Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум

Financial Times: Гърците не желаят да затягат коланите повече
Обновена: 24 юни 2011 14:53 | 24 юни 2011 09:35,
281
Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум
Снимка: Reuters

Алберт Айнщайн веднъж казал, че лудостта се състои в това да правиш едно и също отново и отново и да очакваш различни резултати. По този критерий сделката, която еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) са напът да сключат с Гърция, изглежда лудост.

Единственото оправдание за подобно решение е, че с такава сделка ще се спечели време. Това обаче е лоша стратегия, пише Мартин Улф, колумнист на Financial Times, в коментар за изданието. Според него са необходими по-радикални действия.

Въпросът за бъдещето на Гърция не е дали страната ще фалира, защото това е повече от сигурно, пише авторът. Въпросът е дали фалитът ще се окаже достатъчен, за да върне гръцката икономика към нормално здраве. Улф се съмнява в това, изтъквайки че Гърция е твърде неконкурентоспособна. Фалитът е необходимо, но не и достатъчно условие за нормализиране на финансовото състояние в подобни случаи.

Представянето на Гърция в светлината на програмата, договорена с МВФ през май 2010 г., беше доста впечатляващо, но не и достатъчно да върне страната към платежоспособност. Спредът между 10-годишните гръцки и германски ДЦК се увеличи от 460 базисни пункта след обявяването на програмата до 1460 базисни пункта сега.

До голяма степен същото се случи и с Ирландия и Португалия. Това, което е по-смущаващо обаче, е фактът, че спредовете по испанските облигации са достигнали 270 базисни пункта. В обозримо бъдеще Гърция, Ирландия и Португалия нямат никакъв шанс да се завърнат на облигационните пазари при лихви, които да могат да си позволят.

Това, което вероятно е особено депресиращо за правителствата на тези страни, е тенденцията повишаването на спредовете да се случва въпреки доброто изпълнение на програмите за ограничаване на бюджетните дефицити. Според договорената през 2010 г. програма гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) се очакваше да се понижи с 4% през 2010 г. и 2,6% през 2011 г.

Според публикуваните през март данни икономическият спад в Гърция за 2010 г. е бил 4,5% - резултат съвсем малко по-лош от очаквания. За 2011 г. прогнозата е за спад от 3%. От друга страна според първоначалната прогноза бюджетният дефицит през 2010 г. се очакваше да достигне 8,1%, а през 2011 г. 7,6%. Данните от март разкриват, че дефицитът в края на 2010 г. е бил 9,6%, като през 2011 г. той се очаква да се понижи до 7,5%.

Дори дефицитът по текущата сметка според данните от март е бил 10,5% през 2010 г. и се очаква да падне до 8,2% през 2011 г. - резултати, не чак толкова по-лоши от първоначалните прогнози за 8,4% и 7,1% съответно.

За съжаление това представяне е незадоволително поради четири причини.

Кои са те, вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия така и неразбраха, че Гърция повлича цяла Европа към дъното. Едно време (през 70-80) живяха на НАТО-вски гръб, от 90-те насам живият на ЕС (щото НАТО вече пари не им дава). Гърция никога не е имала работеща икономика... Гърция е един голям балон, който рано или късно ще се спука... и ще повлече ЕС. Колкото и да се стараят да помогнат на Гърция - тя ще фалира и ще повлече ЕС. За това сълюшъна е ясен - Гърция вън от ЕС. Да видят те какво е да се редиш на опашки за виза
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
12 и 13, обясниха ви вече, че измисления стандарт и заплати в Гърция се дължаха последните 10 години на ИЗМИСЛЕНИ, ФАЛШИФИЦИРАНИ данни за икономиката им и подправени отчети, както и на ОГРОМНАТА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ, която сега ФАЛИРА СТРАНАТА.Ясно мие, че и вие искате заплати по 3000 евро и пенсии по 1000 евро, ама за да стане това, трябва да ни приемат в ЕЗ (ако успеем да фалшифицираме и ние :) ), после яки заеми, които ще плащат и внуците на внуците ни и после да раздаваме на калпак на чиновниците
15
13
 
