AES иска да строи у нас най-голямата слънчева централа в ЕС

Инвестицията за проекта за изчислява на около $400 млн.
28 юли 2010 12:54,
48
AES иска да строи у нас най-голямата слънчева централа в ЕС
Снимка: Булфото

Американската компания AES би искала да построи в България „това, което би било най-голямата електрическа централа за слънчева енергия в Европа с мощност 80 мегавата“.

Това каза посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик на брифинг с участието и на представители на американската компания AES Solar Energy, коментирайки възможностите за използване на слънчевата енергия в България.

По думите на Уорлик, цитиран от БТА, AES са готови да инвестират в България близо 400 млн. долара за построяването на това съоръжение.

Посланикът е допълнил, че американската компания е в разговори с българското правителство от около 6 месеца, и все още няма отговор от българска страна на заявката за инвестиции.

През последните месеци у нас се разработиха нови правила за даване на разрешение за строителството на соларни и вятърни паркове, които да отговарят на европейските екологични изисквания и да се дава гаранция за сериозността на инвестицията поради прекалено големия брой предварителни заявки за строеж на такива съоръжения.

Наскоро дипломатът се застъпи за дейността у нас на друга американска компания - Сhevron, кандидатствала за разрешение от правителството за проучване на терени за добив на алтернативното гориво. Тогава той изрази надежда скоро да бъде позволено разработването на находища на шистов газ у нас.

Още новини от секция „икономика и политика“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
kakata преди 14 години
Няма нищо лошо при 3 условия - да строят на камънак, поскъпването на тока близо 3 пъти да се поеме от американския данъкоплатец и да наемат земята.За справка вижте НЕК - изкупни цени на енергията. Държавата - т.е. ние трябва да дотираме закъсалата американска икономика. Ако Уорлик продължава така броят на русофилите ще продълже да се увеличава и вси повече деца ще учат руски в училище. Може ли такава тъпотия?
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Уорлик пък лобира за щатска компания, която щяла да залее България с ток от слънцето - нищо, че това е най-скъпото електричество и че се плаща от българския данъкоплатец, и че има и далеч по-слънчеви страни от нашата, които странно защо не са се сетили да поканят американците.
46
0
 
8
 
! Отговори
George преди 14 години
Един атомен реактор е с мощност 1-1,2 МГвт и поддръжката му е минимална; площ-та,която той заема, е също минимална.Ние благодарение на Хубавото Наде и най-вече на червената снаха М.Кунева спряхме 3-и и 4-и енергоблокове .Проф. Герджиков пък скри подписката за запуска им.Станишко и Овчаров,които сега най-много плямпат, довършиха гнусната работа..Сега се хвалим със слънчеви модули и ветрогенератори.Колеги,разберете,това пълни джоба на мощни фирми, практическото приложение и ефектът са минимални!
45
0
 
4
 
! Отговори
Божилов преди 14 години
Няма да е около Пазарджик , а около Каварна- проектите са готови , финансирането е мисля от Токуда банк , ако се позовавам на източниците , които са ангажирани в проекта.На доста декари земя ще са разположени. в момента в Добричка област масово се купуват големи парцели земеделска земя
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
greshish..........slynce ima i v oblashen den, UV porazrovi se iz neta
43
1
 
4
 
! Отговори
za 35 преди 14 години
Ti imash li si idea kolko miasto zaema edna AEC? Ne govoria za hranilishte za iadreni otpadyci, koeto shtem ne shtem shte imame
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Каква обработваема земя, бре? Не виждаш ли, че всичко е пущиняк, аграрите карат таксита у градо, вместо да орат с трактори.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Колко слънчеви дни има в българия/ особено тази година/Доколкото знам електричесво от тези централи трябва да се подава постояноКато няма слънце се пускат петролните генератори ...или греша?
40
4
 
4
 
! Отговори
Американска братушка преди 14 години
Мамо, мамо, я ги виж! Що е? Идат, погледни ги.С пушки, с саби... Що стоиш?Скоро, чедо, поздрави ги!Тях ги бог прати насам,да помагат, чедо, нам. И детето дава крушкина солдатите без страх и крещи на тях:здравствуйте, братушки! Генералът кат орелескадроните повежда,а орачът се запрели омаян ги изглежда:чини му се, че е сън...Изведнъж с туптенье, с звънприближават кат вихрушки.Той си шапката свали и ги поздрави:здравствуйте, братушки!
39
3
 
5
 
! Отговори
o6te ne6to преди 14 години
Този парк май ще бъде около Пазарджик. Като гледам много бързо смятат в постовете. Та 80 MW колко акра ще заемат. Май доста. Това е безобразие върху обработваема земя да се прави.
38
4
 
13
 
! Отговори
логичен преди 14 години
така е. Като цена 1000 мегавата слънчева централа излиза колкото 1000 мегавата атомна, с разликата че слънчевата не може да гръмне...ха ха ха.И другата разлика е, че за Белене ще я плащаме от джоба си, докато слънчевата ни я строят с техни пари.Освен това според директивите на ЕС, България трябва да произвежда поне 16% ток от възобновяеми източници до 2020г иначе глоби.Аз не виждам здрава логика да не строим слънчеви централи.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вятър и ток винаги има. Кво значи да няма вятър и ток - ти уред ли си?Иначе при ядрената, я свършил урана, я се изчерпало храналищито за ядрени отпадъци, я гръмне нещо ...
36
2
 
5
 
! Отговори
Бореца преди 14 години
Много е хубаво да си говорим за чиста енергия само че нуждите на човека непрекъснато нарастват и сама по-себе си чистата енергия не може да реши проблема защото има обективни причини ако има вятър има ток от перките но не какъв да е вятър а само строго определен, ако има слънце има ток, няма слънце няма ток. Бъдещето е на ядрената и термоядрената енергия защото работата на тези централи е целогодишно и не се влияе от капризите на времето, а близкото бъдеще е на студения ядрен синтез!!!!!!!!
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мда, само дето 1000 соларни мвт заематр място на хиляди ядрени гигватове, ама то и без това сел. стопанство е съсипано, кво пък? да строим соларните станции :) ... хубава работа, ама... не е за нас :)
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Kakvo izliza - 1000MWt slyn4ev reaktor struva kolkoto 1000Mwt iadren.............interesno, niama qdreni otpadyci, niama opasnost ot zemetresenia............
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
+
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ще плащаме пак като данъкоплатци
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
80 мегавата? 1 ват слънчев панел струва 5 лв ,80 мегавата са 400 милиона ! Просто! Няма кой да смята, обаче
30
1
 
4
 
! Отговори
АААААААААААА преди 14 години
29Баш пък ти ще плащаш - със сандвича и бирата, дето ти дават за 15 поста от Позитано 20. Наивник.Айде скрий се!
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Господа, Уорлик каза, това е. Ние ще плащаме.Добре, че посланикът на САЩ ни казва каво става. Уорлик за президент.