Вижте какви ще са таксите в държавните университети

За 43 000 студенти са осигурени средствата за обучение
4 юли 2024 07:00, Петър Бойчев
29
Вижте какви ще са таксите в държавните университети
Снимка БГНЕС

Министерският съвет утвърди таксите, които ще заплащат студентите и докторантите в редовна и задочна форма на обучение в държавните висши училища и научните организации за академичната 2024/2025 година.

Средният размер на годишната такса за обучение на студенти ще бъде 1010 лева, а средният размер на таксата за кандидатстване - 60 лева.

Средният размер на годишната такса за обучение в държавните висши военни училища ще бъде в размер на 1150 лева. Средният размер на таксата за кандидатстване - 50 лева.

Средният размер на годишната такса за обучение на докторантите в държавните висши училища ще бъде 1350 лева. Размерът на годишната такса за обучение на докторантите в научните организации ще бъде около 700 лева

Държавата ще осигурява средства за обучението на 43 198 новоприети студенти през академичната 2024/2025 година в 38 държавни висши училища (включително и военните).

Общият брой на приеманите студенти, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението през учебната 2024-2025 година ще бъде увеличен спрямо миналогодишния с 569 места. Повече места в сравнение с учебната 2023-2024 година ще бъдат утвърдени в 30 професионални направления, като част от тях са: "Здравни грижи", "Обществено здраве", "Теория и управление на образованието", "Растениевъдство", "Енергетика", "Национална сигурност", "Металургия", "Военно дело" и други.

През новата академична година ще бъдат приети 2136 докторанти в държавните висши училища, от които 1641 в редовна и 495 в задочна форма на обучение. 343 ще са докторантите в научните организации, от които 206 в Българската академия на науките и 71 в Селскостопанска академия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Образование
Стаматов: Има дефицит на учители по математика и физика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Зара преди 2 дни
До За да се справим.Вратите трябва да са отворени за всеки който има желание за наука.Записваш,следваш си изпитите,а те навремето бяха 60.Ако не-отпадаш.Дори в някои демокрации има и много вечерни факултети.Младите организми се развиват в различен период от живота.Един "узрява"на 18г.,друг на 28 примерно.Да,и никъде няма безплатно обучение и безплатни неща.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Повече от 5 ст. не бих дал за бг диплома.
26
2
 
2
 
! Отговори
Гладни години беха преди 2 дни
Като завършвах средното беше криза народа гладен, Виденов -БСП/БКП бяха фалирали за пореден път държавата. Учих да влизам във военния оти хранели в стола и давали униформа и работа после нале, но обявиха нулева година за прием-нямало нужда от военни или немало пари за хлеб за военните ли кво беше . Стаха еколог да пазим природата щом не може родината нале, ем то еколог в Бг било да се подписваш на фалшиви анализи и да черпиш от името на шефа лелките от РИОВС нале да нема глоби за мизерията ..
25
2
 
3
 
! Отговори
Учи да не работиш преди 2 дни
Доста истина има в думите учи мама да не работиш. Особенно като видим обявите за работа. Шофьор 3000 Е- млад лекар 1799 лв., фаянсаджия 5000 лв.- млад меринджей 2100 лв. или хигеанистка 2000 лв.- учителка 1500лв. Нощен пазач 1200 лв.-млад учен в БАн 1000лв....Май само за престиж са теа дипломи. п.с. Програмист в университет не се става. Като цяло унито-може само да ти даденасока как и какво да учиш , но от теб зависи дали ще научиш нещо, не е предучилищна занимална. Ако нямаш мерак, остави..
24
3
 
2
 
! Отговори
За да се справим преди 2 дни
Държавните университети у нас трябва да са не повече от 5-6; в тях да не приемат хора с общ успех под мн.добър (5) в дипломата за средно образование и след сериозен кандидатстудентски изпит, на който също да получат оценка не по ниска от (5). Всички останали мераклии за "вишу" да се записват в частните университети и колежи, на които обаче държавата да не дава никакви субсидии.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
38 държавни ВУЗ-а в държава, в която в момента живеят около 6 милиона човека? Каква част от тези 6 милиона са на възраст 18-30 г., когато е най-удачно човек да следва висше образование и какъв процент от тях са със средно образование, за да имат право да са студенти? Добавете и частните ВУЗ-ове, които нашата държава Бог знае защо субсидира с пари от бюджета и ще разберете, че наистина живеете в Абсурдистан.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В нормална държава, с нормален народ, щяха да търсят отговорност на хората, които излъгаха, че таксите отпадат и образованието става безплатно. Даже и малко бой щяха да отнесат.
21
0
 
