В Румъния влезе в сила "данък лукс"

Притежателите на скъпи къщи и коли ще си плащат
23 юли 2024 13:51, Петър Бойчев
60
В Румъния влезе в сила "данък лукс"
Снимка БГНЕС

Румънците, които притежават скъпи къщи и коли, ще трябва да плащат данъци върху богатството, което си позволяват. В страната влезе в сила така нареченият "данък лукс", като попълненият "формуляр 216" ще трябва да бъде изпратен до края на септември за жилища и до декември за автомобили, пише Digi24.

Какво е данъкът лукс? Първо, това не е задължителен документ, който задължава всички румънци да плащат данъци на държавата. Този нов данък, въведен със закон 296/2023, е специално насочен само към собствениците на скъпи домове и коли.

По-конкретно, става дума за хора, които притежават жилищни сгради на стойност над 2,5 милиона леи, тоест 500 хиляди евро. Важи и за тези, които притежават автомобили, регистрирани в Румъния, чиято покупка надхвърля сумата от 375 хиляди леи, т.е. 75 хиляди евро.

Колко отгоре ще струва "луксът"? Във формуляр 216, който трябва да се попълни от всички, които имат скъпи имоти, трябва да се изпишат име, фамилия, данни относно специалния данък върху недвижимите и движимите вещи. Ако човек притежава кола на стойност 100 хиляди евро, тогава той ще плати държавна такса от 75 евро, т.е. 0,3% от 25 хиляди евро, сума, която представлява разликата между стойността на превозното средство и необлагаемия таван.

В случай на данък върху луксозните жилища, ако притежавате имот на стойност 1 милион евро, ще платите на държавата данък от 1500 евро, т.е. също 0,3%, приложени към определената сума, чрез разликата между пазарната стойност на актива и необлагаемия таван от 500 хил. евро.

Румъния не е първата страна, която приема този данък лукс, вече има много страни, които го прилагат успешно. Например, такъв данък върху богатството съществува от много години в страни като Франция, където имотите над 1 300 000 евро подлежат на данък между 0,5% и 1,5% в зависимост от стойността на имота. В Дания имоти, надвишаващи приблизително 400 000 евро, подлежат на данък от 3% върху разликата над този таван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"можещи, знаещи и прогресивни..." Бай-х, Пеевски, и всякакви други бандити и крадци можещи, знаещи и пр. ли са?
35
1
 
15
 
! Отговори
аьаьаь преди 1 месец
Ами тука всички панелки са по 600к еуро. Ако сме в Румъния ще ни удари данакъ лукс.Аз няма какво да ям ама имам къща, която струва 2милиона еуро. Но не за толкова я ценя и на съседа е толкова къщата и той не я продава, защото и той я цени. И така всички в града.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще съберат една голяма нула. Всички ще минат на лизинг колите и имотите на фирми...
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде Б.Г.
32
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато ниската прослойка на едно общество получи правото да контролира доходите на "богатите"... тогава обществото има нужда от калибрация. Наказват можещи, знаещи и прогресивни.... това обаче няма да направи нищоставащи и нищоможещи по-богати. Просто богатите ще си ги вземат тези пари по друг начин. Популистки мерки, които не водят до нищо конструктивно.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Имам баничарка 911..." - поне сигурно си доста бърз с доставките...
30
7
 
11
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 месец
А у назе коги ?
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам баничарка 911 и студио ама 360 квадрата
28
2
 
12
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
При нас това дори да го приемат няма да работи, понеже всичко скъпо е регистрирано на някоя куха фирма, а колите се водят баничарки и плащат 16 лева данък дори.
27
3
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 1 месец
Ми не. Работя ежедневно с румънци. ИТ архитекти. Заплатите им нето- под половината на нашите. Резултат- масово са с нашенски договори като фрийланс. Хем огромни пари за тях (пак наполовина на нашите), хем за българската хазна огромен приход. Същото ще стане и с автомобилите. Данък лукс за автомобил за 75 000 евро е жалка картинка! Както долу е написал един човек дори Пежо натоварено с екстри може да ги стигне!
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупав закон, така само стимулират богатите да ползват вратички.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес за богатите, утре за всички.:))
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука пишат хора които Румъния само в атласа по география са я виждали
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на румънците, а тук джипове за 500к са регистрирани като тварни с никакъв данък, водят се на фирми за без ДДС и дори гориво зареждат пак без ДДС.
22
5
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
До Цифронатора Точно Франция и Дания като най-социални да се коментира ръста им е леко смешно...
21
3
 
13
 
! Отговори
Цифронатора преди 1 месец
От както Европа натисна яко на социализма доста добре се развиват числата. Но не тези на икономическия ръст и стандарта на живот, а на дългове, държавни дефицити, безработица, неконкурентоспособност на световния пазар, отлив на производство към Азия и т.н.
20
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в България кога ще влезе в сила ''данък мафия''??
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И въпроните румънците ще си регистрират колити в България. Те ще плащат по-малко, а България ще получава по някой лев ей така просто. Честито на румънските червени политици. Още да вдигнат данъка даже. Ако с данъци се оправяха икономически проблеми нямаше руските капитали да са в Кипър, американските в Панама, а европейските в Лихтенщайн, Монако и Люксембург.
18
3
 
20
 
! Отговори
Цифронатора преди 1 месец
Най-тежкия паричен данък през средновековието е бил десятък, а сега сумарно една фирма или човек може да плаща над 50% от това което получава. Просто на феодалите им казваме политици, а на бирниците социал-демократи.
17
4
 
13
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Комунизмът настъпва в страните от ЕС.Неслучсйно Жерар Депардийо стана руски гражданин при президенството на президента социалист преди Макрон.