Да се върне ли прогресивният данък, за да се напълни бюджетът?

Попитахме бизнеса и анализатори уместно ли е
19 мар 2010 21:23,
223
Да се върне ли прогресивният данък, за да се напълни бюджетът?
Снимка: Булфото

Огласеният през последните дни предварителен вариант на антикризисни мерки, който предизвика в голямата си част недоумение и недоволство сред обществото и чието авторство Министерството на финансите официално отрече, накара някои икономисти и синдикати да предложат свои мерки за „напълване“ на държавния бюджет.

Преди два дни повечето от запитаните от Investor.bg икономически анализатори изказаха становище, че вероятно така представеният предварителен вариант на антикризисни мерки в действителност няма да бъде въведен в голямата си част.

Днес в публичното пространство беше огласена от бившия директор на Националния осигурителен институт (НОИ) доц. Йордан Христосков и идеята да се върне прилагането на прогресивния подоходен данък, т.е. доходите над определена сума да се облагат с данък, по-висок от 10% (какъвто сега е „плоският“ данък, с който се облагат всички). Предложението е например да има ставка от 20%, като така постъпленията в бюджета ще се увеличат с около 500 млн. лева. В подкрепа на идеята се обяви и представител на ръководството на КНСБ с уговорката, че са възможни различни варианти за прилагането й, вкл. въвеждането на необлагаем минимум.

„Смятам, че въвеждането на „плоския“ данък е постижение на българската данъчна система и той не трябва да се отменя, тъй като създава стимули за привличане на преки чуждестранни инвестиции и за развитие на бизнеса като цяло.“ Това коментира по темата за Investor.bg ръководителят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. Практиката сочи, че при по-ниска данъчна ставка има по-висока събираемост на съответния данък, допълни той.

Същевременно от ЦИР смятат, че трябва да се направи всичко възможно страната да приключи годината с бюджетен дефицит по-малък от 3%, каквото е едно от изискванията за присъединяване към еврозоната.

Прохаски изказа мнение, че ако не се сбъднат прогнозите на Министерството на финансите за увеличение на приходите към средата на годината, то държавният бюджет за 2010 г. трябва да се актуализира официално в посока надолу през юни. Според анализатора още отсега трябва да се дебатира по този неблагоприятен вариант, за да може по-успешно да се реагира към средата на годината, ако се наложи.

А междувременно трябва да се ограничат административните разходи на държавата, допълни Прохаски.

Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч“ също обоснова становището си за запазване на „плоския“ данък с неговата висока събираемост. По думите му по-висококвалифицираните хора, които се предполага, че са и с по-високи доходи, ще допринесат основно за излизане на страната ни от кризата и затова не трябва именно на тях да се вдига данъкът.

Освен това хората с високи доходи имат и по-голяма покупателна способност, което ще стимулира потреблението на стоки в страната, допълни Богданов.

Въвеждането на прогресивен подоходен данък не е мярка, която може да допринесе за растеж на икономиката, каза за Investor.bg и председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По думите му тази мярка дори може да доведе до нарастване на дела на „сивата“ икономика.

Според Данев голяма част от недостига на средства в НОИ и НЗОК се дължат на факта, че „държавата е некоректен платец към тях“. „БСК одобрява мярката държавните служители да си плащат осигуровките, което всъщност е наше предложение, но е против понижението на осигурителните ставки“, заяви още Данев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
3
 
! Отговори
До 105 преди 14 години
Прав си. Проблемът е, че покупателната способност е ниска. Това означава, че дори и да има продукция от чуждестранните инвестиции, тя няма да бъде предназначена за вътрешния пазар. това означава, че икономиката НИКОГА няма да зависи от нормалните за други държави механизми. Т.е. това ще е икономика на транзитните такси и комисионните. Кво се чудим толкова, кво философстваме. Вечно ще има политици, които ще искат да са шефове на Солунската митница.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е не, няма как да се стигне до хипер инфлация, защото сме във валутен борд, а малко инфлация ще си е добре, поне за тези с много кредити в лева ще могат по-лесно да си върнат кредитите в лв., но едва ли и малко инфлация поне за сега - лихвения процент е висок, т.е. цената на парите е висока. Лошото е, че си развиваме някаква си тип балканска икономика, не си е по правилата на пазарната икономика.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Проблемът е, че нещата не може и няма как да се оправят за 1 ден, трябва си време, важното е това, което искат сега да правят дали ще има желания ефект в средносрочен план, а той е излизане от кризата, защото не ми се мисли ако се забатачим още повече, трябват си реални мерки, и стимули, повишаване на самочувствието у потребителите, не само икон. лостове са нужни тук.
95
1
 
