Какви последици крие банкрутът на Гърция?

Негативно отражение може да има не само в Европа
Обновена: 20 юни 2011 14:58 | 20 юни 2011 12:05, Красимир Ангелов
147
Какви последици крие банкрутът на Гърция?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Гърция е най-горещата тема през последните седмици. Все по-упорито се спекулира, че страната неотклонно върви към банкрут и спиране на обслужването на дълговете си. Това поражда въпроси относно евентуалните последици от фалит на страна, членуваща във валутния съюз на еврозоната.

От възможните мрачни сценарии са заплашени всички – от пенсионерите, влагащи средствата си във фондове в Япония и САЩ, до производителите и износителите в Китай. Възможни са и политически сътресения, особено в страните, които вероятно ще понесат най-голямата тежест на евентуален банкрут в еврозоната – Германия и Франция.

Глобалното възстановяване също е поставено на карта, тъй като данните за икономиките на водещите държави през последните месеци са все по-малко обнадеждаващи.

Преди всичко обаче трябва да се посочи какво точно представлява банкрутът на една държава. Той не е свързан с прекратяването на нейното съществуване, а със спирането на обслужването на емитирания дълг. Това автоматично носи огромни загуби на кредиторите, а страната за дълго време остава лишена от възможността да се финансира от международните пазари.

Един от последните подобни случаи в Европа е този с Русия от 1998 година. Тогава страната обяви, че спира да плаща дълговете си, а пазарите изпаднаха в състояние на свободно падане.

Какви ефекти крие сегашната ситуация с Гърция и до какво може да се стигне, ако страната обяви банкрут, може да разгледате в поредицата от сценарии, обобщени от CNBC.

И така, какво можем да очакваме при фалит на Гърция?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tia gar4ulja ziala evropa razbarkaha ! V A N ot ek ili da prodavat ostrovi, 4e mi omrazna da pla6tam i za tjah.
42
9
 
11
 
! Отговори
2121 преди 13 години
Бъдещето на Европа е Източна Европа!Там където са се запътили гърци, испанци, португалци и вся подобная ***, ние от там се връщаме сиреч от извратения социализъм!!Това го преживя цяла Изт. Европа барабар с Великия СССР гооолеми социални разходи, за които обаче нямаше съответните приходи!Затова Източноевропейските комундрели се удавиха в собствмените си л..*** 1989 г. и *** на соца!!Е да , ама няма кой да си направи изводите в Зап.Европа!Нищо! Не питай старило, а патило!
41
0
 
10
 
! Отговори
До 23 преди 13 години
Да, както беше казано те си имат вътрешна икономика. Ще им бъде тежко, но от глад и мизерия няма да умрът.За банкери и прочие и на мен не ми е жал.Може да са мързеливи, за сметка на това са хитри, намират начини. Нещо също важно е че се държът заедно, а не се самоизяждат. Лошото е че за да си изчистят двора хвърлят камъните в близкия съседен двор.
40
19
 
7
 
! Отговори
алоуу до 2121 преди 13 години
"ходеха напр. български тирове , които бяха наемани от гърците , за да им карат маслините и портокалите, защото те нямаха такива""идваха тук и искаха тя да им купува руски часовници и фотоапарати"Наивник, това е защото сме ЕВТИНИ, точно както и днес гръцките бизнесмени идват за български шивачки - според тебе щото гъркините не могат да шият, хахаха!!!"Гърция настига България по стандарт около 1975 г"ХАХАХААА вица на деня, смейте се бее!!!!
39
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След Гърция с тази магистрална политика на Б.Б идва България
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕщАТА НЕ ВЪРВЯТ НА ДОБРЕ В ГЛОБАЛЕН ПЛАН ... тая криза дето я докараха евреите от Валлстреет ще взима още много жертви. Очертават се сериозни размествания на пластовете в Европа.Сега ще спечели този, който си наляга парцалите и бачка.
37
2
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 13 години
Това пък за Австрия откъде го измисли, че работния ден е 4 часа?!?!Ти си луд!Сина ми работи там , като компютърен спец и това изобщо не е вярно!
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако ЕС не си направи собствен МВФ и не приложи вътрешен контрол на финансовото състояние на страните всяка страна членка я очаква същата участ. Ония с гърбавите носове от МВФ не ги интересува нищо освен изсмукването на парата от системата. Затова ще отпускат заеми докато станат невъзвръщаеми и не изпият и кръчицата на хората!
35
2
 
19
 
! Отговори
gotin преди 13 години
Гърците трябва да бъдат изхвърлени от еврозоната. Банкрутът им е неизбежен, въпрос на време е. Времето струва много пари на ЕС, защото в момента гърците са на системи, системи, които пълним ние, европейците. Европейците не си взеха поука от финансовата и икономическа криза през последните години. Лакоми за печалби купуваха гръцките облигации с висока доходност. Сега ревнаха, че всъщност няма да си получат парите ... все пак високата доходност крие риск, нека да трайкат сега.
34
1
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
реално най зле са САЩ т.к. при тях дйлгът се измерва д трилиони!САЩ никога небиха могли да обслужват дълга си! Ако това се каже ...започва война!
33
4
 
