Бивш полицай откри на плажа древен саркофаг, боядисан и приготвен за трапезна маса

Уникалната антика е покрита с фасадна боя и рязана с флекс
24 юли 2024 17:55, Петър Бойчев
90
Бивш полицай откри на плажа древен саркофаг, боядисан и приготвен за трапезна маса
Снимка 24 часа

Бивш полицай, плажуващ във варненския курорт "Св. Константин и Елена", подал сигнал в местното Пето РУ за забелязан от него "безнадзорен на вид античен саркофаг", съобщиха от МВР.

Вчера следобед той се обадил в районното и уточнил локацията на находката - плажната ивица на курорта, недалече от новопостроен, но все още неработещ комплекс. На мястото е бил изпратен полицейски екип за запазване на района около ценната находка, казаха още от МВР.

Извършен е бил оглед в присъствието на специалисти от Археологическия музей във Варна и представител на регионалната структура на ГД "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата.

При огледа експертите изумени открили,  че древният саркофаг е бил боядисан и подготвян за маса, пише "24 часа". "Боядисан е с фасадна боя, прилича на латекс, в момента я чистим. Не мога да кажа със сигурност кога е била положена", каза реставраторът към историческия музей  във Варна Милен Маринов.

Процесът ще отнеме време, ще се правят и технически експертизи. Според мнението на специалистите при първоначалния оглед културната ценност е от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II- III век сл. Хр., с приблизителни размери 90 х 235 х 75 см.

Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис /двуостра брадва/ и др.

По време на откриването му обаче върху него е имало солиден мраморен капак с три ниши. Според запознати - сигурен белег, че старината е била приготвяна да краси нейчий богаташки дом в тузарския комплекс.

За да се постави капака, саркофагът дори е бил рязан с флекс, подозират експерти. Възможно е в него да е имало и останки и те да са били изхвърлени.

Капакът е съвременен и се съхранява в Регионалния исторически музей, каза директорът Игор Лазаренко. Той смята, че боята е нова. Находката не е типична за северната част на страната, по-скоро, украсата свидетелства, че е от западна България.

Но всичко ще стане ясно, когато се отстрани фасадната боя, допълни Лазаренко.

Как се е отзовала на плажа такава ценна и тежка находка, обаче - към момента никой не знае.
 полицай, плажуващ във варненския курорт "Св. Константин и Елена", подал сигнал в местното Пето РУ за забелязан от него "безнадзорен на вид античен саркофаг", съобщиха от МВР.

Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура, образувано е досъдебно производство, пише dir.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Да не се окаже чисто менте.На такова прилича. Сега пушилка,но като разберем истината ще си мълчим.Царе сме на ментетата.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този саркофаг е реплика и неслучайно е толкова запазен и нехарактерен за региона. Дори знам кой е последния му собственик (има имот до плажа), преди това пък е бил собственост на друг бизнесмен, който му го е подарил. Явно последния е решил да се оттърве от него и го е захвърлил, а "археолозите" са му спестили хамалогията. Това е реплика, ползвана в заведение за бар/маса и е съвсем съвременна изработка. Ще почоплят малко боята и ще разберат как са се минали.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всички "историци" с Българска империя. Всъщност Нашата територия е била по-дълго част от Римската империя отколкото Рим. Факт е, че след като се разпада Римската империя със столица Рим, остава Източноримската Империя със столица Византион (т.н. Византийска империя) в последствие Константинопол. До идването на българите тук са живеели римляни (т.е. граждани на империята). Римляни не означава етнос, а гражданство, точно както турския етнос у нас са си българи.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 60 - Предполагам, че античния театър в Пловдив е правен от Омуртаг Фичето, на Кольо древен прародител. И може би, навсякъде е било модерно, да се пише на латински и гръцки, ама някак си минаваме на български след 7-ми век ...
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Нямало е римска империя. Имало е Българска империя - преименувана на Римска империя." - Всички историци лъжат, а столицата сигунрно е бил Търново ... Братле, моля те!
64
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямало е римска империя. Имало е Българска империя - преименувана на Римска империя. Почти всички императори на така наречената Римска импария са били от Балканите и Панония. По онова време Богатството не е било в Рим. Рим е бил център на разврата и чалгата. Богатите тогава не са били в Рим, а извън него. Богатите са правели Бъчви в които са слагали месо покрито с мед и в Рим чалгарите са си правели барбекю и са яли капещия мед.
63
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Браво на човека !
62
3
 