2
 
! Отговори
Priest преди 14 години
Колкото по-малко реформи прави това правителство, толкова по-вероятно е да НЕ стигнем до хиперинфлация. Ама като ги гледам какви са аматьори, нищо чудно да въведат и прогресивния данък, че и още куп други немислими глупости, които дори не можем още да си представим. Абе, много е зле работата. Най-страшно е глупав и работлив. Ей това е тоя *** Дянков. А ББ си няма абсолютно никаква идея за какво става въпрос. Много е зле милия и той. Как го подхлъзнаха бойните му другари...мани мани...
94
1
 
4
 
! Отговори
Priest преди 14 години
Абе най-тъжното е, че каруцата е юрната по надолнището. Квото и да правят в момента все е грешно. Просто защото няма никаква ликвидност! Единственото, което спасява нещата от провал е, че има 1 милион българи по света, които си идват лятно време и внасят някакви пари в държавата. Само че те и тях решиха да сурвакат най-нагло, като въведоха задължителната здравна карта. Начи хората ще се върнат да оставят някой лев тука, обаче няма да могат да си тръгнат, ако не внесат за 3 години назад двойно
93
1
 
1
 
! Отговори
от 95 преди 14 години
но си мисля, че може да изненадат и хора с по-скромни добри доходи, тогава да видим какво ще говорят тези, които се натискат за въвеждането на този данък, а и да ги питам ако стигнат да получават по-добри пари каква песен ще пеят!
92
1
 
1
 
! Отговори
от 95 преди 14 години
България няма причина да бъде в криза, и в същото време ставаме по-зле от тези държави, които създадоха кризата. Луда работа е това предложение за въвеждане на прогресиращ подоходен данък. Да намаляват ДДС-то, така или иначе го източват, поне да не им се плаща повече. А ние хем ревем за пазарна икономика, ама като да си е планово управлението, и ако може по-пролетарско, дай сега да съдерем тези с по-високите доходи, не знам от какво ниво на доход си мислят да въведат този прогресивен данък, но
91
1
 
5
 
! Отговори
До 95 последно :) преди 14 години
Явно хората са били наистина много добре, за да гласуват за Дядо Коледа, за прокурорски обещания и за никаква визия относно тяхното конкретно финансово състояние. По света, говоря за Западна Европа, за САЩ, повечето хора имат някаква елементарна представа от финансови инструменти, просто защото оцеляването им зависи от лихвите по ипотеките им, по пенсионните им влогове и пр. Там са особено чувствителни спрямо промени във фискалната политика. И гласуват за конкретни обещания в тази сфера. Ние-не.
90
1
 
5
 
! Отговори
До 95 преди 14 години
Безумно високите заплати в някои сектори, които по никакъв начин не можеха да генерират подобни приходи. Като започнем от банки и свършим с футболни отбори. Не знам вие какви наблюдения имате, обаче безотчетните пари наистина се лееха в България допреди няколко години. Хората бяха дотолкова осигурени, реално, че можаха да си позволят да гласуват абсолютно ирационално от икономическа гледна точка за ГЕРБ. Просто ГЕРБ не представиха никаква икономическа програма. Явно хората са били добре, за да
89
1
 
3
 
! Отговори
До 95 преди 14 години
Освен това гигантският проблем, който миришеше на корупция, беше харченето на този милиард и половина почти всяка година, в края на финансовата година. Само че икономистите знаят, че този излишък ако не се изхарчеше, щеше да остане да изплаща лихвите на външния ни дълг и да запушва дупките в борда, т.е. пак нямаше да достигне до хората. Лично аз смятам, че мнозина са видяли добро от тези милиарди като излишъци, защото иначе с нищо не мога да си обясня безумно високите заплати в някои сектори, ко
88
1
 
