2024 19:37, Стела Стоянова
2
Хърватия санкционира част от държавното ръководство на Черна гора
Снимка БГНЕС, архив

Хърватия обяви за персона нон грата Андрия Мандич, председател на парламента на Черна гора, депутата Милан Кнежевич, и вицепремиера Алекса Бечич.

Тримата бяха обявени за "нежелани" в Хърватия „поради системни действия за подкопаване на добросъседските отношения и непрекъснато злоупотреба с Хърватия за вътрешнополитически цели“, съобщи външното министерство в Загреб.

„Министерството изразява съжаление, че мнозинството в парламента на Черна гора реши да игнорира непрекъснатите призиви от страна на Република Хърватия да не предприема действия, които биха могли да повлияят негативно на нашите двустранни отношения и европейския път на Черна гора. В този контекст се открояват действията на горепосочените политици, чието поведение не може да се счита за добронамерено и добросъседско по отношение на Република Хърватия, нито е в съответствие с декларираната цел за членство на Черна гора в Европейския съюз", се казва в съобщението.

Загреб посочва също, че добросъседските отношения са един от ключовите елементи на процеса на разширяване, стабилизиране и асоцииране, както и един от ключовите критерии за оценка на напредъка в процеса на присъединяване на Черна гора, в съответствие с Преговорната рамка на Европейския съюз.

Хърватия очаква, че Подгорица да се държи в съответствие с европейските ценности и да насочи усилията си към по-нататъшно изпълнение на условията и критериите в процеса на присъединяване.

БГНЕС припомня, че Андрия Мандич е лидер на крайнодясната "Нова сръбска демокрация", а Милан Кнежевич, председател на "Демократическата народна партия" - и двете просръбски и проруски партии са близки до сръбския президент Александър Вучич.

Мандич и Кнежевич са против признаването на Косово и отричат международните санкции за руската агресия срещу Украйна.

През 2016 г. в страната беше направен опит за държавен преврат в деня на изборите през октомври, за да се отклони Подгорица от пътя към НАТО и Европейския съюз.

Двама руски граждани Едуард Шишмаков и Владимир Попов, осем сръбски граждани и лидерите Милан Кнежевич и Андрия Мандич са подготвяли насилствена смяна на правителството с активното подпомагане от страна на Сръбската православна църква /СПЦ/, според Специалната прокуратура. Целта е била премиерът Мило Джуканович да бъде свален от власт и убит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Черна горахърватия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Похвално! Гювеч за кремълските мекерета никакъв!
1
0
 
6
 
! Отговори
Гринго преди 1 месец
Така се прави. А ние на макетата, кога ще им забраним?