Цените на петрола се понижават след най-силното седмично покачване от над година

Brent се повиши с повече от 8% миналата седмица
7 окт 2024 19:19, Гергана Попова
2
Цените на петрола се понижават след най-силното седмично покачване от над година
Снимка: БГНЕС/ EPA

Цените на петрола паднаха в понеделник, след като миналата седмица отчетоха най-рязкото си седмично покачване от повече от година, тъй като опасенията за свръхпредлагане на фона на по-слабото търсене противодействаха на притесненията относно по-широкия конфликт в Близкия изток, прекъсващ износа в ключова петролна производствен регион, съобщава Ройтерс.

Още по темата
Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 28 цента, или 0,36%, до $77,77 за барел до 06:45 GMT. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate паднаха с 19 цента, или 0,26%, до 74,19 долара за барел.

Brent се повиши с повече от 8% миналата седмица, най-голямото седмично увеличение от януари 2023 г., докато договорът за WTI нарасна с 9,1% на седмица, най-много от март 2023 г., поради очакванията, че Израел може да удари иранска петролна инфраструктура в отговор на Иранска ракетна атака срещу Израел на 1 октомври.

Въпреки това, тъй като израелският отговор все още се развива, някои инвеститори вероятно са продали фючърси, за да заключат печалбите си от скорошното изкачване.

"Техническата печалба изглежда най-логичното обяснение", каза Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova, относно смекчаването на цените на петрола.

Все пак петролните пазари са длъжни да изпитат попътен вятър на фона на страховете от отмъщението на Израел срещу Иран, тъй като потенциалната масова ескалация на конфликта в Близкия изток противодейства на нарастващия натиск от страна на търсенето, каза Сачдева.

Израел бомбардира цели на Хизбула в Ливан и Ивицата Газа в неделя преди една година от атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври, които предизвикаха настоящата война между Израел и подкрепяните от Иран въоръжени групи. Нейният министър на отбраната също каза, че са отворени всички възможности за отмъщение срещу Иран.

Цените на петрола се повишиха в четвъртък, тъй като пазарите се притесняват от потенциално разширяване на конфликта в Близкия изток.

Ракетите на Хизбула удариха третия по големина град в Израел Хайфа, съобщи полицията рано в понеделник, а израелските медии съобщиха за 10 ранени в северната част на страната.

ANZ Research предупреди, че въпреки ралито на цените на петрола миналата седмица, въздействието на конфликта върху доставките на петрол ще бъде сравнително малко.

"Виждаме пряка атака срещу петролните съоръжения на Иран като най-малко вероятния отговор сред опциите на Израел", се казва в съобщението.

"Нещо повече, видяхме намалено въздействие на геополитическите събития върху доставките на петрол. Това доведе до значително по-малка премия за геополитически риск, прилагана към петролните пазари през последните години, а свободният капацитет от 7 милиона барела на ден на ОПЕК осигурява допълнителен буфер."

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ценапетролОПЕК
Още от София
Сагата с "Топлофикация – София" е над 15-годишна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
абе преди 41 минути
тва нас не ни интересува , тук падане на цени нема
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Стара новина днеса.