3
 
! Отговори
До 95 преди 14 години
Еми то е ясно как са харчени тези пари. След като настоящото правителство спря да се разплаща с бизнеса, изведнъж се оказа, че над 300 000 българи в активна възраст са безработни! Ако приемем, че Дянков е спрял парите за фирми, които са приближени на Тройната коалиция, значи колкото и да е крало предишното правителство, то е осигурявало работа на поне 300 000 души, това са на практика 300 000 домакинства. Освен това: гигантският проблем беше с тези милиард и нещо в повече, които оставаха към кра
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Колега, прав е 83, никой не отрича приходите и разходите на държавата, и че непрекъснато има движение. Въпроса е как са харчени тези пари и до каква степен са събирани, и какво се предлага сега по повод тези приходи и разходи. Иначе, че сме *** сме ***:)
86
1
 
3
 
! Отговори
До 83 преди 14 години
Стига сте повтаряли глупостите на ББ! Какъв обран бостан ? Това само един пъдар може да го измисли! Държавата НЕ Е БОСТАН. Тя има приходи и разходи, които генерира постоянно. Това не е да се напълни днес хазната, да дойде Торбалан да я открадне. Толкова сте примитивни, че ми се повръща! За разцвет на икономиката има две големи предпоставки: безумно ниските заплати и минималната за Европа цена на здравеопазването!
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво означава, че така или иначе ще покрия необходимите си разходи. Държавата ли контролира моите разходи?!?!?!? И с 10 000 лв. заплата начина и стил на живот са и по-скъпи, човек с 10 000 не живее като човек с 1000 нали така. Много пролетарска тази идея, много лява нещо!
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
прогресивния данък е данък върху доходите на лица, сравнението между ет и крупен бизнес е много добро, крупния бизнес плаща 10% данък печалба, може би да, точно тези трябва да бъдат ударени. т.е. големите фирми, а не частни лица, но тогава рискуваме ако са чужди фирми да напуснат страната, т.е. пак безработица, абе сложно и навързано е:)
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
напълно съм съгласен с тебе.в момента държавата има уникалната възможност да намали безработицата като усвоява пари от евро фондовете.за целта трябва да се промени и едно законче да няма под испълнители на проектите. целта е ясна.има и друг проблем отново администрацията! за да има добри проекти които след испълнението да са и фунционални и да улесняват животани естествено трябват специалисти.за съжаление в страната останаха много малко :(в интерес на истината новия министър е един такъв сец
82
0
 
7
 
! Отговори
от 51 преди 14 години
На нас проблема ни е, че нямаме изразена дългосрочна икономическа стратегия, която да бъде следвана независимо от това кое правителство е на власт. Много непрозрачно се управлява, хората си нямат и на представа, докато не ги удари в реалната икономика. За заема, правителството трябва да си направи сметка, кое как. По-добре със заем, но икономиката да върви напред, отколкото само назад, това при условие, че имаме потенциал. Какъв е потенциалният БВП на България?!?!? знае ли Дянков???! Кой знае?!?
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И по-строгите законови мерки могат да доведат до по-голяма събираемост на данъците, а не ниския данък към големите фирми.
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
инвеститори наистина имат интерес но за това трябва да се създадът условия.закони както и лесно и бързо обслужване.точно както работи родната ни администрация която е и с големи претенции и изисквания!
79
0
 
3
 
! Отговори
от 51 преди 14 години
Точно, и в крайна сметка направихме големия кръг и обратно там от където тръгнахме преди 20 години. Нашия сектор е туризма, но и там знаем как стоят нещата, абе всичко и всички сме навързани, много сме глупави, пък сега олеле майко! Но аз пак си мисля, че увеличаване на подоходните данъци няма да реши проблемите нито с пълнене на бюджета нито със стимулиране на икономиката. Държавата трябва да прави поръчки, да създава работа -по държ.инфраструктурни и др. проекти, това е според мен.