7
 
! Отговори
История даге преди 1 месец
Е как да е нямало римляни на Балканите господин анонимен . Над 15 века ги е имало , дори Византия е Източно римска империя- Римската империя съществува чак до 1453г. на Балканите. Румънците още говорят Римски/италянски диялект -Рома-нски-днешния румънски. Румънците за две седмици свикват с италиянския за два месеца с испанския...
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече се и подиграват с нас
60
3
 
1
 
! Отговори
Съркофак=Сър Ко ФаК преди 1 месец
не се знаеше, че бивши полицаи могат да различат неомазан от латексиран саркофаг. У задачинкътъ са питъъъ - дека са вещите от каменното корито. Усетили че тежи 100ци кг и хъката мъката го отмъкнали и занабутали в дупка на плажа където с булдозери ринат и с гребла почистват пясъка от всякаквите му там замърсявания. И никой тракторист да не сцепи кофчега и то ни при соца, ни при баца ни при кирцатъ, та бъш при мандат 3 ли бе? влачили са го от из Беломорските острови. май на там идат нещата
59
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Римляни, никога не са живяли на Балканите. В по-късните векове, са започнали да търгуват с България и Балканите, през управлението на Иван-Асен 2, за това има доказателства, но това се случва едва през късните векове , от около 12 век и след това и е било търговия, а не нещо друго.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
.... основно са живеели на принципа на родово-общински строй, в който са си пазели териториите като диви животни или са се скитали из природата за храна, природата е завзела всичко наоколо, а не са живяли в градове, а по-скоро сред джунгли от растителност и диви животни, живяли са предимно покрай сладководни водни източници, реки, езера и т.н., защото ежедневно са се нуждаели от вода и още и още.
57
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"Еми не видиш ли фактите ? Изравят статуи, мозайки, саркофази...кво ти тряа още ?" ооооо и аз мога да създам и заровя разни неща, след време да ги изровя и да кажа, че са "римски", патагонски, от Тамбукту или на някое измислено племе, но къде са доказателствата за това? На запад, са произвеждали такива фалшификати, с модерните имена на някои градове и местности, от което се разбира, че са фалшификат, да не говорим за мастилата, хартията, а и сребърния нитрат в фалшивата "Сребърна би
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 59. Че то за тая работа си има учени хора. Викат им археолози. И други учени хора - викат им историци. Не си ли чувал ? Я кажи ква е истинската история да на просветлиш ? Без да си историк или археолог... Има един път през Стара планина. Викат му "Виа Траяна". Или птн на император Траян. Но според тебе учения той не е съществувал но кой знае как името се е запазило през вековете.
55
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен А ти как "доказа" как са строили пътищата и кога и кой ги е строил? Или си мислиш, че българите или османците, не са имали пътища? И да, римляни не са живяли някога на Балканите, не са и това е факт! Да не говоря, че и "Римска империя" не е съществувала, а са измислици от времето на колониалните години и фанариотството, когато се заграбват и разпределят чужди територии.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 53. Това тука е било "провинция". никой не е казвал че всички римляни са дошли тук да живеят. Имало е управител на провинцията, войска и т.н. и са внасяли римската култура.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 53. Еми не видиш ли фактите ? Изравят статуи, мозайки, саркофази...кво ти тряа още ?
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 53. Ти откъде знаеш, че не са живели тука ? Да не си живял по това време ? А кой е построил градовете и римските пътища на наша територия ?
51
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Престанете с лъжите и манипулациите, римляни не са живяли изобщо на Балканския полуостров някога, не е имало римляни през цялата история на Балканския полуостров! Тук , на Балканите , римляни не са живяли, не са! Или искате да превърнете и хората тук в украински зомбита, които да вярват в смешни манипулации и лъжи? Някои наивни украинци стигнаха до там, че вярваха, че французите произхождат от украинците и че украинци са изкопали Черно море, стига фантазии и лудост, къде са ви доказаните факти?
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега му е останало само капак да си намери и е уреден. :)