Съдът даде ход на делото срещу бившия военен министър

МО не успя да се конституира като граждански ищец срещу Николай Цонев
21 апр 2010 10:13,
51
Съдът даде ход на делото срещу бившия военен министър
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия военен министър.

Николай Цонев е обвинен за сключването на неизгодна сделка за закупуването на американска поточна линия за строителството на хангари.

Обвинението срещу Цонев е за това, че в периода 12.02.2009 г.–1.06.2009 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения.

Още по темата

Според обвинителния акт така са настъпили значителни вредни последици за бюджета на Министерството на отбраната за 2009 г. в размер на 8 025 825,45 лв. имуществени вреди.

Министерството на отбраната не успя да се конституира като граждански ищец по процеса. Представители на ведомството са предявили молба пред съда за съвместното завеждане на гражданския съд на стойност малко над 8 млн. лв.

Съдът обаче не уважи иска. Причината е, че въпросната машина все още е на митницата, тъй като трябва да бъдат направени допълнителни плащания, за да може министерството да си я прибере.

Според съда, ако гражданският иск на МО бъде приет, това ще наложи събирането на нови доказателства и ще забави хода на наказателното дело.

На днешното съдебно заседание като свидетел се яви министърът на външните работи Николай Младенов, който за кратко бе наследник на Цонев на поста военен министър.

И на влизане, и на излизане от съдебната зала Младенов отказа да коментира обвиненията срещу предшественика си.

Пред съда той разказа как е започнала проверката на въпросната неизгодна сделка.

По думите му малко след като е встъпил в длъжност, МО е започнало проверка по всички плащания, които трябва да бъдат предприети по договорите от военното министерство.

Министърът каза, че преди да стане шеф във МО, предшественикът му  го е предупредил, че има такава сделка за американска поточна линия.

На днешното заседание стана ясно, че е имало обявена обществена поръчка за тази машина, в която се е явил само един кандидат.

Тезата на прокуратурата обаче е, че изобщо не е имало нужда от закупуването на поточната линия.

Николай Младенов подкрепи тезата на обвинението и каза, че според него самият факт, че в обществената поръчка се е явил само един кандидат, означава, че не са изпълнени изискванията на Закона за обществените поръчки. Освен това такава процедурата "не е морална", каза той.

По делото днес бяха разпитани още 7 души експерти от МО, които дадоха подробности по процедурата за обществената поръчка.

Прокурорът Борис Балев коментира след края на днешното заседание, че е имало политическо решение тази машина да се купи.

Следващото заседание по делото е насрочено за 17 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Qicho преди 14 години
E sega kato priberat si4ki svodnici narko bosove i podoni nqma da se poqvat novi sled 1 mesec li i sega 6te e o6te po zle ot vsqkoga a zemeti si otvorete o4ite nqkraq Bat Boiko toi 6te ni *** maikata pove4e ot kolkoto ne sa vsi4kite do sega
48
1
 
0
 
! Отговори
Qicho преди 14 години
i kako naprai bat boiko nahrani li va obleche li va a kako naprai toq animacionen geroi ot komiksite
47
0
 
2
 
! Отговори
DUBLIN преди 14 години
Pak Boiko e vinoven za tova delo,nali.
46
2
 
5
 
! Отговори
гелко преди 14 години
само така..... Бойко напред
45
1
 
5
 
! Отговори
П преди 14 години
Бившите управляващи отпреди 20 години!?Ех, живковисти...Ех, сладури...Единственото радостно е, че един отклонил се от военна служба тарикат свидетелства срещу друг тарикат, опитал да намаже някой лев покрай поста си. Така тарикатите със сигурност стават с едни по-малко. Но дали ГЕРБ не рекрутира кадри доста по-бърдзо отколкото разчиства. Все пак днешният бюджетен дефицит е огромен!
44
2
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 14 години
Провокатор!!!!!! Тава ти го казваш,а аз казвам,че има морал, не знам какъв е бил -важно е сега какъв е!!!!!!! Ама не ми се занимава да ти отговарям изопачаваш и се дразниш,а това не ме кефи и не намирам за нужно да ти отговарям.Аз не съм адвокат на никого и този спор за мен е ненужен,защото всеки си има мнение и ти моето няма да го промениш!!!!!
43
1
 
3
 
! Отговори
ЛУД преди 14 години
Ти сам казваш че е бил МУТРА !!! Е аз съм на мнение че МУТРАТА коженото яке може и да смени със костюм но НРАВА не !!!!!!
42
0
 
5
 
! Отговори
николай преди 14 години
защо не видите от каде е тази линия от САЩ неразбрахте ли , че каквото каже САЩ ние го изпълняваме ,ако кажем не ще стане същото каквото стана с Виденов и тои се опита да се противопостови в интерес на народа
41
1
 
