Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари

Десетки тонове готова продукция залежава, цената пада
156
Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго поскъпва, алармират пчелари от Добруджа. Няма пазар и десетки тонове готова продукция залежава. Едновременно с това променящите се климатични условия водят до спад на продуктивността на пчелите. Все повече стопани разпродават кошерите си, макар и на загуба, защото субсидиите са крайно недостатъчни.

Цените на едро за килограм мед са паднали с около 2 лв., казва пчелар, който има 140 кошера край Каварна. Ето защо на мъжа за първи път му се налага да продава продукцията си сам по фермерски пазари. Реалната цена на би трябвало да бъде най-малко 5,20 лв. предвид високите тарифи на горивата, суровините и др., категоричен е Хинчо Хинев.

„Някои от колегите просто не можаха да издържат и веднага, щом извадиха продукцията, я продадоха. А в момента фирмите, които изкупуват, просто сядат и се разбират за една цена. И няма интерес към нас. А ние трябва да усвояваме програми, да плащаме осигуровки и още какво ли не. И накрая – имаш мед и той стои! Няма пазар за 15 тона мед”, обясни Стойко Василев, председател на Сдружение „Пчела Балчик 2019“ пред Нова телевизия.

Според Хинев обяснението за случващото се е вносът на евтин мед от Украйна.

Заради сушата пък добивите са три пъти по-ниски от обичайното. Доскоро пчеларите са вадели по 40 кг мед от всеки кошер, споделя Славчо Колев, професионалист в занаята от 55 години. При тази честа и рязка промяна в температурите, пчеларите се молят застудяването да е краткотрайно, за да оцелеят медоносните. Оцеляването на сектора като цяло обаче, е под въпрос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: медпчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В половината статия пише, че годината била слаба и няма мед. В другата половина пише, че залежава.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Продавайте сами, не чакайте някой да ви го изкупи
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отровен украински мед... чудно
31
5
 
21
 
! Отговори
Исторически парк преди 8 месеца
Украйна убива България!
30
4
 
16
 
! Отговори
Тома неверни преди 8 месеца
Знаете ли,за колко неща се изследва меда в Бг,преди да се изкупи????За хубаво или лошо ЗА МНОГО.Такива са изискванията на ЕС.На укрите им правят компромис(със здравето на хората в ЕС),и затова себестойността му е по малка.Представете си състезание по вдигане натежести-на всички ттежестите им са реални,а на украинските състезатели от морска пяна,и с изписани килограми като на железните щанги...Така е с зърното,така е със слънчогледа...Да не споменавам за вредните съставки от бомбандировките....
29
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма по хубав и качествен мед от нашия. А нашите продажници ще докарат до фалит и медарите, ще ни напълнят с тежки елементи, само и само да са против Русия. Те и със Зеленски не са толкова ЗА, те са само зависими русофоби.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Купувам от един роднина направо от канелката - тази година по 10лв. Правя си чай като изстине слагам мед и си пия вместо безалкохолни и газирани напитки. Човекът ходи на кварталния пазар есенно време, продава от много години, хората го познават и му поръчват. Не е алчен да вади тонове - миналата година няма и 500кг.
27
1
 
19
 
! Отговори
До 28 преди 8 месеца
Създавай си сам мрежата за годишен доход от 3000-4000лв за 20 кошера по 15-20кг мед годишно от кошер. Прави си сам рамките, магазините, подменяй си сам майки и пчелини.Топи си сам восък,вади си сам меда,транспортирай си го сам, центрофугирай си го сам,купи си едни 400 бурканчета и още толкова капачки,насипвай си го в тях и си го продавай на мрънкащи купувачи - не искащи букет,а манов,акациев,липов и прочие и мрънкащи за 10лв бурканчето готов продукт.И всичко това за 3-4хил лв. годишен оборот.
26
1
 
16
 
! Отговори
Така е преди 8 месеца
След като Украйна не произвежда по правилата на ЕС ЕС, ЕС да не внася от нея продукция, произведена не по правилата! А не да се преструва на солидарна под натиска на САЩ! Какъв е смисъла да се произвежда по ред изисквания, след като ще внасяш от друг и ще изтровиш ценните жители на ЕС!? Тотално лицемерие и демагогия, граждани, плюс далавери - представяне от търгаши на стоки от трети страни за европейски!
25
0
 
13
 
! Отговори
незнайко преди 8 месеца
А защо ЕС,НЯМА ПРАВИЛА,ЗА НИСКИТЕ ПЕНСИИ+ВИСОКИ ЦЕНИ?Или има,но наш,,***'',ЗАОБИКАЛЯ.
24
0
 
15
 
! Отговори
Демократ преди 8 месеца
Да вземем да внесем и евтина риба от японско мореСлед фукушима - ще я вземем на добра цена - да помогнем и на япония малко
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На буркана сложили си името телефона и от къде е произведен . Винаги ще му се купи меда.
22
3
 
18
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 8 месеца
Вън наглите окраинци!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До19 . Както казваш бащата се занимава , нещо като хоби с 15 кошера. За пчелар професионално мисля , че трябва да са поне 50 - 80 кошера минимум
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До19. За цената не е скъпо 10лв. Зависи къде го продава . И ако си сложи името и телефона на етикета. Ще му се обадят. Самостоятелен бизнес не се изплаща веднага а с годните се създава мрежата
19
7
 
3
 
! Отговори
Public enemies преди 8 месеца
Радваме се много за производството на мед в Украйна, дайте и една подобна за меда в Азарбейжан, все интересни неща които ни вълнуват страшно много.
18
15
 
21
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 8 месеца
Не лъжете. Българите вдигнаха много цената. Това доведе до застояла продукция,което ги принуди да свалят цената. А това че УКРАЙНА е с по-евтина продукция,въпреки тежката война,говори за некадърност и алчност на българските производители и търговци на мед.
17
6
 
28
 
! Отговори
Нашите преди 8 месеца
Пчелари, животновъди, зърно и зеленчуко производители ги удари фаисткото правителство на смачканата българия от продажни политице!Те ни подариха на Украинците!
16
4
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 8 месеца
Добре , че нямам деца
15
3
 
30
 
! Отговори
5,20!? преди 8 месеца
Правилно ли прочетох?Щото мед под 14 лв не съм виждал!А на баш пчеларя от статията ще кажа,че от кошер повече от 20 кг не може да изкара!Е,като набута и захарен сироп и гликоза може и 100 кг да изкара!В България алчници колкото щеш!