23
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
Хааахаха... те ако се стегнат и преклонят главица, ще се докарат като нас - да копат за троха хляб, да плащат като луди, а дългът им само да расте! Това правим ние - от 12 млрд. долара дълг през 1989 г. и последвало перманентно затягане на коланите, ликвидирана пенсионна, здравна и образователна система, закрита армия, имитация на полиция, сиреч - пълен отказ от разходи за социални дейности и сигурност, та сега сме с 36 млрд. ЕВРО! Това ли да направят и гъците? Аз бих казал: НЕ, МЕРСИ!
32
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чета тука, много злобни хора бе !!! Гърците били такива, онакива. Каквито и да са винаги са живяли по-добре от нас. Били мързеливи - българите пък сме първи работливи !!!
31
7
 
22
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 13 години
ПРЕДИ 7 год. ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЯХ В ГЪРЦИЯ.......И ОЩЕ ОТ ГРАНИЦАТА АХКАХ КОЛКО Е ЧИСТО И ПОДРЕДЕНО,КАКВА МАГИСТРАЛА КАТО СТЪКЛО ИМАТ ОТ СОЛУН КЪМ АТИНА !!! ТОГАВА НАШИТЕ ДОМАКИНИ ГЪРЦИ ПЪК АХКАХА КАК СА СЕ ПОЯВИЛИ КРАЖБИ С ВЗЛОМ ПО ДОМОВЕТЕ ОТ ДОШЛИТЕ ОТ БИВШИТЕ СОЦ.СТРАНИ БАНДИТИ - ЯВНО НЕ СА ИМАЛИ ДО ТОЗИ МОМЕНТ ТАКЪВ ПРОБЛЕМ !!! ДРУГОТО КОЕТО МЕ ВПЕЧАТЛИ В НЕДЕЛЯ СУТРИН, ОГРОМНОТО МНОЖЕСТВО ХОРА /КАТО НА МИТИНГ /,КОИТО СЕ ПРИБИРАХА ПО ДОМОВЕТЕ СИ НА ОБЯД ОТ....ЦЪРКВА !!!! ДАНО БОГ ИМ ДАДЕ ИЗХОД!
30
3
 
9
 
! Отговори
Проклетник преди 13 години
Никой няма да банкрутира,Евр.Центр.Банка по примера на САЩ ще пусне в обръщение повечко хартия, еврото ще падне малко под долара и край на проблема,едва след това ще стегнат юздите на Гърция,заеми ще вижда само през крив макарон!
29
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА ТВЪРДИШ, ЧЕ ЕДИН ЧОВЕК Е МЪРЗЕЛИВ ЩОТО Е ГРЪК Е СЪЩОТО КАТО ДА ТВЪРДИШ, ЧЕ БАБА ТИ Е РАЗВРАТНИЦА, ЗАЩОТО КОМШИЙКАТА И Е РОДИЛА НЕГЪРЧЕ ОТ КИТАЕЦ!
28
1
 
17
 
! Отговори
trololol преди 13 години
ако фалират и ние ще го ядем, кой мислите ще им плаща дълг ако не държавите от ЕС ? След тях ще тръгнат и Испания и Португалия ... И като нищо може до там да е с ЕС.
27
2
 
5
 
! Отговори
Lelq Bojana преди 13 години
Haide gyr4ulq idvaite v bulgariq na gurbet....hahahahah da viditi togiz kvo vi 4aka! :)))
26
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърците били мързеливи!? Вие чувате ли се!? Аз съм живял в Атина в продължение на 3 години, но не да бачкам, а защото майка ми се ожени за грък! Да, наистина работят по 7часа, а не по 8 на ден! Да, работната им седмица не е 48 часа като при нас а 35!Но не са мързеливи! Освен това не се работи само в Гърция така, а и в Франция работната седмица също е 35 часа,а в Австрия в петък работния ден не е 8, а 4часа! Иначе и тук казват,че ни мързи,но само ние си знаем какво ни е!На протест са->не ги мързи
25
1
 
18
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Протести има в много европейски държави / да не кажа във всички /. Това не означава, че нещо не е наред, а означава, че НИЩО не е наред. Гърците започват да протестират и чрез спиране на тока няколко пъти за по няколко часа. Мярката е жестока, но най-после КЕРВАНЪТ трябва да спре, когато кучетата залаят. И не само в Гърция!
24
2
 
5
 
! Отговори
pissed off преди 13 години
Ами явно само със стачки и протести не става :)