Какви последици крие банкрутът на Гърция?

Негативно отражение може да има не само в Европа
Обновена: 20 юни 2011 14:58 | 20 юни 2011 12:05, Красимир Ангелов
147
Какви последици крие банкрутът на Гърция?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Гърция е най-горещата тема през последните седмици. Все по-упорито се спекулира, че страната неотклонно върви към банкрут и спиране на обслужването на дълговете си. Това поражда въпроси относно евентуалните последици от фалит на страна, членуваща във валутния съюз на еврозоната.

От възможните мрачни сценарии са заплашени всички – от пенсионерите, влагащи средствата си във фондове в Япония и САЩ, до производителите и износителите в Китай. Възможни са и политически сътресения, особено в страните, които вероятно ще понесат най-голямата тежест на евентуален банкрут в еврозоната – Германия и Франция.

Глобалното възстановяване също е поставено на карта, тъй като данните за икономиките на водещите държави през последните месеци са все по-малко обнадеждаващи.

Преди всичко обаче трябва да се посочи какво точно представлява банкрутът на една държава. Той не е свързан с прекратяването на нейното съществуване, а със спирането на обслужването на емитирания дълг. Това автоматично носи огромни загуби на кредиторите, а страната за дълго време остава лишена от възможността да се финансира от международните пазари.

Един от последните подобни случаи в Европа е този с Русия от 1998 година. Тогава страната обяви, че спира да плаща дълговете си, а пазарите изпаднаха в състояние на свободно падане.

Какви ефекти крие сегашната ситуация с Гърция и до какво може да се стигне, ако страната обяви банкрут, може да разгледате в поредицата от сценарии, обобщени от CNBC.

И така, какво можем да очакваме при фалит на Гърция?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
18
 
! Отговори
Ачо преди 13 години
А нашия Бойко стана гарант на Гърция без да сме в еврозоната,но за това никаде не се писа с малки изключения.Такаче сме гарант с 2 милярда Е на маляките.Но вместо те да ни работят нашите им берат плодовете и мият гъзовете.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз от статията тук и в инвеститор разбрах, че основно банките и застрахователите ще загубят, което не ме стряска чаааааааак пък толкоз много;)
21
2
 
26
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Един българин хванал златната рибка и тя му казала:-Ще ти изпълня желание, ще ти дам каквото искаш, само ме пусни!-Какво можеш да ми изпълниш?-Абсолютно всичко, мога да ти дам къща, пари, кола. Условието е само всичко, което ти дам да го дам и на съседа ти, ама на него двойно, че да не ти е уроки!Помислил си Българинът и решил: Извади ми окото!
20
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА ЖИВЕЕ ГРЪЦКИЯТ МЪРЗЕЛ И НАГЛОСТ.НАИ МЪРЗЕЛИВИТЕ И НАГЛИ СЪЩЕСТВА В ЕС.
19
5
 
24
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Маляките са нагли до безобразност. Свикнали на мързел, кратък работен ден, ядене само по заведенията, ниски данъци, бонуси по няколко пъти в годината - всичко това от пари, с които реално не са разполагали и сега като дойде Видов ден излязоха да чупят и палят вместо да се стегнат и да помогнат на страната си да излезе от тежкото положение те единствено й помагат да затъне още повече.
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Толкова ли не разбрахте, че това е плана на ционистите ?Използване на алчността на Гоя и даването на кредити, които няма как да бъдат върнати. След това идва МВФ и СБ и започват да раздават нови кредити НО ВЕЧЕ С ИЗИСКВАНИЯ за намаляване на държавните разходи, намаляване на заплати, съкращения, отрязване на социални. После идва момента за безпощадно разпокъсване на държавни активи и мизерия. Богатите стават по-богати, средната класа минава надолу и много бедни. Кисинджър отдавна е казал за Гърц
17
3
 
7
 
! Отговори
прасчо преди 13 години
Браво 14,нямаш си идея,колко много приличаш на българин,завистлива гадина хранейки се от чуждото нещастие....имаш ли снимка да те сложим за герб
16
4
 