0
 
! Отговори
!!!!!!! преди 14 години
че кво ми пука какво мислиш!Пиши си не ми пречиш-то провокатори и злобари има в излишък!!!
40
0
 
2
 
! Отговори
нико преди 14 години
надявам се утре като излязат и техните кирливи ризи на показ да ги защитаваш по същия начин защото и те са хора и нищо човешко не им е чуждо
39
3
 
6
 
! Отговори
ЛУД преди 14 години
Да не съм излезнал от психиатрията вчера че да подкрепям това МУТРЕНСКО правителство...ВРЕМЕ Е ЗА ОСТАВКА !!!!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 14 години
Кой му пука на кой плюеш бе-сигурно само това си можеш.
37
8
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 14 години
Не ме интерисува какъв е бил преди Бойко!!!! Важното е сега какъв е и какво прави за народа.Какъвто и да е бил личи,че има морал и е открит и прям с народа-за това и гласувахме за него!!!!! Желая успех на това правителство с нелеката ситуация,в която ги поставиха бивши управляващи от близо 20 год. Да не го съдим,а да го подкрепим!!!!!!!!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И ТОЯ ЩЕ ГО СЪДЯТ КАТО ВЕНЦИСЛАВ ВЪРБАНОВ 15 ГОДИНИ ,А ТОЙ МИЛИЯ ВСЕ ДЕПУТАТИН И ПЛЮСКА ДЕПУТАТСКИТЕ КЮФТАЦИ
35
0
 
1
 
! Отговори
Смях преди 14 години
Проблема не е във съда а във некадърния юрист на МО !!!! Ако прочетете мотива на съда ще стигнете до извода, че МО не може да се конституира като граждански ищец, поради факта че не е влезнал във ВЛАДЕНИЕ......
34
1
 
8
 
! Отговори
КАКА ЗЛАТКА преди 14 години
със справедливости закони ...бойко ша излезе най големия лъжец ....нямало качествен материал всички били окаляни а той чистичкия направил милиони те....КАК ...С ЧЕСТНОСТНЕОКАЛЯНИТЕ СА ОКРАДЕНИ И БЕДНИ ДНЕС ,НЕСПОСОБНИ ДА ОПРАВЯТ СЕБЕСИ СПОРЕД ТЯХ -КРАДЦИТЕ,КОИТО ПРОДЪЖАВАТ ДА НИ ЛЪЖАТ ...ТОЯ ПЪТ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ
33
0
 
3
 
! Отговори
гацо преди 14 години
тоя цонев трябва да не излезе от пандиза.нека си бърше гъзъ с тоалетната хартия дето я предлагаше на армията и да яде армейския си хляб.много е вътре тоя.
32
0
 
3
 
! Отговори
кака златка преди 14 години
че как ще се възстановят похарчените пари ,като не е конституиран граждански иск само заради някакви допълнителни плащания на митницата, а основните плащания като са направени ...кой ще ги плаща .....май никой ...е дотегна ми от къор фишеци ...а бе ния като не работят да се възстановят откраднатите от държавата пари защо тя им плаща заплати ,отделя им тлъст бюджет е еее ще спра да си плащам всички данъци накрая щото то е потоп нищо друго ....овчари да пратят в съда по добре ще се справят
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не четете статията през пръсти. По-добре вижте какво е основното обвинение - "Тезата на прокуратурата обаче е, че изобщо не е имало нужда от закупуването на поточната линия." - прокуратурата упражнява надзор за ЗАКОННОСТ, а не за целесъобразност, както прави в случая; съдът, в общи линии, също. Дотук обвинението е глупаво и замазване на очите на балъците.Законът за обществените поръчки НЕ предвижда наличие на повече от една оферта - пак кьорфишек. То вече 9 месеца само кьорфишеци гледаме...
30
1
 
0
 
! Отговори
??? преди 14 години
' ВСС отказа ДАНС да ги преслуша - щяла да ги контролира '' ДАНС ще разсее облака над съдаХаотичните поправки в законите доведоха до поредния скандал в държавата - между Висшия съдебен съвет и вътрешния министър.Нямаше да избухне, ако предишният парламент, променяйки съдебния закон, за да избере "свой" ВСС, се бе сетил да напише, че 25-те висши магистрати могат да четат секретни документи без допуск, т.е. без проверка от службите. Така, както ги разлистват всички съдии, прокурори, следователи и адвокати.Затова от ВСС, вместо да цитират конституция, закони и европравила, че са магистрати, въпреки че не правораздават, а кадруват, е по-добре да поискат проверка от ДАНС. Защото само така ще се сложи край на съмненията за "Октопода" във ВСС, а "облакът" на Красьо Черния ще се разсее. 'Виц :- Най - древна професия е проституцията .- А най съвременна - безработицата .