Очаква се поскъпване на тока от 1 юли

От ДКЕВР обаче не прогнозират с колко
Обновена: 9 апр 2013 14:40 | 9 апр 2013 10:18, Веселина Йорданова
260
Очаква се поскъпване на тока от 1 юли
Снимка: архив, Булфото

Имa голяма вероятност цената на тока да се увеличи от 1 юли, стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова пред Нова телевизия.

"Отчитайки и че миньорите искат едно чувствително повишаване на цената на въглищата от комплекса "Мини Марица Изток", това ще рефлектира и върху цената на въглищата и от другите мини. А пък въглищата в термичните централи участват някъде със 75-80% от основната цена", заяви Харитонова, като загатна за евентуалното повишение на цената на тока.

Още по темата

"Не знам, разбира се, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма какви цени ще одобри. Това трябва да определи министърът, защото въглищата не са регулирана стока в България", уточни още председателят на ДКЕВР.

Тя посочи, че всички енергийни дружества искат увеличение на цените, но това не значи, че искането им ще бъде одобрено. "Трябва да се разгледат всичките им разходи и да се види ДКЕВР какво ще признае и какво не. Комисията по принцип не признава всички разходи", посочи още Харитонова.

Ръководителят на регулатора отказа да прогнозира с колко може да се промени цената от 1 юли. Тя отказа да потвърди дали скокът в цената би бил рязък, като заяви, че на този етап "това не може да бъде коментирано".

Във връзка с евентуално намаление на цената на тока, Харитонова заяви, че подобно не може да бъде прогнозирано. Като евентуална мярка за намаляне на цената на тока тя посочи, че може да се намали цената за пренос на електроенергия с около 6 лв., ако ресорният министър реши със заповед до НЕК.

Сегашните 34 лева за пренос могат да паднат с около 6 лв. и да останат около 28 лв., обясни Харитонова. В следващ ценови период цената отново вероятно би била покачена, така че от подобно действие може да няма никакъв смисъл, поясни още тя.

Още икономически новити четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: ДКЕВРЦени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До сега абсолютно неправомерно е вдигана цената на тока. ЧЕЗовци, ЕВНци и какви ли не са си източвали пари по всякакъв начин и са представяли всякакви разходи. ДКЕВР не може само да премята някакви листчета и каквото пише там да го приемат за чиста монета. Всеки знае как във фирмите на лист всичко е ОК, но в действителност нещата са по различни. Например на лист се води, че служителите са на 4 ч. работен ден, а те седят по 14 ч., пише че вземат 300 лв., а всъщност не е така и още много различия.
12
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ееее НЕ!!! Това е повече от нагло!Значи само дето се драхме по площадите...стана българската поговорка "Всяко чудо за три дена"...но...господа управляващи, не се заблуждавайте, не мислете, че не ви наблюдаваме!За новата сметка ще мога да кажа следобед, но ако няма спад в цените на тока отново да излизаме на улицата!!
11
0
 
69
 
! Отговори
Петко Ганчев преди 11 години
Господа внимавайте с вдигането за да не се изсипите ! Не забравяйте че военните имат едни складове със залежавала 100 000 тона продукция от желязо за вторични .. Глада е по силен от Тока -това не го забравяйте и си го набийте в *** кратуни
10
3
 
42
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Бих НЕ гласувал ако успееш вместо да убедждавам нас във форума да не гласуваме, да убедиш *** и турците да не гласуват. Защото ние няма да гласуваме, но те ще го направят.
9
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Токът е скъп заради договори подписани от бившите комунисти. Сега и да се протестира ... международния договор си е договор до като не изтече. Ако ги изгоним трябва държавата да плаща милиарди неустойки. Не е приятно наистината, но такава е ситуацията. Вкарали са ни го веднъж - сега колкото повече шаваме, толкова по-навътре ни влиза.
8
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕя съвсем се е..ват с нас.Моля не гласувайте на 12-ти.0% избирателна активност.
7
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Де сопи де ...
6
0
 
72
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
А протести ? А гражданско неподчинение? А подпалени сгради на ЕРП-та? А камъни по депутатски коли и глави? Айде давайте оскъпявайте да видим какво ще стане. Да ви е..а у демокрацията и европейските ценности.
5
0
 
80
 
! Отговори
Салахадин преди 11 години
Какво стана с протестите народе?Я си вижте сметките и ще установите, че промяна в цената на тока НЯМА!!
4
0
 
74
 
! Отговори
анархист преди 11 години
Кръв,кръв трябва да се лее.Инак няма да има победа
3
0
 
56
 
! Отговори
aa преди 11 години
Бо клу ци...
2
0
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали точно заради тяхната алчност хората излязоха на улицата? Е, не си взеха поука тези и това си е! Ама май следващият път вместо запалили се хора от отчаяние ще има запалени шефове на ЧЕЗ, Е-ОН, и ИВН! Ненаситни ***!
1
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аджаба слънцето ли е поскъпнало ? Или номера с лятното повишение пак ще се прави.Израза е френски и е Дежаву!Ке барнеш ,ке повториш ситуацията.