Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум

Financial Times: Гърците не желаят да затягат коланите повече
Обновена: 24 юни 2011 14:53 | 24 юни 2011 09:35,
281
Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум
Снимка: Reuters

Алберт Айнщайн веднъж казал, че лудостта се състои в това да правиш едно и също отново и отново и да очакваш различни резултати. По този критерий сделката, която еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) са напът да сключат с Гърция, изглежда лудост.

Единственото оправдание за подобно решение е, че с такава сделка ще се спечели време. Това обаче е лоша стратегия, пише Мартин Улф, колумнист на Financial Times, в коментар за изданието. Според него са необходими по-радикални действия.

Въпросът за бъдещето на Гърция не е дали страната ще фалира, защото това е повече от сигурно, пише авторът. Въпросът е дали фалитът ще се окаже достатъчен, за да върне гръцката икономика към нормално здраве. Улф се съмнява в това, изтъквайки че Гърция е твърде неконкурентоспособна. Фалитът е необходимо, но не и достатъчно условие за нормализиране на финансовото състояние в подобни случаи.

Представянето на Гърция в светлината на програмата, договорена с МВФ през май 2010 г., беше доста впечатляващо, но не и достатъчно да върне страната към платежоспособност. Спредът между 10-годишните гръцки и германски ДЦК се увеличи от 460 базисни пункта след обявяването на програмата до 1460 базисни пункта сега.

До голяма степен същото се случи и с Ирландия и Португалия. Това, което е по-смущаващо обаче, е фактът, че спредовете по испанските облигации са достигнали 270 базисни пункта. В обозримо бъдеще Гърция, Ирландия и Португалия нямат никакъв шанс да се завърнат на облигационните пазари при лихви, които да могат да си позволят.

Това, което вероятно е особено депресиращо за правителствата на тези страни, е тенденцията повишаването на спредовете да се случва въпреки доброто изпълнение на програмите за ограничаване на бюджетните дефицити. Според договорената през 2010 г. програма гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) се очакваше да се понижи с 4% през 2010 г. и 2,6% през 2011 г.

Според публикуваните през март данни икономическият спад в Гърция за 2010 г. е бил 4,5% - резултат съвсем малко по-лош от очаквания. За 2011 г. прогнозата е за спад от 3%. От друга страна според първоначалната прогноза бюджетният дефицит през 2010 г. се очакваше да достигне 8,1%, а през 2011 г. 7,6%. Данните от март разкриват, че дефицитът в края на 2010 г. е бил 9,6%, като през 2011 г. той се очаква да се понижи до 7,5%.

Дори дефицитът по текущата сметка според данните от март е бил 10,5% през 2010 г. и се очаква да падне до 8,2% през 2011 г. - резултати, не чак толкова по-лоши от първоначалните прогнози за 8,4% и 7,1% съответно.

За съжаление това представяне е незадоволително поради четири причини.

Кои са те, вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
8
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Авторът на тази статия забравя, че кредиторите на тези над 300 милиарда са главно Германия, Франция и Великобритания, а и централната европейска банка. Проблемът не е толкова за гърците, колкото за цяла Европа. Гръцките комунисти знаят много добре това и си дават сметка, че никой не може да си позволи да ги остави да фалират. Схемата в Гърция е позната от години - над милион държавни служители, които си избират комунисти да ги управляват срещу добри заплати и лека службичка.
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България не може и няма да има никога свястна икономика и заплати по следните причини:1.Ние сме една торба хора/ние сме саможивници които не създават деца,бъдещи работещи и потребители/.2.Много млади военни и полицаи-пенсионери-пенсионират се на 42-45 години.3.Много чиновници.4.Огромна армия търтеи-***,които само лапат,крадат,мамят,половината от тях са и фалшиви инвалиди.5.Некадърни и алчни,крадливи политици,лекари,адвокати и още много.Накратко-нацията и обществото са болни от рак.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** на европа имат мнение за Гърците, че като минеш в Българска земя викаш...додре дошли в Европейския Пакистан!!!!!! Е, за това в Гърция те псуват на Българин и хората викат "ти *** и *** като Българин"!!!!!!!!! -----айде още един агитатор от *** 20
34
6
 
2
 
! Отговори
онасис преди 13 години
*** на европа имат мнение за Гърците, че като минеш в Българска земя викаш...додре дошли в Европейския Пакистан!!!!!! Е, за това в Гърция те псуват на Българин и хората викат "ти *** и *** като Българин"!!!!!!!!!
33
1
 
