Хигиенистка правила интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля

Колцентър пък записвал за консулски услуги
2 авг 2024 14:08, Стела Стоянова
129
Хигиенистка правила интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля
Снимка БГНЕС

Жена, която официално е работила като хигиенистка, е правила интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля, Северна Македония. Това е установила проверка на работата там.

Докладът за нея представи служебният премиер Димитър Главчев по време на парламентарния контрол днес, пише "24 часа".

МВнР се отнася изключително сериозно към този въпрос. Действия са предприети още от предходния министър г-жа Мария Габриел, увери Главчев. Проверката е направена между 6 и 9 февруари тази година.

Пропуските, които комисията към МВнР е открила, са редица. Установено е, че часове за консулски услуги е записвал македонски колцентър. "По този начин на юридическо лице с неясна собственост е била предоставена възможност за узнаване, систематизиране и архивиране на личните данни на десетки хиляди лица, които през годините кандидатстват за българско гражданство и всякакъв друг вид консулски услуги. Телефонният номер на колцентъра е импулсен, цената на разговорите не е обявена и е с неясна стойност за потребителя и служителите в консулството", обясни Главчев.

Няма данни и сключеният договор с колцентъра да е бил одобрен от централното управление на МВнР. Препоръчано е незабавно да се спре договорът и да се заличи телефонът му. Това пък е направено в началото на март.

Друго нарушение, което е установено е, че генералното консулство е наложило практика на работа, с която насочва хората и реално ги принуждава да ползват една единствена банка - "Унибанк". Не е дадена възможност таксите да се плащат на друго място, където клиентите имат лична сметка. Не е допуснато и плащане чрез електронно банкиране или пос терминал.

"Дадена е препоръка да се започне да се приемат плащания за консулски услуги в брой, на пос терминал, чрез банков превод в банка по избор на гражданите. До момента са проведени разговори с три местни банки за поставяне на пос терминал", посочи Главчев.

"Трето - намеса на посредници и липса на безплатна информация в консулството в Битоля - в приемната на консулската служба не е била налична безплатна информация за предоставяните услуги, работното време и тарифите за тях. Липсата на информация създава възможности за спекулации и появата на посредници, които съдействат на гражданите за консулски услуги срещу допълнително заплащане", подчерта Главчев. Изпълнена е препоръката да се публикуват цените на услугите.

Генералното консулство в Битоля не е посочило и електронна поща, нито връзка с Инспектората на МВнР, за да се подават сигнали за корупция и нередности. "Това буди притеснение и липса на мотивация у гражданите да подават сигнали поради страх от реваншистки действия от страна на служителите", подчерта Главчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
5
 
! Отговори
XA XA XA преди 1 месец
Каквито интервюираните - такава и интервюиращата...
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Te по фирмите в България така се наемат хора, вие за някви cкапaни македонци пак ми говорите...
101
3
 
3
 
! Отговори
Who Cares преди 1 месец
Случка отпреди година-две в Българскотот Консултво в Милано (не е нужно да ми вярвате, достатъчно е да имате поне малко въпображение). Семейство македонци с българско гражданство изнервени от чакането псват България, българските власти и всичко българско. Бесарабска българка, която искат да прередят им прави забележка - македонката я заплюва в лицето, за действията на юнакот историята мълчи...Дори при възпитаваната омраза между сърби и българи има някакъв респект. макетата като западни украинци
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гламчев, както и други казаха пълен резил сте! Направо ни е срам да ви гледаме. Ти се сети какво е решението за да не Ви го припомняме Ние!
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за всичко главният виновник е американският слуга борисов, който лъже и сега колко добре бил подготвен за премиер. а когато се копне по-дълбоко истината лъсва. но селяните не искат да копаят.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Ненчо как искаше да става посланик?
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
😂😂😂😂 Пропаднал държава
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не прекръстим България на Трагедия? Виждате до къде докараха Главчев и Стоянов държавата, а направо не ми се мисли какво ще донесе кабинетът Назарян
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горкият Димитър Главчев! Този човек също има душа! Не е робот като Байдън.
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕВРОЗОНА И ШЕНГЕН САМО СЛЕД ИЗМИРАНЕТО НА ЦЯЛОТО ИЗМИКЯРСКО ПОКОЛЕНИЕ В БГ
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гламав, защо си блокирал работата на Външно? Защо Външно не издава вече документи на българи? Пак ли турчета ще пускаш само?
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Стефан. Анонимността предлага най чистата форма на дискусия, но такива като теб сте твърде скотоумни, за да разберете предиствата от това. Големите комании ви казаха да си давате личните данни и вие им ги поднесохте на тепсия, щото сте T.ъ.п.и. блеещи г.ов.еда. Заради такива като теб сега Интернета е толкова безполезен и ограничен. А ти я си дай данните от личната щом си такъв мъжага
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
оставка на продажниците кирчо и кокорчо с безксрайните им антибългарски назначения.
90
1
 
2
 
! Отговори
80 преди 1 месец
Тъй като с дипломатически паспорти и не ми да ви глобя, имам пълно право да разкрия всичко. Освен това имаше уличен убиец на щази 15 години като аташе и всяка година вестник Ди Велт пишеше материали за него. Вие сте свикнала на протекции.
89
2
 
5
 
! Отговори
Крият от вас преди 1 месец
Че държавата е на мафията бедността е шокираща 50% от България е обезлюдена безработицата и недостигът на работници са страшни некадърници ви управляват Янкошумкари и под човеци.
88
2
 
3
 
! Отговори
Крият от вас преди 1 месец
Че в Хасково повреме на тестове на ракети военните олигуфрени запалиха пожара.
87
2
 
1
 
! Отговори
Marlboro Cannabis преди 1 месец
Кога легализират марихуаната тогава смитайте че е дошла демокрацията.
86
0
 
1
 
! Отговори
До 86 преди 1 месец
Ти да не си дъщерята на някой алкохолик, а?
85
0
 
3
 
! Отговори
ГлавниятМутрополит преди 1 месец
87 Кога е дошла демокрацията?Каква е тази демокрация с комунисти и ДСта навсякъде?
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не му е лесно на г-н Главчев. Оказа се по-елементсрен от г-н Борисов, което е направо фантастично. Ако не беше трагично, щеше да е смешно