Протоколите наполовина, Фандъкова води на Манолова с 18 хил. гласа

Избирателната активност е около 51% засега, може да се повиши
Обновена: 28 окт 2019 17:48 | 28 окт 2019 17:45, Веселина Йорданова
155
Протоколите наполовина, Фандъкова води на Манолова с 18 хил. гласа
Снимка: БТА

Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова печели 36.48% подкрепа на първи тур на местните избори или 73 717 гласа, а за независимата Мая Манолова, подкрепена от БСП, своя вот са дали 27.54% или 55 652 софиянци, според данни към 15:40 при обработени 47.99% СИК протоколи в OИК. Двете отиват на балотаж следващата неделя.

Единствените столични райони, за които няма да има балотаж, са Банкя и Нови Искър. Там кандидатите на ГЕРБ печелят още на първи тур. Кметовете на останалите 22 района ще станат ясни следващата неделя. Такава е информацията при над 50% обработени протоколи от Общинската избирателна комисия в София.

Избирателната активност на местните избори, произведени в неделя, е близо 51 на сто, при обработени 90,93 процента от протоколите, съобщи пред журналисти днес Александър Андреев, член и говорител на ЦИК. Вече са сканирани 84,69 процента от протоколите на СИК и са качени на страницата на ЦИК, предаде БТА.

Избирателната активност може да се промени малко, след пълното въвеждане на протоколите на СИК. На миналите местни избори през 2015 г. тя е била 53,60 на сто.

В ЦИК вече са пристигнали 87 от общо 265 ОИК, за да предадат изборните си книжа.

Очакваме ЦИК да съобщи резултатите от първия тур в законовия 48-часов срок - най-вероятно утре, 29 октомври, следобед, съобщи Андреев.

В изборния ден в ЦИК са постъпили 257 жалби и сигнали, най-вече за нарушения на изборния процес, за нерегламентирана агитация или разпространяване на данни от социологически проучвания, като четири от сигналите са за купуване на гласове.

В ЦИК вчера са постъпили пет искания за сваляне на имунитет на кандидати за общински съветници и за кметове. Така дадените вече от ЦИК разрешения за сваляне на имунитета стават 12, съобщи още Александър Андреев.

Изборният процес протече нормално, без съществени нарушения. Организацията, създадена от ОИК, беше на много по-добро и по-високо ниво, включително и тази в София, от изборите през 2015 г., каза той.

Анализ на протоколите показа, че до този момент недействителните гласове са около 4 процента, а позицията "Не подкрепям никого" са отбелязали около 3 процента от избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
3
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
Манолова ако не я подкрепяше БСП/Нинова щеше да спечели на първи тур.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 21Да движи се нагоре но не благодарение на ГЕРБ и БСП!Хайде да не изопачаваме нещата!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен21И сега едни обувки има за 2-3 хиляди евро и само политик или банкер може да си купи.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко е член на БКП-ФАКТ!А малко бременна такова понятие не съществува!Или е или не е!А той е!Бивши нег ри няма!!!!
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много малко гласове на Фандъкова при 2 милиона население и това прави че ще я изберат едва само с 5-6 % от избирателите.
14
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано млъкне завинаги Кречеталото И оставка на Корнелия , загуби за пореден път
13
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова няма от къде да ги навакса тия гласове на балотажа. Повечето които на тия избори на гласуваха ще отидат да подкрепят кандидатите на ГЕРБ на всички балотажи.
12
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Бойко не искаше 70% щяхме да имаме тунел през дефилето и магистралата за Гърция да е завършена.Обаче нямаме такава къртица и само чужди фирми могат да дълбаят там.Те обаче няма да му дадат такива пари и той каза:''Аз съм до тук!''Е това е действителността!!!!!А за София пак е той!
11
6
 
23
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До Анонимен 4Да , и пътуваме до морето по едни прекрасни гладки магистрали без нито една дупка по тях. Новия участък на "Хемус", който го откриха преди няма и два месеца не става за нищо още с откриването му. Много крадене е паднало там. Това е Винету и управлението му.
10
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мая Манолова от БСП гарантира разруха, кражи, нулева прозрачност, корупция!БСП / БКПсе е доказала като партия - българоубийца, специализирана в взривяване на църкви, трепане без съд и присъда на враговете си, погром, недоимък, глад, мизерия, нищета, инфлация, фалиране на банки, кредитни милионери, кърваво потушени протести, КТБ, режим на тока!Гласувайте за Мая манолова и всичко ще си е по старо му!
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ са червени!Спор няма!Няма други и БСП и ГЕРБ са БКП и това са факти!!!!Червени комунисти са!Комунист само знае да лъже и да краде!!!И това е факт!Следователно аз на балотаж между комунистки няма да ходя да гласувам!!!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
Уседнал в чужбина преди 4 години
До Анонимен 4: Are you just a simple ***?!
7
14
 
6
 
! Отговори
ЧервениМотики преди 4 години
Международните институции тъкмо ни вдигнаха кредитния рейтинг до благоприятен за инвестиции!Това означав приток на пари,ниски лихви,инвестиции,работни места,повишаване на заплатите!А сте избрали кмет-комунист,а са ни смъкнали рейтинга.Никой не вкарва пари, където има опасност комунисти да управляват.Заради една червена шшуфрантия ще си метнете спестяванията през терасата, като пенсионер ли бе!Алцхаймер ли ви дойде на гости??Не вий- децата ви ще изгладуват простотията ви с червените мотики!
6
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимния бойковистХиперинфлацията от 97 година я причиниха краварите и западняляците, защото Виденов не им даде да ограбят България!
5
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ги боли червените ***. Ще се пръснат от злоба..
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 4А ти какво очакваш от страна в ЕС?Дадени са едни пари от ЕС и искат пътища.Казали са му или ги правиш или падаш!Дали е Бойко или друг е все едно.Това го иска Европа!И дава пари!Друг е въпроса ако Бойко ии всичките му подчинени не прибираха 70% от тези пари колко щеше да е построено?!Едно е да се взима като навсякъде 10%,друго е 70%!!!!!!!Е там е проблема!
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако четвъртия иде на балотаж с първата ще отида да гласувам за него!Иначе отивам за риба!!
2
2
 
25
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Като гледам цифрите излиза, че около 500 000 са жителите на София , които имат право да гласуват. Значи близо един милион нямат право да гласуват в София, защото са пришълци и не са се регистрирали в София!
1
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С избори няма да стане. Никъде по света не са махнали тирания с мирно гласуване. Трябва да играе тоягата по герберските тикви.