Радев поздрави РСМ за държавния празник – славна дата в общата ни история

България ще я подкрепя за изпълнение на договорените критерии за ЕС
2 авг 2024 12:12, Елка Василева
63
Радев поздрави РСМ за държавния празник – славна дата в общата ни история
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев поздрави своя колега Гордана Силяновска-Давкова и гражданите на Република Северна Македония по случай празника на страната Илинден – Ден на републиката, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през времето, която завинаги ще свързва България и Република Северна Македония и техните граждани. Като наследници на нашите предци, ние имаме отговорността и историческия дълг да следваме и съхраняваме достойните завети от нашето минало в името на общото ни европейско бъдеще, заяви Румен Радев.

Държавният глава посочва, че 2 август остава славна за общата ни история дата, наред със събитията, свързани с Илинденско-Преображенското въстание, които са повод за гордост и преклонение пред смелостта и отдадеността на нашите предци в името на техните стремежи към свобода, равноправие и справедливост. „Високите идеали на въстанието днес стоят в основата на ценностите на обединена Европа“, отбелязва Румен Радев.

Президентът Радев заявява, че общото ни европейско бъдеще изисква необходимата воля и искрен подход в прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. и реализиране на всички поети ангажименти. „Република България остава решена да работи за изграждането на добросъседски отношения с Република Северна Македония и да оказва необходимата подкрепа за изпълнение на договорените критерии за членство в ЕС“, посочва държавният глава в поздравителния адрес.

Република Северна Македония ще отбележи националния си празник под мотото "Борбата продължава". Честванията за Деня на Републиката започнаха на 1 август с тържественото откриване на поредното издание на Научно-културните срещи "Десет дни Крушевска република". Централното събитие по традиция се провежда в Крушево, където делегацията, водена от премиера на страната Християн Мицкоски, ще положи цветя на гроба на Никола Карев и той ще произнесе реч на честванията в местността Мечкин камен. Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска ще посети манастира „Св. Прохор Пчински” в Сърбия, където ще бъде посрещната от президента на Сърбия Александър Вучич, с когото ще проведат и двустранна среща, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Това честитене е признак на лицемерие. Хем ги спъваш,хем им викаш дерзайте.Те си го празнуват празника както те си го разбират,а не както ние искаме да им го натрапим.Борили са се за свободата и независимоста .на Македониа и никакво присъединяване към когото и да било.Нашите историески напъни и измислици тях не ги вълнуват.
53
1
 
6
 
! Отговори
А преди 1 месец
четете си коментарите, па си задавайте въпроса защо македонците не ни харесват.
52
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
Istova tolku znacim e i 02.08.1944
51
0
 
6
 
! Отговори
Who Cares преди 1 месец
За нас обща, за тях не! Дори и дипломацията има граница след която преминава в глупост.
50
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Добре, че психопатите от пплгдб+ ги пуснаха в ес ;)
49
4
 
1
 
! Отговори
Ветропоказател преди 1 месец
Когато няма какво да кажеш, по-добре си мълчи. Ще ти се размине смеха на публиката. Казано е: мълчанието е злато, а говоренето сребро, но твоето говорене, тавагишч, е преливане от пусто в празно. Ти си резил за България и за Европейския съюз.
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ти ли Бруте, какво им честитиш на тези продухани макета :)))
47
4
 
3
 
! Отговори
!!! преди 1 месец
Абе фатмако! Абе, подлого на кремълското чудовище и национален предател! Абе, коварен двуличник и измаминик! То остави РСМ, а отговори на Пеевске за фактите, които изнесе днес с документи! И да ни обадиш с колко милиона се облажи покрай кръчмаря от село Труд - твоят любим Коприната! Абе, то човек започва да си мисли, че като сте толкова близки и ти не даваш прах да падне на кратуната на този престъпник, като нищо може и да сте си лягали, нали?!
46
9
 
9
 
! Отговори
тези преди 1 месец
не го заслужават! не ги поздравявайте! това е долна пасмина, сърбомани!
45
7
 
8
 
! Отговори
маркиз сьо саП преди 1 месец
Честит 2-ри аВгъ3 на сите макета!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сутринта по радиото Че то да не е от сега? От години се кефя, когато се чества денят на освобождението на София, как нито една по-голяма медия не смее да каже нито от какво, или от кого е освободена София!
43
8
 
14
 
! Отговори
Маке преди 1 месец
Честит Илинден на сите македонци, каде и да се. Честит 2 август, денот на републиката! Поздрав до сите добронамерни блгари, кои и сакаат добро на Македониа.
42
7
 
13
 
! Отговори
Виц, ама не е виц преди 1 месец
Съобщение на Македонската академия на науките: Дългоочакваното издание "Пълна история на Македония" се изчерпа за броени дни. Молим, който не е успял да се снабди с него, да изпрати телефонен номер. Ще го получи чрез СМС.
41
3
 
13
 
! Отговори
Архиполитолог преди 1 месец
Чета коментари, и се чудя да плача или да обявявя държавата направо за закрита???Толкова тъпота и българоомраза трудно може да се прочете на едно място. Поне става ясно че част от пишештите са или чужди "опорки" или пълни ***..... Повтарям за не разбралите, "Чужди" без значение от кое посолство. България е за Българите, а не за другите!
40
4
 
11
 
! Отговори
Сутринта по радиото преди 1 месец
чух доста категорично представяне на днешния ден за Македония, че бил ден в който македонците били възстанали срещу османския поробител, а нашите медии тука ги е страх от политкоректност да кажат какво се празнува на 3-ти март. Няма такъв панаир.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както България, така и Русия, са спирали нашествениците от варварски дивашки племена, които в миналото са били доста могъщи и буквално са можели да пометат цяла Европа, но западняците надали ще оценят някога това!
38
1
 
16
 
! Отговори
Пак до 28 преди 1 месец
А колкото до Тервел и неговата "неголяма роля" за спасението на Епропа от арабите (не от османците, да напомня), можеш да се просветиш, ако потърсиш инфо за канонизацията на хан Тервел от католическата църква като светец заради битката при Константинопол. Не съм го "чула някъде из нета", учила съм го в часовете по история. И със сигурност съм чела и знам много повече от теб, и то не само по история.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит празник! https://chitanka.info/text/4276-de-e-bylgarijay
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Питат ли ме де зората, ме й огряла първи път, питат ли ме де й земята, що най-любя на светът. Тамо, аз ще отговоря, де се белий Дунав лей, де от изток Черно море, се бунтува и светлей; .............. там, де Вардар през полята, мътен лей се и шуми, де на Рила грей главата и при Охридски вълни. Там, де днес е зла неволя, де народа й мъченик, дето плачат и се молят, се на същият язик. ........... До чукарите Карпатски е стигнала тяхна власт и стените Цариградски, са треперали тогаз. ......., Вазов
35
4
 
10
 
! Отговори
До анонимен 28 преди 1 месец
"Пълни глупости. Явно визираш 717 година и ролята ни тогава не е било от толкова голямо значение колкото и се предава. Не знам защо всичките си милисте, че знаете нещо защото сте го чули някъде из нета от други такива като вас които се на прочели нищо в жалкия си живот." ----------- Ми не, не визирам 717 г. и битката на Тервел срещу арабите. Визирам многобройните битки на българите срещу османците през 14 и 15 век. Благодарение на тях Европа оцелява за втори път!!! Ти явно не си чувал за това.