Преговорите при премиера за ски пистите без резултат

Споровете между екоорганизациите и властта продължават
Обновена: 18 юни 2012 17:07 | 18 юни 2012 15:33, Миглена Иванова
179
Преговорите при премиера за ски пистите без резултат
Снимка: БТА

Все още няма пълно съгласие между еколозите и управляващите по най-спорната точка от промените в Закона за горите - дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за строеж на спортни съоръжения. Това стана ясно след новата среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Все пак се оказа, че има леко сближаване на позициите. Представителите на властта в лицето на земеделския министър Мирослав Найденов и председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева принципно са се съгласили с предложението на природозащитниците право на строеж върху горски територии и земеделски земи да се учредява за определен срок само след промяна на предназначението на земите.

"Законът задължава да го продадеш на съответния инвеститор, който е променил предназначението. Ние предлагаме тази възможност да отпадне и тя да му се дава за право на строеж вече с променено предназначение, да се учредява право на строеж за съответен период от време - 20, 30 години, колкото реши законодателят. Собствеността ще остане на държавата, върху нея ще има ограничено, вещно право на строеж и след като приключи ползването, се връща в горските територии", обясни след срещата Тома Белев от организацията „Зелени Балкани“.

По този начин земите няма да се прехвърлят на инвеститорите, както предвиждаше спорният текст на чл. 79 от Закона за горите, уточни той.

Тази идея обаче не беше подкрепена от поддръжниците на облекченията за ски строителството. Филип Цанов от сдружение “Природата за хората и регионите”, което стои зад протестите против президентското вето върху Закона за горите, коментира, че ако предложението бъде прието, това отново ще е своеобразна приватизация. "Това е все едно да си купите апартамент и след 30 години да го върнете на собственика“, посочи той.

Още по темата
Управляващите от ГЕРБ са съгласни да подкрепят ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за горите,  съобщи по-късно за Investor.bg Тома Белев.

Управляващите обаче продължават да поддържат позицията, че конкретни нови текстове от Закона за горите няма да се гледат в Народното събрание, докато не се постигне споразумение между екологичните организации и кметовете, които настояват правителството да не спира инвестиционните проекти в планинските общини.

 

В тази връзка президентът Росен Плевнелиев коментира, че след наложеното вето се дава шанс на всички организации да намерят разрешение на проблемите без да блокират пътища.

По този повод Андрей Ковачев обясни, че еколозите са готови да направят компромис за строителство без промяна на предназначението на горите само за вече съществуващите съоръжения, за да се извърши необходимата им модернизация. Това според него ще реши проблема със старите лифтове на Витоша.

Междувременно днес се проведе втори контрапротест в подкрепа на спорния Закон за горите. Около 300 жители на общините Сапарева баня и Дупница затвориха за десетина минути главния път Е-79 в района на с. Пиперево, община Дупница.

Протестиращите настояват правителството да не се поддава на натиск и да не спира инвестиционните проекти в планинските общини, защото това ги обрича на безработица и мизерия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: Закон за горите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изходът е гражданска война като в Гърция и да бъдат изритани от властта сегашните прозападни банди от корумпирани демократи от ГЕРБ, които само крадат от българския народ в полза на западните компании и банки.
20
12
 
3
 
! Отговори
Пацо преди 12 години
Оп, обарках другарю Кутев, то морето май по ваше време се сасипа....
19
3
 
