Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари

Десетки тонове готова продукция залежава, цената пада
156
Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго поскъпва, алармират пчелари от Добруджа. Няма пазар и десетки тонове готова продукция залежава. Едновременно с това променящите се климатични условия водят до спад на продуктивността на пчелите. Все повече стопани разпродават кошерите си, макар и на загуба, защото субсидиите са крайно недостатъчни.

Цените на едро за килограм мед са паднали с около 2 лв., казва пчелар, който има 140 кошера край Каварна. Ето защо на мъжа за първи път му се налага да продава продукцията си сам по фермерски пазари. Реалната цена на би трябвало да бъде най-малко 5,20 лв. предвид високите тарифи на горивата, суровините и др., категоричен е Хинчо Хинев.

„Някои от колегите просто не можаха да издържат и веднага, щом извадиха продукцията, я продадоха. А в момента фирмите, които изкупуват, просто сядат и се разбират за една цена. И няма интерес към нас. А ние трябва да усвояваме програми, да плащаме осигуровки и още какво ли не. И накрая – имаш мед и той стои! Няма пазар за 15 тона мед”, обясни Стойко Василев, председател на Сдружение „Пчела Балчик 2019“ пред Нова телевизия.

Според Хинев обяснението за случващото се е вносът на евтин мед от Украйна.

Заради сушата пък добивите са три пъти по-ниски от обичайното. Доскоро пчеларите са вадели по 40 кг мед от всеки кошер, споделя Славчо Колев, професионалист в занаята от 55 години. При тази честа и рязка промяна в температурите, пчеларите се молят застудяването да е краткотрайно, за да оцелеят медоносните. Оцеляването на сектора като цяло обаче, е под въпрос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: медпчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
23
 
9
 
! Отговори
Човекът преди 8 месеца
Гнусна поръчкова статия. Защо насаждате омразата?!
13
4
 
18
 
! Отговори
Чудя се преди 8 месеца
А свети ли в буркана
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е тоя украински мед как влиза през границата? Украйна не е в Шенген! В цистерни ли го возят без проверка ! И после тия които слага в буркани от гаражи ли излиза!
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баща ми 15 години се занимаваше с пчеларство. Имаше двайсетина кошерчета. Преди 15 години продаваше килограм истински мед на дребно за 8лв, 15 години по-късно го продаваше за 10лв и му се мусеха, че бил скъп. Пропиляно време!
10
2
 
22
 
! Отговори
Бау преди 8 месеца
След като Украйна не произвежда по правилата на ЕС ЕС, ЕС да не внася от нея продукция, произведена не по правилата! А не да се преструва на солидарна под натиска на САЩ! Какъв е смисъла да се произвежда по ред изисквания, след като ще внасяш от друг и ще изтровиш ценните жители на ЕС!? Тотално лицемерие и демагогия, граждани, плюс далавери - представяне от търгаши на стоки от трети страни за европейски!
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Украйна са ниски цените, защото не е в ЕС и правилата на ЕС, които оскъпяват продукцията, не важат, ЕС има правила за всичко.:))
8
10
 
21
 
! Отговори
Бау преди 8 месеца
Бау не проумява как една страна нападната от людоед като Путин е в състояние не само да произвежда, но и да изнася евтина продукция и застрашава просперитета на субсидиран ЕС!? В миналото страна, която води война сама би се нуждаела от чужда помощ!? Или Путин не си върши войнствената работа като цивилизования свят! Представете си ивицата Газа да изнася хуманитарна помощ в тази ситуация, вместо да моли за такава! Путин е хуманист висша степен!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде е тоя украински мед. От София питат . Сигурно от Балчик до София се е разпродал по пазарите.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи няма да копуваме никакъв мед, може да е крайнски
5
6
 
28
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Украйна носи само беди за България и Европа.
4
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До1. Бизнес самостоятелен не фалира . Просто се реформира. От опит. Не съм пчелар , но по това което казват пчеларите . Ще се прави по малко мед и когато се променят условията ще се възстанови . А пчелата може и паралелно и с друга дейност да се издържа. След
3
3
 
23
 
! Отговори
Public enemies преди 8 месеца
И защо всяка статия е свързана с Украйна, какво толкова нас нормалните ****** ни интересува тази Украйна.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой по-дявoлите би предпочел вносен (украински) мед пред български? Тук за обикновения потребител ли става въпрос или за покупки на едро?
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека нека. А един бизнес като фалира, после няма възстановяване. Никой няма вече да поема риска.