Цената за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй"около 12 млрд. евро?

Тази цел злата енергийното министерство
65
Цената за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй"около 12 млрд. евро?
Снимка: Pixabay

За изграждането на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще се стреми да постигне цена около 6 млрд. евро на блок. Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по повод решението на Министерския съвет за строителство на блоковете, което е потвърдено от Народното събрание. В наскоро публикувания проект на енергийна стратегия на България е предвидено 7 блок да бъде въведен в експлоатация през 2032 г., но не по-късно от 2033 г., а 8 блок - не по-късно от 2035 г., посочи зам.-министър Николов.

Ядрената технология, която ще се използва, е на "Уестинхаус" - "ЕйПи" (AP) 1000. Потенциалните строители са сведени до три - "Бехтел Корпорейшън" (Bechtel Corporation), "Флуор" (Fluor) и "Хюндай" (Hyundai), уточни зам.-министър Николов. Една от трите компании ще бъде главен строител. Ще има множество подизпълнители. Предвижда се държавата да е единственият инвеститор в проекта.

След въвеждането им в експлоатация, България трябва да започне да мисли за избор на технология и за построяването на нови ядрени мощности – такива, които да заменят 5 и 6 блок на атомната централа. Площадка "Белене" има своята роля, но в по-дългосрочна перспектива. През 2035 г. трябва да започне процесът по избор на технология, за да може да се извърви пътят, така че около 2040 г. да започне да се строи, за да може към 2050 г. вече да имаме нови ядрени мощности там и да може да бъдат заменени излизащите от експлоатация 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Идеята е да имаме около 4 гигавата постоянно работещи ядрени мощности, заяви зам.-министърът на енергетиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: КозлодуйАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
20
 
! Отговори
Да де, ама преди 8 месеца
Ако бяхме достроили АЕЦ Белене, щеше да ни струва тройно по-малко.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До до 28 Ще ни накарат, не че ние ще искаме. Националния суверенитет на България е в левия джоб на фон дер Лаййнен. Както си направи далаверката за ваксините и гепи 74 миларда, а сега ни задължава да и ползваме най-скапанат ваксина за години напред, така ще стане и с електроавтомобилите. Това вече става на Запад. С всички сили и средства натискат производителите, да не произвеждат автомобили с двигатели вътрешно горене.
39
2
 
4
 
! Отговори
До до 28 преди 8 месеца
С над 90% коли над 20 години, изведнъж ще минем на електромобили???
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разбирате от ток, колкото шимпанзе от изкуствен интелект!
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Срам Нещо повече, срещу хонорари от едно посолство техни "експерти" обикаляха всички телевизии и радия да ни обясняват колко безбожно скъпа била руската оферта. Тези същите сега къде са, май не са получили задача от посолството и затова си траят?
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези некадърниици от сглобката, след като оакааха конституцията, намериха време да пипат с мръсни ръце и в проектите за АЕЦ! Заради едната далавера ще прецакат българската енергетика за много години напред с подобни цени и партньори за строителството. Не само, че сме стигнали дъното в тази област, но тези вече копаят от него надолу. С тази сделка правят неконкурентноспособна цялата ни бъдеща икономика, заради по-скъпата електроенергия.
35
2
 
17
 
! Отговори
Срам преди 8 месеца
Преди 6-7 години сега управляващите обясняваха , че не ни трябва АЕЦ Белене и цена за 2 Twh от порядъка на 10-12 милиарда лева е нерентабилна , а сега обратното .
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 28 Пълни глупости си написал. Освен ако не ти плащат да тролиш. След 20 г половината транспорт се очаква да е електрически, от къде енергия за него освен от АЕЦ? Но май ще внасяме от Турция, защото с тези цени на производствените мощности ще сме неконкурентни
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каква е тази "злата" в подзаглавието?
32
4
 
19
 
! Отговори
Дебелото прецакване: преди 8 месеца
Цената за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй"около 12 млрд. евро? Офертата на Русия беше около 8 млрд, тоест 65% от тази цена. При това за реактори, които руснаците са построили до сега около 50 броя. А сега с почти двойната цена, която залагат тези пионки на посолството, ще имаме "удоволствието" да си правят експерименти с нас с бъдещите реактори от фалиралия три пъти Уестингхаус. И накрая цената на тока от тази АЕЦ ще е поне с 66% по-скъпа от тази на АЕЦ в Турция заради по-скъпите реактори.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аман от лаици!
30
3
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
2 пъти по-скъпо от разтрогнатия договор за белене и вече ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ БЕЛЕНЕ АКО БОРИСОВ НЕ БЕШЕ РАЗТРОГНАЛ ДОГОВОРА! ЧЕ И НЕУСТОЙКА 1 МИЛИАРД ДОЛАРА ПЛАТИХМЕ!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще има моменти, да ни плащат консумиране не ел. енергия, за да не се срине системата! Днес и утре, трансформатора ни 30 мвт, работи на 3мвт!
28
3
 
14
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 8 месеца
Към този момент Бг от износител на енергия е превърната послушна от нашите мъпети във вносител. Отделно, след изключването на Мариците, които осигуряват 30% от нуждите на страната, ще разчитаме на 8 от фотоволтаици
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Докато не се построи АЕЦ, ТЕЦ да работят, не да се оставят да фалират и закрият, сега Германия свети и се топли на ТЕЦ, к не само тя, Полша и мн др., зелени ама с мярка.
26
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От над 20 години, не ползваме над половината си мощности! Само понякога когато изнасяме за съседите! С тези нови мощности, над 2/3 ще са паметници, като ПСА!
25
3
 
3
 
! Отговори
Куче влачи преди 8 месеца
Блок до блока. Блокчейни реформаторски блок жилищен блок трансформаторски блок блокади на площади ф 16 някакъв блок . Фалшификати.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
много скъпо ба
23
3
 
15
 
! Отговори
Капитан Америка преди 8 месеца
Нали имате банани и кока кола.За какво Ви е ток?
22
0
 
3
 
! Отговори
Брадатчесъноядец преди 8 месеца
7/8 блок.