Външният министър на РСМ иска извинение от България

Муцунски настоява София да признае протоколна грешка
17 сеп 2024 09:25, Елка Василева
71
Външният министър на РСМ иска извинение от България
Снимка: архив, БГНЕС

Идеята за среща на президентите на България и Република Северна Македония по време на посещението на Гордана Силяновска в София за представлението на Националната опера и балет на Северна Македония в Софийската опера и балет е на българската страна, каза в интервю за МРТ1 министърът на външните работи и външната търговия на РСМ Тимчо Муцунски. По думите му идеята на Силяновска за фокус върху културна дипломация е добра, защото „винаги трябва да се прави възможното за добросъседски отношения”, а дали върху това посещение е преднамерено е хвърлена сянка или не, ще стане ясно скоро.

Още по темата
Темата за снимката, на която зад българския президент Румен Радев и президентът на Северна Македония Гордана Силяновска са поставени българският трикольор и знамето на ЕС и отсъства държавното знаме на Северна Македония, трети ден продължава да е водеща в страната.

„Бяхме наясно какво се случи. Ясно видяхме, че има разминаване между договорения протокол и това, което се случи на практика, но решихме поради спецификата на момента да реагираме по начина, по който реагирахме”, каза в интервюто Тимчо Муцунски, според когото не са реагирали на място, тъй като „устната реакция не е формална реакция и дипломатическият протокол много строго регламентира тези въпроси”.

 „Ако отсрещната страна (България) подходи добросъвестно, както правим ние, тогава е естествено да се извини след такава протоколна грешка. Да каже, че е грешка и че не е имало форма на обида или унижение. Тогава ще повярваме, че и другата страна действа добросъвестно. Не бих искал да се разочаровам от нашия съсед и да няма отговор. Ние ще продължим да бъдем позитивни, но ще видим след реакцията по този случай какви са намеренията на настоящия президент (на България) и на служебното правителство", каза Муцунски. Той уточни, че на работния обяд в София, на който той е присъствал и е имало и държавното знаме на Северна Македония, е преминал в приятелска атмосфера и са били обсъдени няколко теми, сред които и Коридор 8, както и отварянето на ГКПП „Клепало” между Струмяни и Берово.

В отговор на въпрос защо самият той като министър на външните работи не е имал среща с неговия български колега, Муцунски отговори, че от българското министерство на външните работи е имало такава идея, но тя е дошла ден преди посещението им в София, времето е съвпадало с работния обяд, а самият той не е имал достатъчно време да се подготви тази среща.

В понеделник в Министерството на външните работи и външната търговия в Скопие извикаха посланика на България в Северна Македония Желязко Радуков, а в съобщението от институцията се казва, че по време на срещата „е било изразено безпокойство от отклонението от договорения протокол по отношение на фотографирането на президентите” Гордана Силяновска и Румен Радев по време на срещата им в София миналия петък, като от българската страна е поискано допълнително разяснение.
(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от Балкани
Зехтин, риба... нов скок на храните в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Добре.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тимчо, катомунчо...
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тимчо, като ***, Муцунски, като муцуна. Страшно му приляга! Ха,ха,ха! В РСМ а останал само лош материал.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Този трябва да се върне в първи клас, защото не си е доучил. Визитата на Силяновска е неофициална и по протокол не е задължително, да се постави знамето на неофициалния гост, независимо от ранга му.
60
0
 
0
 
! Отговори
Норд преди 1 ден
Аз съм ОК за добросъседските отношения, но при едно условие. Пред всичко Северномакедонско да се слага Север. Например външния министър Северномцунски веднага ще получи извинение за липсата на Северномакедонско знаме.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Следващият път като дойдат на опера в България, никой да не се среща с тях и няма да има интриги......
58
0
 
2
 
! Отговори
татар окупатор преди 1 ден
Вижте им имената и си правете изводите за тях: Муцунски,Заевски,Пендаровски.бобСмилява,УйоГруевски,мУцковски и т.н. все стари и древни ЕЛИНСКИ ИМЕНА !
57
0
 
3
 
! Отговори
татар-шегаджия преди 1 ден
Муцунски...няма какво повече да добавя...Името е КЛАСИКА !
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Те са антични македонски имена.Ха-хаа....
55
0
 
7
 
! Отговори
Простотия македонска преди 1 ден
Тимчо, на дядо Муцун внука ..... Простотия до шия !!! И аборигените са по-интелигентни от тия *** ! Само им вижте имената ! Ако не знаете, има македонски имена Лимонка и Лимончо !!! Просто нямам думи !
54
0
 
4
 
! Отговори
777 преди 1 ден
Муцунски????? Майко мила! Що за име.....ти си само за бой бре!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Даже един Буяр Османи беше по-добър министър на външните работи от този ***. Това ви е ВМРО, имам предвид патриоти, но те ще съсипят държавата.
52
0
 
14
 
! Отговори
извинявам се! преди 1 ден
Извинявам се,че сте клоуни със стиропорени паметници,крадена история,и сръбски ***.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Хахаххахааа.Нема такива клоуни!Честно!Хахахааааааа.Пръц.....
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Клоунадата в Северна Македония продължава без край.Крадеца вика ,дръжте крадеца. Как ще се извини някой,когато другия е виновен?Конфликта е умишлено търсен,за да имат оправдания за невписването на българите в конституцията и да искатпромяна с отложено действие.Няма да им се получи.Прочетена книга са и от България и от ЕС и САЩ.
49
0
 
13
 
! Отговори
Fantomas преди 1 ден
Да им се извиняваме ли , че говорят БЪЛГАРСКИ език ?
48
0
 
8
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 ден
А не иска ли някой да го положи ,че да му държи влага докато е министър,че и за по- дълго и да не подскача като петле ?!!
47
0
 
9
 
! Отговори
999 преди 1 ден
А ако нямаше среща между президентите повод за недоволство щеше да бъде липсата на такава покана,нали???
46
0
 
18
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 ден
До Тимче Моцункоски ....каквато ви държавата,такава ви и дипломацията !
45
0
 
23
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 ден
Бедното момче. Не знаело, че при неофициални посещения протокол не се спазвал. Кой да знае?