Цената за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй"около 12 млрд. евро?

Тази цел злата енергийното министерство
65
Цената за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй"около 12 млрд. евро?
Снимка: Pixabay

За изграждането на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще се стреми да постигне цена около 6 млрд. евро на блок. Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по повод решението на Министерския съвет за строителство на блоковете, което е потвърдено от Народното събрание. В наскоро публикувания проект на енергийна стратегия на България е предвидено 7 блок да бъде въведен в експлоатация през 2032 г., но не по-късно от 2033 г., а 8 блок - не по-късно от 2035 г., посочи зам.-министър Николов.

Ядрената технология, която ще се използва, е на "Уестинхаус" - "ЕйПи" (AP) 1000. Потенциалните строители са сведени до три - "Бехтел Корпорейшън" (Bechtel Corporation), "Флуор" (Fluor) и "Хюндай" (Hyundai), уточни зам.-министър Николов. Една от трите компании ще бъде главен строител. Ще има множество подизпълнители. Предвижда се държавата да е единственият инвеститор в проекта.

След въвеждането им в експлоатация, България трябва да започне да мисли за избор на технология и за построяването на нови ядрени мощности – такива, които да заменят 5 и 6 блок на атомната централа. Площадка "Белене" има своята роля, но в по-дългосрочна перспектива. През 2035 г. трябва да започне процесът по избор на технология, за да може да се извърви пътят, така че около 2040 г. да започне да се строи, за да може към 2050 г. вече да имаме нови ядрени мощности там и да може да бъдат заменени излизащите от експлоатация 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Идеята е да имаме около 4 гигавата постоянно работещи ядрени мощности, заяви зам.-министърът на енергетиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: КозлодуйАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
Спас преди 8 месеца
Цел златна, или цел за злата? Защо не си проверявате малко статиите?
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи, щом от сега ще са 6 млрда за блок в действителност ще излязат 10млрда на блок.При налични 2 блока с'биращи 10 год. паяжини в складовете хвърлянето на 40 млрда лева е углавно престъпление с държавна измяна и виновните за това трябва немедлено да бъдат подведени под отговорност, по бързата процедура осъдени и разстреляни за държавна измяна.
19
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 14. От Русия на този етап нищо добро да не се очаква за Бг и може би по добре. Американската АЕЦ не е по лоша от руската, важно е да има АЕЦ.
18
0
 
5
 
! Отговори
Златен шанс преди 8 месеца
за комисионерите. 1% комисионна на 12 млрд евро са 120 млн евро.Каква корупция,какво кокошкарство?Корупцията е лоша работа, с която се занимават низшият и средният ешелон на властта,да изнудят този-онзи със стотина-двеста хиляди лв. Висшият ешелон не пада толкова ниско-с криминални деяния.Той се занимава стежък бизнес,за който комисионните са в реда на нещата.Определят се такива условия на държавните поръчки,които да бъдат спечелени от нарочен партньор(този,който ще даде по-голяма комисионна).
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Задръстихме се от американски чертежи на двойни и тройни цени!
16
0
 
7
 
! Отговори
Баба Радка преди 8 месеца
След 50 г. когато се смени политическия интерес да не я режат и нея.
15
1
 
1
 
! Отговори
Предатели преди 8 месеца
Имах предвид АЕЦ ,,Белене".
14
1
 
11
 
! Отговори
Предатели преди 8 месеца
Цялата АЕЦ ,,Козлодуй" беше оценена на 10 млрд.лв.
13
1
 
18
 
! Отговори
Дерзай българино! преди 8 месеца
А Русия направи чисто нова АЕЦ на Турция с 4 блока за около 15-16 милиарда евро!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакаме коментар от Румен Овчаров!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без енергетика една държава е зависима от др във всяко отношение, даже и в налагането на политики, а ако цената днес е една, утре ще е доста по висока, затова трябва да се построи АЕЦ в Бг.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А от тези 12 милиарда колко е комисионната за нашите?
9
20
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
И какъв е смисълът от това? С 12 млрд + лихвите, които ще спестим, може да си купуваме ток 30 години. Без всички рискове от АЕЦ, без планината радиоактивни отпадъци и без Боко Тиквата да открадне още един милиард.
8
2
 
8
 
! Отговори
CD-РОМ преди 8 месеца
Ние ша го правим покрива.
7
2
 
20
 
! Отговори
Баба Радка преди 8 месеца
Да почне кампания по събиране на капачки. Под наслов "Една капачка един атом"
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре че Турция построи АЕЦ - и, че като се затворят и ТЕЦ, лошо, няма ток. Турция пак ще е насреща, с мелници и панелки ток май ще е йок, лоша работа, зависят от времето. Но и на ЕС ще и липсва ток, зелени са, не се знае за Бг колко ще остане. Тока май ще стане като златото, дано не е така :))
5
1
 
13
 
! Отговори
завалийки преди 8 месеца
Като ви гледам акъла направо може да си ги представяте реакторите като безвъздмездна братска помощ от американския народ , има само един дребен проблем да решите, от там така не се действа
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През 2005 можехме да направим цялото Белене с 4 хилядника и цялата мрежа високо напрежение към централата за 6-7 милиарда евро. Ама нашите политици лапаха на сащ/есср.
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе с тия пари щяхте да построите две централи бе.Колко беше цената на АЕЦ "Белене"?
2
2
 
24
 
! Отговори
Шишо преди 8 месеца
Това ще бъде най-голямата единична кражба в историята на България. Ако и изпълнението е като магистралите на Бойко... Пази Боже!