Да плащаме и осигуровки? Цинично е, твърдят от МВР

Ще компенсират ли доходите ни, ще изравнят ли правата ни, пита синдикатът на униформените
14 мар 2010 14:24,
918
Да плащаме и осигуровки? Цинично е, твърдят от МВР
Снимка: Булфото

Държавните служители и служителите в МВР да плащат сами осигуровските си, предлага правителството. На фона на ниските заплати и „спестените” плащания за извънреден труд и работа при застрашаващи живота и здравето условия това намерение звучи, меко казано, цинично, се казва в писмо, изпратено до медиите от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

"Вярно е, че като държавни служители в МВР сме освободени от задължението да плащаме осигуровки - вместо нас го прави държавата. Срещу освобождаването от това задължение обаче ние сме лишени от ред права, на които се радват останалите граждани на Р България:

- Нямаме право да напускаме страната, без да уведомим работодателя. Нямаме право да напускаме дори гарнизона (каквото и да значи това след девоенизацията на МВР), без да уведомим работодателя.
- Нямаме право на колективен трудов договор;
- Нямаме право на ефективна стачка;
- Нямаме право да работим и на друго място;
- Нямаме право да членуваме в политически партии;
- Лишихме се и от ред други права, подписвайки декларациите за достъп до класифицирана информация;

За разлика от останалите граждани имаме някои допълнителни права: правото да носим оръжие. "Макаров" със стоппатрони срещу "Калашников" с бойни.

Правото да ползваме безплатно градския транспорт при изпълнение на задълженията си. В края на миналата година се опитаха да ни го отнемат. Запазихме си го.

Честито на колегите от Кюстендил например - сега могат да продължат да се возят безплатно по всички линии на автобусния транспорт, трамваите и метрото под Хисарлъка.

Правото на неприкосновеност при изпълнение на служебните задължения. А в кой нормативен акт е дефинирано понятието "неприкосновеност"?

Едва ли има служител на МВР, който да има нещо против да се изравнят задълженията ни с тези на останалите граждани на Р България. Но при условие че се изравнят и правата ни!

Някои политици прозряха, че идеята щяла да предизвика недоволството ни. Но то вече беше предизвикано от някои други идеи - както и от липсата на някои такива.

Очаквахме увеличение на доходите си. Дотук тенденцията беше към намаляване.

Ако това с осигуровките се приеме, без разликата да бъде покрита по някакъв начин, къде отиваме? С 10-15% по-малко и от сега? Ще се компенсира ли по някакъв начин реалното (и поредното) орязване на доходите ни?

Ако до 20.03.2010 г. не получим някакъв отговор на този въпрос (както не получихме досега и на доста други), какво ни остава, освен да заявим на висок глас, че ще се борим за малкото останали ни права докрай?", се казва още в писмото на федерацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


918
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
14
 
! Отговори
гражданин преди 14 години
Итези ни предадоха . Роби сме и роби ще си умрем
12
10
 
20
 
! Отговори
Edin Balgarin преди 14 години
Saglasen li si? A saglasen li si che vashite prava sa mnogo poveche ot na obiknoveniq balgarski grajdanin?1) Ne si kupuvate vinetka2) Ne si pravite grajdanska otgovornost i kasko (nikoj nekrade policaq, a ne e kolegialno da napishesh akt namkolega!!!)3) Neplashtate danaci za koli, nespazvate zakona za dvijenie po patishtata i ostanalite zakoni4) Uronvate prestija na MVR i Balgariq, kato za tova vmesto da vi sadqt vi bogotvorqt nachalnicite5) REKETIRATE vseki vazmojen balgarski grajdanin!
11
10
 
27
 
! Отговори
цивилен преди 14 години
Това, че има копумпирани полицаи не значи че всички са такива. Какво да кажат тези който си гледат съвестно работата а ги слагате под общ знаменател с ***? Дайте заради наш Иван да намразваме и свети Иван
10
19
 
33
 
! Отговори
българин преди 14 години
КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА ,НАПУСКАЙТЕ СИСТЕМАТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9
21
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И ОТ ТЕЗИ РЕВЯЩИ ГОСПОЖИЦИ ,ЧАКАМЕ ДА НИ ПАЗЯТ
8
14
 
38
 
! Отговори
voodoo преди 14 години
има лесно като не ви харесва напускате. и работите за себе си.така ще изкарвате и за обувки и за дрехи.безработни за вашите места много.
7
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
като Ви е толкова тежко и малко заплащането напуснете!!!!не извивайте ръцете на примиера и да се надявате на благосклонност за Ви изключатова че е бивш полицай!!ако т от системата за плащане ,значи ..не е справедливо!!
6
15
 
30
 
! Отговори
Потърпевш преди 14 години
Вашият Бойко Борисов е предавал всеки с когото е работил, а началника ви не става и за физкултурен деятел.Желая ви успех.
5
10
 
17
 
! Отговори
ivo преди 14 години
da hodqt da berat domati na poleto,6te imat pravo da napuskat garnizona...
4
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
a kakvi sa vi zaplatite... po goljma ot na edin u4itel i lekar,dopalnitelni pladtanij i pri pensionirane pak pari???haide otkajete se ot zaplatite pri pensionirane,dobavkite kam zaplatata vseki mesec,parite za hrana ...eto tova e obiknovenij grajdanin...stanete takiva obrazovani i vazpitani znaite ezici taka 4e srestaiki 4ujdenec da mu pomognete,a ne s race i kraka da objsnjvate,stanete visolki i stroini za da vsjvate respekt i ..tova e!!TOVA SA MOITE ISKANIJ KAM VAS KATO OBIKNOVEN GRAJDANIN!!!
3
27
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА ,НАПУСКАЙТЕ СИСТЕМАТА БЕ, КОРУМПИРАНИ *** !!!!
2
18
 
45
 
! Отговори
шибил преди 14 години
РУШВЕТИ ПРИБИРАТЕ КАТО ЛУДИ,ДАЖЕ СИ ГИ ТЪРСИТЕ САМИ.
1
22
 
17
 
! Отговори
Извън системата преди 14 години
Съгласен съм с колегите , всичко това е вярно!