ООН дръпна ушите на Русия за Северна Корея, от Москва тишина

Кремъл трябва да спазва санкциите на ООН, заяви Гутериш
22 юни 2024 07:18, Александър Попов
223
ООН дръпна ушите на Русия за Северна Корея, от Москва тишина
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия трябва да спазва санкциите на ООН срещу Северна Корея (КНДР), след като двете страни подписаха споразумение, включващо ангажимент за взаимна отбрана, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от Ройтерс.

Пактът идва на фона на обвинения на САЩ срещу Пхенян за прехвърляне на оръжия на Русия за употреба във войната срещу Украйна. Русия и Северна Корея отричат обвиненията. Пхенян се намира под санкции на ООН от 2006 г. насам заради ядрената и балистичната си програми.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава на 28 юни по въпросите на Северна Корея, съобщиха дипломати за Ройтерс, по искане на САЩ, Франция, Великобритания, Южна Корея и Япония, които искат да обсъдят прехвърлянето на оръжия от Пхенян в нарушение на резолюциите на Съвета.

„Съществуват санкции, одобрени от Съвета за сигурност по отношение на КНДР", каза той пред репортери. "Всяка връзка на която и да е държава с КНДР, включително Руската федерация, трябва изцяло да се съобразява с тези санкции", допълни Гутериш.

Дипломатическата мисия на Русия в ООН отказа да коментира изказването на Гутериш, уточни Ройтерс.

През последните няколко години Съветът за сигурност е разделен по въпроса как да се справи с Пхенян. Русия и Китай твърдят, че повече санкции няма да помогнат и искат тези мерки да бъдат облекчени. Те предложиха някои санкции да бъдат отменени през декември 2019 г., но така и не подложиха на гласуване своя проекторезолюция.

През май 2022 г. Пекин и Москва наложиха вето на американските усилия за налагане на повече санкции на ООН срещу Северна Корея заради подновените изстрелвания на балистични ракети. След това през март Русия наложи вето на подновяването на експертната група за наблюдение на прилагането на санкциите на ООН.

Преди комисията да бъде разпусната в края на април, трима от експертите заминаха за Украйна и в доклад до Съвета за сигурност, видян от Ройтерс, установиха, че отломките от ракета, паднала в украинския град Харков на 2 януари, са от севернокорейска балистична ракета от серията „Хвасон-11“.

Китай и Русия твърдят, че съвместните военни учения на Съединените щати и Южна Корея провокират Пхенян, докато Вашингтон обвинява Пекин и Москва, че окуражават Северна Корея, като я предпазват от повече санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: ООН
Още от София
Пускат допълнителен транспорт в София за Задушница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
27
 
! Отговори
любопитко преди 1 седмица
А Русия знае ли,че и дърпат ушите!?
116
0
 
0
 
! Отговори
БРЕЙИИИ преди 1 седмица
До Анонимен 106 Ти ли ги изгони бе,пр ъд льо?:))))))))))))))))
115
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко резолюции на ООН е спазила Израел от 1948г. до сега? Нито една.
114
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на Путин! Истински държавник!
113
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смехотворно! ООН отдавна се е превърнала в организация без никаква тежест по света, с която никой не се съобразява и не я приема насериозно! Предполагам Путин си го е преместил в другия крачол след това дърпане на ушите!
112
0
 
4
 
! Отговори
До Александър Попов преди 1 седмица
наужким демократичен журналист, малко инфо - хутите са потопили украински кораб - Houthis 'Sink' Verbena Cargo Ship In Gulf Of Aden After Cruise Missile Strike |'Big Kill' For Rebels Хутите са малък, но много смел народ - изместиха световната търговия от Суецкия канал до най-южната точка на Афригенския континент. Амчи ако Бат Ким ги подкрепи с малко ракети?
111
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То тая организация вече никой не я бръсне за слива,ама взели,че се скарали на руснаците,Ами що вземат да се скарат на евреите за убийствата дето извършиха в Палестина.
110
1
 
13
 
! Отговори
УЖАС преди 1 седмица
Вай,Москва не обърнала внимание на Гутериша?Че ,ако вземе да му обръща внимание на всяко изказване по адрес на Русия,което западната преса го редставя като нещо решено със задължителна сила от ООН,то мастилото няма да им стигне.Оставили са го да се развива както си иска и да се мисли за НАПОЛЕОН.
109
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рашка се прави на сърдито момченце , на което са взели откраднатата играчка . Докато е в този си вид русия ще прави гадости на тези които я спасиха 1945 г .
108
1
 
9
 
! Отговори
УЖАС преди 1 седмица
113,какво да пишат за 22.06.1941 Бабо Мара?Как още малко и Русия ще рухне,че ноември виждали центъра на Москва през биноклите си,а януари вече 1942 вече са отхвърлени на 400 км от нея ли?Всеки път е едно и също - мечката бавно става,но стане ли яко гази!Ся не върви да се пишат такива неща,нали очакват Украйна да победи.
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ООН дръпна ушите и на Израел и на САЩ и на Украйна, Иран....ама то както се вижда си е само любовна игра. Никакъв ефект. ООН е организация надживяла времето си.
106
1
 
13
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 седмица
Не е никак желателно да се дърпа Мечката за нейната гордост,че може да ти го
105
1
 
22
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
По-скоро Мечкато може да бие шута на някакъв си Гутериш.Русия си има право на вето и ако го сложи каквото и да решават останалите ще е като оплакване от вида "мамо,Пепи ме бие".Ще имат правото останалите да се оплачат на арменския поп от руското вето.
104
0
 
25
 
! Отговори
А преди 1 седмица
Драскача сътворил това заглавие и словесна помия може да си скъса дипломата, ако има такава. Копаем дъното
103
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доверието и уважението между държавите пада. Омразата е лош съветник и следващата световна война *** на вратата.
102
3
 
21
 
! Отговори
КуКлус преди 1 седмица
Ама ако Северна Корея сътрудничи с Украйна няма да има проблем нали ? САЩ умело използват извратения ЕС за целите си срещу Русия че и Китай ....ЕС е едно послушно паленце ! САЩ напълниха ЕС с бази понеже нямат армии ли ? Франция , Германия ....Великобритания нищо че вече не са в ЕС .....? Само предтекстове за да си направят плаца срещу Русия ......сакън да не бъде покътната тяхната краварска територия заграбена от индианците и създала се псевдо-нация от престъпници начело с Колумб бягащи от съд!
101
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време е РФ да я изгоним от ООН, както навремето изгонихме СССР от ОН, когато нападнаха Финландия.
100
2
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 1 седмица
американците дадоха ракети на Украйна и им казаха - можете да стреляте по Русия с тях. Руснаците дават ракети на Северна Корея и нищо не им казват, те си знаят по кого да стрелят. Ей това се случва
99
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
РУСИЯ МЪЛЧИ КАТО ПРАСЕ В БЛАТО
98
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Макаров Бягай къв Северна Корея. Там хората са свободни и никой не им казва какво да правят.