19
 
! Отговори
КРАС преди 12 години
ИНВЕСТИТОРИ ???Не бяха ли тези които с колониалната си политика ни превърнаха в роби в собствената ни държава?? НеНЕ бяха ли това тези чужди фирми принудили ни да плащаме най скъпия ток , вода , телефон, а сега посащи и на земята ни !!!ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ НИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ,Няма да дадем земята си на някакви шейхове от Оман и Катар.Та нали Корпоративна банка е собственост на султана на Оман. Неговият катарски събрат е вкарал в БНБ 200 мил долара за да купува с тях българска земя.
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да подкрепим протестите! Бой до дупка за скиорската ***! Да окупираме Банско зимата и да им провалим сезона!!! Като са им планински общините - да гледат картофи и кози, не да строят скапани ски съоръжения и да съсипват природата!
17
1
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
ей затова падна Виденов, защото не искаше да хариже по дефиниция печелившите бизнеси на частници от Русия Нефтохим, Исландия БТК и тн. И за падането му се договорили РОвч, Костов и сие, разбира се ние платихме сметката и още я плащаме защото продъненият бюджет и скъпият бензин още са ни за гушата хванали...
16
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Колко сте жалки! Гледам ви и ви се чудя..... колко *** и ограничен трябва да е човек че да си го мери на "партиино" ниво? Масово "овце" скачат и се бият в гърдите.... червените тва, сините онова, зелените еди кво си, *** незнам си кво си...... ЖАЛКИ СТЕ ВСИЧКИТЕ! Разберете че партията няма значение, в края на деня всички сме хора, храним семейства, работим, къпъваме си хляб в магазина, ходим да разпускаме на море или в планина..... ама както е тръгнало, все повече от тези неща це отнемат
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И досега може да се строят лифтове, но се сменя предназначението на гората. А сега искат да лъжат Европа че имаме еди колко си процента гори а пък то ще са каменни кариери, лифтове и други ми ти работи. Горите ни са превърнати в храсталак и тук-там по дърво.Включиха в горския фонд трънясалите планински ливади на бабите ни и лъжат Европа че има увеличение на горския фонд - с какво - с шипки, трънки и глогинки и нищо не е залесено с дървета....
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вето за Герб!
13
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Олигархията взе морето, иска ни и планината.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
също и частните гори останаха неизсечени защото никой частник не е толкова безстопанствен колкото собственикът на общински и държавни гори, опустошени за жълти стотинки и без мисъл за утрешния ден. Та сега мафията гледа да ликвидира и тези гори плюс горите в парковете. Лесоустройствения проект на малка гора се изплаща само с масовото и изсичане. Или пък надеждата е собствениците на частни гори да ги харижат на държавата, те на мафията ДЪРВЕНА.
11
2
 
18
 
! Отговори
eкоманаф преди 12 години
идвайте секачи-но освен брадвата си вземете и вазелин от близката аптека.
10
2
 
40
 
! Отговори
Скиор преди 12 години
Аз нещо немога да разбера, след като са за развитие на планинския туризъм, защо непременно трябва да се дават концесиите на определени хора, няма ли да е за всички ни по-добре, общините които искат да го развиват да им се осигури финансиране от държавата и тези ски зони да останат общинска собственост...........Защо цяла община трябва да е зависима от прищевките на някакви мутри ?
9
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като за последните десет години се изсекоха всички гори извън националните паркове - Витоша, Рила, Пирин, Централен балкан, дървената мафия протяга гнусните си ръце и към тях. Абе те ще ги изсекат пък не ги интересува ще правят ли писти там. Толкова им е акълът.
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България няма нужда от нови ски писти и прилежащите им съоръжения. Имаме достатъчно курорти, в които има достатъчно писти. Има и достатъчно природни паркове. Проблемът е, че до въпросните курорти и природни паркове се стига по осветителни пътища. Ще дам само два примера. Пътищата, водещи до хижите на Витоша и ски пистите не са ремонтирани от години. За да стигне човек с кола до Златните мостове трябва да се прави слалом между десетки дупки. Улиците в Боровец пък са на места като след бомбардировки.
7
2
 
20
 
! Отговори
??? преди 12 години
Защо зелените не поставят въпроса за ОФШОРКИТЕ.Защо не го поставят в закона като условие за упражняване на дейност,фирмите да са регистрирани в БГ.
6
29
 
5
 
! Отговори
За ЗАКОНА преди 12 години
ТВЪРДО ЗА ЗАКОНА
5
19
 
1
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
желанието на народа ми е през к*ра:))да си оди при контингенто "народо"
4
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споровете между екоорганизациите и властта продължават---------------------Да се чете:Споровете между мафията бесепе и властта продължават
3
31
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
залените да ги направят сини от бой
2
3
 
47
 
! Отговори
mrazq_da_mrazq преди 12 години
Спрете да наричате народа еколози! Псевдожурналя такива!