Цената за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй"около 12 млрд. евро?

Тази цел злата енергийното министерство
65
Цената за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй"около 12 млрд. евро?
Снимка: Pixabay

За изграждането на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще се стреми да постигне цена около 6 млрд. евро на блок. Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по повод решението на Министерския съвет за строителство на блоковете, което е потвърдено от Народното събрание. В наскоро публикувания проект на енергийна стратегия на България е предвидено 7 блок да бъде въведен в експлоатация през 2032 г., но не по-късно от 2033 г., а 8 блок - не по-късно от 2035 г., посочи зам.-министър Николов.

Ядрената технология, която ще се използва, е на "Уестинхаус" - "ЕйПи" (AP) 1000. Потенциалните строители са сведени до три - "Бехтел Корпорейшън" (Bechtel Corporation), "Флуор" (Fluor) и "Хюндай" (Hyundai), уточни зам.-министър Николов. Една от трите компании ще бъде главен строител. Ще има множество подизпълнители. Предвижда се държавата да е единственият инвеститор в проекта.

След въвеждането им в експлоатация, България трябва да започне да мисли за избор на технология и за построяването на нови ядрени мощности – такива, които да заменят 5 и 6 блок на атомната централа. Площадка "Белене" има своята роля, но в по-дългосрочна перспектива. През 2035 г. трябва да започне процесът по избор на технология, за да може да се извърви пътят, така че около 2040 г. да започне да се строи, за да може към 2050 г. вече да имаме нови ядрени мощности там и да може да бъдат заменени излизащите от експлоатация 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Идеята е да имаме около 4 гигавата постоянно работещи ядрени мощности, заяви зам.-министърът на енергетиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: КозлодуйАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
1
 
! Отговори
До 61, от инженер! преди 8 месеца
Това беше цена преди 11 години! Освен това, Лукойл е достатъчен като енергиен диктатор! Още един, от същата държава е излишен! И в контекста на сегашните реалности, понятието ЕНЕРГИЕН ДИКТАТ Е МНОГО ТОЧНО! Без руски газ оцеляхме, ще оцелеем и без руски нефт! но 20 годишен договор с терористи за милиардна инвестиция е брутално! И накрая: АМЕРИКАНСКАТА, ФРЕНСКАТА И КАНАДСКАТА ЯДРЕНИ ТЕХНОЛОИИ СА ПО-ДОБРИ И БЕЗОПАСНИ! ОСВЕН АКО НЕ СЪМ СИ ГУБИЛ ВРЕМЕТО 5 години във физическия факултет на СУ!!!
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След м.о.ч.а.т.а ,щипнахме и реакторите на другарите.Супер.
59
2
 
10
 
! Отговори
ааа преди 8 месеца
При 6-8 мил за Белене чудно прекрасдно за простия български народ ! Пак да гласуват за боко тиквата и за свинчо цената по 2
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лошият Путин предложи 6,4 милиарда евро за 2 блока Белене. Добрият Байдън иска двойна цена 12 милиарда евро. Ако смятаме по начина, по който Боко смяташе цената на двата реактора на Белене, за които каза, че струват двойно заради лихвите, 24 милиарда евро струват 7 и 8 блок на Козлодуй.
57
3
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 8 месеца
Поздравления Действайте Успех
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо България е единствен инвеститор?Така чуждите фирми строители могат да си вдигат цената безкрай!
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пъpвoнaчaлният npoekт нa цялaтa AEЦ Бeлeнe caбoтиpaн, kakтo и cлegвaщитe oт cтpaтerичeckия napтньop бe okoлo 10 милиapga и тo в лeвa...
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чepтeжитe ckopocтнo nockъnвaт... Cлaвa Aлa-бaлe!
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не се карайте, нищо няма да построят, просто трябва да платим 6 млр за островчетата на киро и коко. На нас няколко чертежа за счетоводството ще нарисуват.
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без досега да са постигнали нито една цел, как ще постигнат тази цена?
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 43. Никой не може да накара нито производители, нито народи, нито държави, ако те не са съгласни, /малцинство над болшинство/, няма как да стане, а ако те не си гледат интереса, а правят каквото им се каже е др въпрос.
50
13
 
3
 
! Отговори
Комунист ама баш преди 8 месеца
Имаше референдум за АЕЦ белене....под 20% го уважиха......а другарите бързо похарчиха 1,5 милиарда народна пара за два реактора.....
49
13
 
5
 
! Отговори
Комунист ама баш преди 8 месеца
Ние купихме два руски реактора за 1,5милиарда лв....без да имаме договор за строеж на АЕЦ......сега се чудим кво да ги правим.
48
3
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 8 месеца
Цената на Белене беше 6,3 милиарда евро за двата блока. Американските реактори не са построени никъде и са риск за България. И трето с кого ще ги строите? Даже общи работници няма. А Румъния съгласи ли се?
47
2
 
5
 
! Отговори
Вълканов преди 8 месеца
всичко е на хартия. Монтажът е ооооооот наши специалисти. уестинхауз не поемат никаква отговорност.
46
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България няма нужда от два атомни блока, един нов е достатъчен,малка икономика сме с нисък дял на промишлено производство. Бъдещето е на зелената енергия, а и не използваме достатачно водите на реките.Примери, на р. Искър не знам да има и един ВЕЦ, на река Огоста край Монтана е вторият по големина язовир, а той не се използва за нищо, освен за риболов.
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До :) А сега със съдействието на същите тези ФАЩ си строим бомба - АЕЦ за убийствена цена. Реакторите във фукушима бяха точно по проект на Уестингхаус. Това умниците от правителството скромно го премълчават в съобщението за "златната" сделка
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Да де, ама На всичкото отгоре руснаците щяха да извозват на техни складове ядрените отпадъци безплатно. (те произвеждат от тях ядрено гориво за реакторите с бързи неутрони, където също са световен лидер). А с тази "тесла" която ни гласят, ще ги трупаме на камара и ще си ги бием в главите. Само дейностите по безопасно складиране на радиоактивните отпадъци ще вдигне общата цена на този АЕЦ поне с 30 - 40 процента и опасността от тях си остава за нас.
43
0
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
В моментите на пиково потребление, мощностите в България не достигат, а тогава няма възможност и за внос - всички търсят да внесат ток. АЕЦ Белене трябваше да го довършат още преди почти 30 години и досега да се е изплатил. Износът на ток е много важен за България, защото нямаме много валутни постъпления.
42
3
 
16
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
Продължава играта на *** ми дойди ми... До сега да го бяха построили Белене... Ама ФАЩ не дадоха