20
 
! Отговори
an преди 13 години
ДО КОГА ЩЕ ПОВТАРЯМ ЧЕ ИЗМИСЛЕНИЯТ ЕС Е ВАВИЛОНСКА КУЛА? КОЯТО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ СРИНЕ СЪС ГРЪМ И ТРЯСАК. НЕМОЖЕ НЕЩО ИСКУСТВЕННО САЗДАДЕНО ДА ИМА БЪДЕЩЕ. ЗАМИСЪЛА НА ГОСПОДАТА ОТ ЕС Е БИЛ ВСИЧО ДА МИНАВА ПРЕЗ РЪЦЕТЕ ИМ: И ТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА. ДА АМА НЕ. ЗАЩО ШВЕИЦАРИЯ НЕ ИСКА ДА ВЛЕЗЕ В ЕС? ДА НЕ СА ЛУДИ ДА ХРАНЯТ ГЬОТВЕРЕНИ И *** КАТО ГОСПОДАТА ОТ ЕС. САМО МУТРО-КОМУНИСТИТЕ СЕ НАТИСКАХА И НИ ВКАРАХА В ЕС ЗА ДА МОГАТ ДА СИ КРАДНАТ ЕВРО МАНГИЗИ .
15
2
 
18
 
! Отговори
2121 до 9 преди 13 години
Ти на колко години си?Знаеш ли, че Гърция настига България по стандарт около 1975 г. Дотогава там ходеха напр. български тирове , които бяха наемани от гърците , за да им карат маслините и портокалите, защото те нямаха такива!Майка ми имаше колежка гъркиня /от гръцките комунистически емигранти, дошли в БГ след войната/, която непрекъснато се оплакваше от роднините си , които идваха тук и искаха тя да им купува руски часовници и фотоапарати!Така, че пополека с обобщенията, Малкия!
14
12
 
6
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 13 години
Хихихи а дано фалират тотално и да станат бедни като нас
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато нашите *** седят в гърция, значи гърците са добре и няма за какво да протестират.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 2 -евреинът ,абе то и вие *** в изрел живуркате на чужд гръб откакто ви съществува измислената ви (държава0 ,ама добре ,че беше досега вашия съплеменник родшилд да печата хартийките наречени долари ,ама и тая вече е към края си и тогава не ми се мисли какъв *** и вас ви чака ,нашата е лесна ние сме свикнали ,ама вие.....
11
9
 
15
 
! Отговори
МИМИ преди 13 години
ТЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ АМА НИЕ НЕЕЕЕЕ
10
2
 
16
 
! Отговори
2121 преди 13 години
ХахахахаДа предоложим /нещо направо невероятно/, че вследствие на протестите се опрости ЦЕЛИЯ ДЪЛГ на Гърция!Найважното, което ще последва, че оттук нататък никоюй няма да даде на Гърция и един евроцент заем!!А това води веднага до глад и мизерия на гърчолята, защота те не знаят какво е да си изкарваш парите с труд!!
9
12
 
19
 
! Отговори
do 5 преди 13 години
Ти 1-во си неграмотен (пише се ***). Кака така един *** като теб прави генерални изводи. Същите глупости, които си написал могат да бъдат написани и казани за почти всеки един народ в света. За разлика от ТЕБ, който само лае по форумите -тези "***" са на улицата и палят. Винаги с живяли по-добре от теб, винаги са имали национално самосъзнание, винаги са вярвали в Бог и за разлика от нас НЕ са мишки. Нямат и ***, които да хранят, нямат и турска партия и т.н
8
2
 
22
 
! Отговори
Choco преди 13 години
Това си е проблем на тези, които имат да взимат пари от Гърците. А те са ги дали, за да доят държавата с лихви и перфектно са знаели какви са рисковете. Реално за гръцкото население може и да няма големи последици, защото вътрешната икономика ще продължи да съществува в следстие на ресурсите, които са в ръцете на населението. Тези които ще губят са големите корпорации, за които няма как да ми е жал. А те няма да си тръгнат от гръцкия пазар и да рискуват да го изгубят въпреки кризата там.
7
3
 
9
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Убаво де!А ние като обявихме мораториум оти китайците на фалирааха?
6
2
 
26
 
! Отговори
пешо преди 13 години
брей каква стараша прогноза! нищо подобно няма да стане! гърците фалират, гръцките банки в българия също! германия и франция разпродават на парче и те ти булка спасов ден! единствено ще повлече само нас, но ние кака или иначе сме на дъното, да ги посрещнем като братя!
5
9
 
25
 
! Отговори
ГРЪЦКИ ПОМИАРИ преди 13 години
КРИЕ ЛЕНТЯИ,МЪРЗЕЛИВЦИ,СИРТАКИ,АЛКОХОЛ,СЕКС И ДРУГ ДА ИМ ПЛАЩА СМЕТКАТА ЗА НАГЛОСТА И МЪРЗЕЛА.
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига са протестирали, ами да започват а бачкат, че тия милиарди с мързел и приказки нема да се върнат.