В Румъния влезе в сила "данък лукс"

Притежателите на скъпи къщи и коли ще си плащат
23 юли 2024 13:51, Петър Бойчев
60
В Румъния влезе в сила "данък лукс"
Снимка БГНЕС

Румънците, които притежават скъпи къщи и коли, ще трябва да плащат данъци върху богатството, което си позволяват. В страната влезе в сила така нареченият "данък лукс", като попълненият "формуляр 216" ще трябва да бъде изпратен до края на септември за жилища и до декември за автомобили, пише Digi24.

Какво е данъкът лукс? Първо, това не е задължителен документ, който задължава всички румънци да плащат данъци на държавата. Този нов данък, въведен със закон 296/2023, е специално насочен само към собствениците на скъпи домове и коли.

По-конкретно, става дума за хора, които притежават жилищни сгради на стойност над 2,5 милиона леи, тоест 500 хиляди евро. Важи и за тези, които притежават автомобили, регистрирани в Румъния, чиято покупка надхвърля сумата от 375 хиляди леи, т.е. 75 хиляди евро.

Колко отгоре ще струва "луксът"? Във формуляр 216, който трябва да се попълни от всички, които имат скъпи имоти, трябва да се изпишат име, фамилия, данни относно специалния данък върху недвижимите и движимите вещи. Ако човек притежава кола на стойност 100 хиляди евро, тогава той ще плати държавна такса от 75 евро, т.е. 0,3% от 25 хиляди евро, сума, която представлява разликата между стойността на превозното средство и необлагаемия таван.

В случай на данък върху луксозните жилища, ако притежавате имот на стойност 1 милион евро, ще платите на държавата данък от 1500 евро, т.е. също 0,3%, приложени към определената сума, чрез разликата между пазарната стойност на актива и необлагаемия таван от 500 хил. евро.

Румъния не е първата страна, която приема този данък лукс, вече има много страни, които го прилагат успешно. Например, такъв данък върху богатството съществува от много години в страни като Франция, където имотите над 1 300 000 евро подлежат на данък между 0,5% и 1,5% в зависимост от стойността на имота. В Дания имоти, надвишаващи приблизително 400 000 евро, подлежат на данък от 3% върху разликата над този таван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще ги пререгистрират в България. Ще са със Силистрнски или Русенски номера. То и сега в Румъния е пълно с коли с Българска регистрация.
15
4
 
8
 
! Отговори
Синьо-жълт преди 1 месец
Поредната доза етатистки глупости. Данък лукс вече има и се нарича ДДС, защото ДДС-то което ще платиш за къща, която струва милион е доста повече от това, което ще платиш за къща която струва 150 000. През ден се чудят, какви нови регулации и данъци да измислят тия политици. Живеят с мисълта, че само това им е работата. Няма да се учудя и такса телесна маса ще вкарат в цената на транспорта или данък "косопад", щото плешивите не ползват шампоан.
14
6
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Какво ревете бе, про'с'таци неграмотни? Нали искатре "като в ЕС"? малко са тези данъци даже!
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В БЪлгария съм сигурен, че има повече такива луксаджии от Румъния. Само че техните пари първо са незаконо спечелени, на повечето, и второ така си правят сметката, че в декларациите им излиза, че са бедни като църковни мишки. НАП също ще си отваря очите само ако са от неудобните на деня.
12
13
 
6
 
! Отговори
Пра Пра Българин преди 1 месец
Логика на средно статистически Българин:Понеже аз не мога да изкарам милиони, следователно никой не може!А тези, които ги имат са мошеници.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре лично помогнете на нуждаещ се човек, отколкото да си дадете парите под формата на данъци за чертежи на самолети и за Украйна !
10
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупост и престъпление е да се плащат данъци на мафиотска държава!
9
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странно решение. 500к евро са нищо за имот с днешните цени. То няма апартамент в София под тия пари. Говорим апартамент апаратамент, а не кутийка, ЕПК или панелка! 75к евро за кола!? Ми че то среден клас Мерцедес е толкова, че даже повече. Обикновено Пежо, натоварено с екстри минава 130к лв. вече. Иначе казано бая бедна държавица е Румъния, за да смята това за лукс. Та половината софиянци имаме по 3-4 наследствени имота, сумарно за милиони, бе?! Отделно нашите, които сме си купили...
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в Русия до края на годината влиза в сила подобен данък.
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че у нас всеки с тристаен апартамент в София влиза в тая категория. Да не говорим, ако е имал късмета да наследи някоя стара къщичка някъде.
6
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Хмммм.... по-правилно е данъците да са си в таблица и прогресивни. Във всеки случай не са върху измислени цифри както в някои западни демокрации....
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, точно с яко бачкерене милионер не се става. По други начини получават милионите у нас, тук наследства няма. Та не е излишен такъв закон.
4
2
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Те и едни роми бачкат много яко и имат палати за милиони евро, ти да не си един от тях ,та се оплакваш,защото като гледам как пишеш, майче си завършил само трети клас
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У нас ако се въведе данък "простащина" ще изплатим външният дълг на Щатите.
2
17
 
5
 
! Отговори
Пълни К0мундета преди 1 месец
значи Едни да Бачкат Здраво - а Други Ей така по Закон Служебно, да им Вземат - Парите!
1
2
 
35
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Хаха това в България никога няма да стане. Как да го гласуват като точно тия ,които ще са засегнати ще са гласуващите и техните привт ли, и кръгове. Все едно аз да таксувам себе си. Те дори тест за наркотици и алкохол не искат да си направят тези лицемери..