4
 
! Отговори
- преди 13 години
22 ти нещо май преждевременно си се повлиял от магнитните бури или просто си такъв по рождение.Искам да кажа на всички,които се плюнчат по тия форуми и след огромни напъни изхождат умствени разстройства,че в тая страна има и ще има винаги интелигентни хора,които НЕ са и НЯМА да избягат,работят здраво и печелят от труда си достатъчно.Гърците винаги са се страхували от българите,затова разчитат с подлост да ни разделят,но няма да успеят-България е жива въпреки всичко,а точно Гърция е пред фалит
32
2
 
1
 
! Отговори
ggg преди 13 години
Достатъчно време са ги взимали, че сега да живеят (на изпарения) освен това, когато си имаш жилище и кола, заделена сума евро ~30 000 както се пише нека ти е зле.Когато си като българите да нямаш нищо от това и пак не вземаш повече от 250 eur сравнявай се с Гърка.
31
2
 
8
 
! Отговори
Гонзо преди 13 години
На тъпите комунистически пропагандатори от *** 20 им е поставена задача да възхваляват Гърция и да плюят родината си, България! Като четете коментарите - имайте го в предвид!
30
9
 
1
 
! Отговори
HELLENIC POWER преди 13 години
ZHRO HELLAS...PAN HELLENIC ENOSIS UNION..MEGALI ELLADA,MEGAS ALEXANDROSELLAD PANTOU GIA PANTA..PANTA RAIY--- SOKRATES
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
12, искаш да кажеш, че българите от Македония вземат повече пари от българите в България ли? :)
28
6
 
7
 
! Отговори
онасис преди 13 години
*** на европа имат мнение за Гърците, че като минеш в Българска земя викаш...додре дошли в Европейския Пакистан!!!!!! Е, за това в Гърция те псуват на Българин и хората викат "ти *** и *** като Българин"!!!!!!!!!
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината е простичка.За източна Европа доходите трябва да са до 400 евро средните.Затова скачат гърците,защото не искат да им е скъпо като на нас с ниските доходи.А за да има повишение,се иска повишаване на БВП.Но как това от Европа не казват.От Европа нямат сметка ние ,гърците румънците и другите наоколо да сме със силни икономики.Трябват им бедни страни,които да взимат непрекъснато заеми,за да бъдат командвани отвън.
26
2
 
20
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
Нашите приятели в Брюксел отличнo знаят че падне ли Византия умира Европа ---------Ти да не работиш комедиант в някой слънчев гръцки ***? Гръцката икономика е прашинка в икономиката на ЕС, под 2 %. Сега е момента ние европейците да издоим слънцето, *** и имотите от Гърция. Вервай ми!
25
0
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
много са ми интересни тези толкова глупави хора дето все още не осъзнават че гърция е зле точно защото е "добре" в техните очи. вземали били 2000 евро. айде да ги видим колко време още ще вземат по 2000 евро.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
22 ти не си грък, а тъпоумен провокатор ***, а заплатите на гърците ще станат не 1500 евро, а 250 евро макс. в държавния сектор и то до няколко месеца.
23
7
 
15
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
ние сме най-бедните и ***-------Бедна и насрана си ти, Елеана! Не всички българи сме като теб!
22
0
 
26
 
! Отговори
дядо Мраз преди 13 години
Гърция никога не е живяла само на свои пари - от както е член на европейският съюз мече 30 и няколко години, е само на дотации от там и на квоти за маслините. Гърците не обичат да работят - защо им е, като има българи,албанци или всякакви други да им работята, а тези само да взимат пари от европейският съюз и да пълнят кафенетата и да не си плащат данъци. Никаква толерантност за гърците, трябва да почнат да работят и да се научат да живеят с това, което изработят!
21
6
 
12
 
! Отговори
glavatar преди 13 години
Без много да се разбере влязохме в ЕВРО ПЛЮС.Е.....МАМАТА на Българския народ ще плащаме да живеят добре богатите.Борисов на бесилото...
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кое им е по-добре на гърците бе? Че всеки от тях от пеленачето до дядото на 98 години има да плаща по 35 000 евро ли?Аман от демагози!Като искате и вие да сте толкова добре, аре бегайте в банката, таглете кредит (ако ви дадат) и почвайте да харчите за узо и сиртаки или плазми и *** ако щете.Само после като станете "гърци" да не рИвете. че банките са ви виновни, че са ви дали кредит и сега им дъжите по 35 000 евро всеки от вас балъци.
19
3
 
13
 
! Отговори
оле преди 13 години
Реално чистите средни заплати в Гърция спаднаха на около 700 евро и ще намалеят още. Другото са фантазии и измишльотини. 1500 евро чиста средна заплата вземат много малко хора, но и те намаляват като брой.
18
15
 
11
 
! Отговори
елеана преди 13 години
Гърция е лицето на Европа, Гърция е навсякъде, ние сме най-бедните и *** а ни промиват мозъците с Гърците.........150.000 Българи работят там и изпращат средно по 300 евро в тахните близки в нашата татковина!!!!!!!!!!