3
 
! Отговори
Клавдия преди 2 дни
До Анонимен 22Няма кой да контролира бройките за специалностите според нуждите. Болшинството вишисти са икономисти и специалисти по международни отношения, защото преподавателите им са в парламента и се интересуват повече от държавната субсидия, отпусната за бройка студент за да може университета да даде по-високи заплати. Масата завършили работят в сферата на бързото кредитиране :)
20
0
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 2 дни
До Джо,и фалшив народ,което е основното,от там идва фалшивата държава,кой я е направил такава,марсианците ли или тези дето я населяат
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Едно време имаше нещо като държавна поръчка. Колкото специалисти трябват, толкова места в университетите. Но знаеш, че като завършиш ще имаш гарантирано работа. Сега плащаш и никой не работи по специалността.
18
4
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 2 дни
Нищо не дължа на образователната система. През целият си живот съм се самообучавал, с безплатни материали от интернет. Непрекъснато търся, чета и уча нови неща, и не съм дал стотинка за образование. По диплома съм счетоводител със средно, но това не ми пречи да работя като Salesforce архитект и да изкарвам по над 10 бона на месец.
17
2
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 дни
Половината от така наречените "студенти" са наркоманчета и неграмотници, които и средно не трябва да имат, получили такова само заради демографската криза и забраната в училищата да да отпадат ученици, за да не се губят пари.
16
3
 
3
 
! Отговори
Журналисти има ли?!? преди 2 дни
Да ги почнат отговорните фактори и в МО, и в Националния военен университет да обяснят- какво е това за 307 места да имаш 43 кандидати и как точно виждат националната сигурност в тази светлина?!?! То не е само рекламата - "Ние избрахме, да се учим , да сполучим с хвърковатите чети" :-(И да не излизат с обяснението за руска пропаганда. Че от Американския колеж досега нито един кандидат за военен не е завършил. По пътя на логиката ще излезе че руската пропаганда там е най-силна. Или бъркам?!?!
15
1
 
5
 
! Отговори
Кандидатстудент преди 2 дни
И кво стана ся? Нъл щели да й безплатни?
14
0
 
1
 
! Отговори
Учил и завършил преди 2 дни
До 13. минало незабравимо. . . факелно Чествие из града . . . . Няма такова понятие Чествие, а и се пише, но с малка буква напр. шествие! Къде си учил(а) български? Какво вероизповедание имаш?
13
4
 
1
 
! Отговори
минало незабравимо преди 2 дни
Колкото и странно да звучи, истината е, че в средновековието випускниците на теологичните университети (религиозни, католици) са завършвали с много тържествена церемония, придружена от факелно Чествие из града, но НЕ са чели Библията! Получавали са степен "доктор по теология", но не са чели основната книга на християнсъвото, било е забранено и недостъпно. Верочтно, за да не започнат да разсъждават, вместо да са сляпо послушни. ... Ето това са "западни ценности".
12
2
 
6
 
! Отговори
професор преди 2 дни
с академици дето не са написали една книга като Сорош Денкофф толкова. Продължавайте да обучавате лекари за дойчистаня и африканция. или такси от по 10 хилки на година или подписване на договор за оставане на територията от 10 години.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тази година в Русия отмениха западната система и се връщат към предишня тип обучение във висшите училища, защото се доказва, че болонската система, базирана на свободния избор, а не на задължителни базови знания, не създава специалисти. Как човек, който не разбира от материата, може да прецени какви лекции да слуша, например? Как може да си позволи да не е запознат с теоретичната обосновка и след това да има умение за развойна дейност. Системата в СССР е била на принципите на Хумболд (немец)
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
при предизборните дебати за парламентарни избори у нас един младок от ПП, кандидат за кмет на областен град, изтъкваше , че е залиожил в програмата си градът да има свое висше училище, защото на запад "било доказано, че наличието на висше училище в града увеличавало икономическата дейсност, търговията". Което 1. показва НЕучебите цели на ВУ там; 2. Механично пренасяне на модели, които тук въобще не важат. 3. Неумението на кандидата за адекватна местна преценка.
9
0
 
13
 
! Отговори
Пълен провал преди 2 дни
И тази година в приема за военните училища. Дето нищо не плащаш, че и стипендия ти дават И (уж) имаш гарантирана работа за 10 г. после. Ама мераклии да седят 5 г. под строй за едното ядене и подслон(и една неприложима диплома) и със статут дето хем служиш, хем нито ти се брои за стаж -НЯМА.......43 кандидати за 307 места вчера в НВУ- Велико Търново. Който не вярва - да звънне да ги пита.