Електрическите велосипеди са новата атракция на Хавана

Местни компании са произвели над 23 000 за 2 години
Обновена: 21 юли 2024 11:53 | 21 юли 2024 11:45, Петър Бойчев
17
Електрическите велосипеди са новата атракция на Хавана
Снимка БГНЕС

Напоследък кубинците се придвижват тихо и бързо на електрически скутери, произведени с китайски части. "Електрическите мотоциклети разрешават много проблеми в Куба, вече се използват почти за всичко", твърди Омар Кортина, кубински хотелски работник, който неотдавна е закупил първото си електрическо превозно средство - скутер, задвижван от литиева батерия.

До неотдавна кубинските пътища не бяха се променили за шест десетилетия от революцията на бившия лидер Фидел Кастро през 1959 година: стари коли, изпускащи сажди от ауспуха, изровена настилка, слабо движение.

Затова електрическите превозни средства се приемат като Божи дар от мнозина в комунистическата страна. Между 2020 и 2022 година базираните  в Куба компании са произвели над 23 000 електрически превозни средства, според официалните данни. Оттогава търсенето е нараснало наред с икономическа криза, довела до спад на доставките на гориво и проблеми с обществения транспорт.

Горивото за двигатели с вътрешно горене от години не достига в Куба, което води до опашки, продължаващи с часове, а понякога и с дни. Петкратното увеличение на цената тази година означава, че зареждането на 40-литров резервоар струва повече от средната месечна заплата на държавен служител и е недостъпно за мнозина.

Пътуването с обществения транспорт също не е особено приятно преживяване. Автобусите в Хавана са много по-малко и са по-претъпкани и неудобни, отколкото през предишните години. Половината от маршрутите до точки извън столицата са били премахнати тази година, според държавни медии, тъй като горивото и резервните части намаляват, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
слава на кумунизма преди 1 месец
Куба рожба на россия! Мизерия Тотал!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето, виждате ли, "градгъзки интилитуауци" - Ако горивото стане по 20 лева на литър, ке минеме на електирпески буфчи
8
3
 
6
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 1 месец
то добре ама кво става до като нема ток ?! щото все пак там е комунизъм :)
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До G Уж щастливи, а все търсят начин как да се метнат в морето и да се доберат до Флорида. Също като в НРБ - земен рай, ама за всеки случай автомати, кучета и бодлива тел пазят щастливите да не бягат.
6
5
 
12
 
! Отговори
Лъжлив русофил преди 1 месец
Е кво става с вечната съвеЦко-кубинска комунистическа дружба? Москва що не им дава безплатен нефт? Нали тука нашите русофилчета ни лъжат, че приятелите на москва се къпят в безплатен бензин? Нали уж при комунизма нафтата била по 1ст и всички се топлили на евтина руска нафта и не затваряли прозорците зимата?
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Магелан Преди 2 години бях в Куба. Просяци навсякъде. Просят за всичко - искат дори аспиринче и парацетамол от туристите. Та при положение, че няма дори тези елементарни лекарства, за какво безплатно здравеопазване може да става реч?
4
10
 
8
 
! Отговори
Магелан преди 1 месец
Шок и ужас.За последно бях в Куба През 1999гд. Направо попаднах все едно съм вБГ. През оседесете години на миналия век.През час ,два минава по 1,2 коли по централна улица.Мнофо млади хора .Никакви магазини.Купонно система която е актуална и сега.Много фиести и никакво комерсиално и завистливо отношение Малко българи може да си го представят без да са го видели на живо.Но щастливи и весели хора.Бвзплатно здравеопазване.Рай за българските пенсионери.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има грешка в заглавието
2
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чета, чета и не може да не ми направи впечатление как в построения кубински рай всичко е в разруха. Що така, нали комунизма беше "идеалния" строй?
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тея правят зелен преход. Венецуела и русия не щат вече да им дават безплатен петрол.