В Румъния влезе в сила "данък лукс"

Притежателите на скъпи къщи и коли ще си плащат
23 юли 2024 13:51, Петър Бойчев
60
В Румъния влезе в сила "данък лукс"
Снимка БГНЕС

Румънците, които притежават скъпи къщи и коли, ще трябва да плащат данъци върху богатството, което си позволяват. В страната влезе в сила така нареченият "данък лукс", като попълненият "формуляр 216" ще трябва да бъде изпратен до края на септември за жилища и до декември за автомобили, пише Digi24.

Какво е данъкът лукс? Първо, това не е задължителен документ, който задължава всички румънци да плащат данъци на държавата. Този нов данък, въведен със закон 296/2023, е специално насочен само към собствениците на скъпи домове и коли.

По-конкретно, става дума за хора, които притежават жилищни сгради на стойност над 2,5 милиона леи, тоест 500 хиляди евро. Важи и за тези, които притежават автомобили, регистрирани в Румъния, чиято покупка надхвърля сумата от 375 хиляди леи, т.е. 75 хиляди евро.

Колко отгоре ще струва "луксът"? Във формуляр 216, който трябва да се попълни от всички, които имат скъпи имоти, трябва да се изпишат име, фамилия, данни относно специалния данък върху недвижимите и движимите вещи. Ако човек притежава кола на стойност 100 хиляди евро, тогава той ще плати държавна такса от 75 евро, т.е. 0,3% от 25 хиляди евро, сума, която представлява разликата между стойността на превозното средство и необлагаемия таван.

В случай на данък върху луксозните жилища, ако притежавате имот на стойност 1 милион евро, ще платите на държавата данък от 1500 евро, т.е. също 0,3%, приложени към определената сума, чрез разликата между пазарната стойност на актива и необлагаемия таван от 500 хил. евро.

Румъния не е първата страна, която приема този данък лукс, вече има много страни, които го прилагат успешно. Например, такъв данък върху богатството съществува от много години в страни като Франция, където имотите над 1 300 000 евро подлежат на данък между 0,5% и 1,5% в зависимост от стойността на имота. В Дания имоти, надвишаващи приблизително 400 000 евро, подлежат на данък от 3% върху разликата над този таван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е да има бюрокрация :))
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ме кефи, когато беднячовците кажат, че тов а е на техен гръб!
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До IT пенсионер - Прави данъчната система на Калифорния смешна, а тя си е смешна. Направиха заплатите по 25 долара на продавач на каса и се чудят, защото почнали да авотматизират касите навсякъде. Вземат да раздават масово помощи и се чудят, защо никой не работи. Таксуват яко всеки с бизнес, не могат му опазят и витринаата и го съдят, ако се оплача, а после се чудят, защо цели не офиси, ами фабрики биват изнаясни от щата в рамките на часов ...
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 51 - Няма и да се роди :)
52
0
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 1 месец
До анонимен,никога,зщото българина не знае какво е данък,укрива стотинките,които сега му искат,ще плати данък лукс за безбройните си имоти,не се е родил управник,който да накара българина да плаща данъци
51
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
А в българия КОГА ЩЕ СТАНЕ ТОВА?
50
3
 
2
 
! Отговори
IT пенсионер преди 1 месец
Някои се смеят че Елон Мъск няма постоянно жилище, мести бизнеса в Тексас заради данъчни облекчения, изобщо прави данъчната система на щатите смешна и открито и се посдиграва.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Номер 12 е абсолютно прав
48
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това означава, че за 1 милион в банкова сметка няма данък, но 1 милион в апартамент се облага с данък. Няма никаква логика и е несправедливо. След като хората са платили данъците си върху доходите, те трябва да могат да правят каквото си искат с парите си. Този данъчен "лукс" разкрива много мизерно мислене. Горките румънци
47
4
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 1 месец
До Анонимен 46 Не комунизма скъпи ,... евроатлантизма започва !
46
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунизмът се завръща с пълна сила.
45
3
 
8
 
! Отговори
До Румъния си е Румъ преди 1 месец
Не разстрелите са направили така, че са вече много по-добре от нас, а съдебната реформа която направиха. Тука обществото не иска такава реформа, харесва си корупцията и съответно няма шанс да ги стигнем.
44
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С 911 разнасям само кифли,ако ме разбираш
43
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румънците продължават да правят нужното и от много след нас, ще трябва да имигрираме и работихме в Румъния.
42
6
 
7
 
! Отговори
Единствената държава преди 1 месец
в ЕС, в която кирилицата е официалната писменост сме ние. Други няма да има. Трябваме им само заради геостратегическото ни местоположение. Никога няма да забравят 1205 г., никога няма да простят. ЕС е възродената Света Римска (Латинска) Империя. Те не ни разбират, ние не ги разбираме. Просто бизнес.
41
4
 
9
 
! Отговори
Румъния си е Румъния преди 1 месец
Те там направиха революция с разстрели, а ние мирен преход. Разликата е, че те имат общо с понятието "Европа" само защото пишат на латиница. А ние имаме повече общо с понятието "Русия". По причини, които не касаят само кирилицата. Коренно различни страни сме. И като култура, и като религия. И не, румънците не са по-добрите.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В Дания имоти, надвишаващи приблизително 400 000 евро, подлежат на данък от 3% върху разликата над този таван." - Тоя закон го измислиха 2005-та година. А и още нещо - в Дания не позлват евро, а датски крони. Пролемът е, че тогава, 800 000 лева бахя колосална сума за жилище. И си беше така до 2015-та, ако трбява да сме честни. Но през 18 месеца, жилищата скачаха с по 70-80% и сега, апартамент, който беше 120 000 лева, стурва над милион. А тези, дето бяха по 400 000 лева, са по 2 милиона и нагор
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плащаш данък, защото притежаваш нещо, придобито по законен начин, с платени евче данъци? Северната ни съседка, май се връща към ония, дето гърмеше хората вместо дивеч по горите ...
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До аьаьаь - В Дания се получи нещо такова. Данък имоти беше 0.93% на година от цената на имота, но ако надхвърлиш 900 000 лева наши пари, за всичко над тази сума ставаше 3.5%. И познай - баба Анне-Мете от 4000 лева на година, започва да плаща 40000 лева на година в рамките на 10 години, като инфлацията реално е 18%, а не 900. Честито. Наложи се извънредно да правят промени в законите и да казват на хората, да не си плащат данъците, ами да чакт промените.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Притежателите на скъпи къщи и коли ще си плащат" - А, защото не са си плащали преди. Зщаото не са си платили данъците, нали? Защото моите 20% не са като твоите 20%, нали?