16
 
! Отговори
тъп и прост преди 13 години
НЕ Е ЛОШО ДА СЕ СПРЕ С МЕДИЙНОТО ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В ГЪРЦИЯ - ГЪРЦИЯ СИ Е ГЪРЦИЯ НЕКА СИ ГЛЕДАМЕ НАШЕТО ПОЛОЖЕНИЕ ТУК В БЪЛГАРИЯ , И НЕКА ОТ ГЕРБ ПРЕСТАНАТ ДА НИ НАЛИВАТ В МОЗЪЦИТЕ КОЛКО Е ТЕЖКО ПОЛОЖЕНИЕТО В ГЪРЦИЯ - ЗАЩОТО ТЕ ПАК СА ПО ДОБРЕ ОТ НАС И ТО ДОСТА ПО ДОБРЕ.
14
2
 
4
 
! Отговори
отмъщител преди 13 години
Когато в Гърция се говори за брутна МРЗ става дума за неквалифициран, несемеен и с нула стаж работник. Според трудова книжка на ИКА, гръцкия НОИ, се брой стажа............. МРЗ за неквалифициран, несемеен с 1 трилетие стаж е : 801,17 по 14 МРЗ за неквалифициран, несемеен с 2 трилетия стаж е : 874,01 по 14 МРЗ за неквалифициран, несемеен с 3 трилетия стаж е : 946,84 по 14 МРЗ за неквалифициран, семеен с 1 трилетие стаж е : 875,13 по 14 МРЗ за неквалифициран, семеен с 2 трилетия стаж е : 947,96 по 14 МРЗ за неквалифициран, семеен с 3 трилетия стаж е : 1.020,80 по 14 . А от 1/7/2011 година за всичко това ще има увеличение 1,6% и от 1/7/2012 още 1,7%...........................
13
2
 
25
 
! Отговори
мон дьо преди 13 години
Европа започва от южната ни граница - факт. ЕС се опита да направи от гърците европейци, не се получи. Надявам това да им е за урок и да не се опитат да правят от турците европейци.
12
3
 
23
 
! Отговори
бедните плащат преди 13 години
Финансовата криза бе предизвикана от банките. Поради тяхната безгранична лакомия и алчност. В момента в Гърция става преразпределение от бедните към богатите. Режат социалните придобивки на бедните за да спасят държавата. А защо не подхванат банките? Банките предизвикаха кризата, банките спечелиха от кризата, и банките ще продължават да печелят, защото тези 330 милиарда помощ ще минават през тях! Частните банки печелят, бедните данъкоплатци плащат!
11
1
 
36
 
! Отговори
До 4 преди 13 години
Прав си! И освен, че не работят са и ужасно мързеливи и изобщо като хора не ми допадат. Гъркинята не ходи на работа ама има две българки, които да й гледат децата, да й чистят и готвят, да слугуват и на старите гърци и да им мият задниците. Та дори сега върви една реклама на узо която отговаря на бита на гърците цял ден айляк и сега реват. И ние искаме пенсии по 800 евро и заплати от по 2-3 хил. евра ама няма...
10
4
 
34
 
! Отговори
П2-Пропаганда Дуе преди 13 години
Гърците са зле, ама мнооо мнооо зле!В такъв случай защо гъркът получава 6-7 пъти по-висока мин. заплата от българина?Всъщност, българинът в стабилната икономически България, получава по-ниска заплата и от ... македонеца!Да, не гледай тъпо българино! Средните и минималните доходи в Македония са по-високи от българските!
9
3
 
3
 
! Отговори
ahmet преди 13 години
do POLITIKA.. ne laji horata BALGARIYA NYAMA DA DAVA PARI NA GARTSIYA.YAVNO ISKA6 DOGAN DA SE VARNE NO BALGARINA SI OTVORI O4ITE.
8
7
 
20
 
! Отговори
Do 1 преди 13 години
Надявам се занеш, че това не се е случило и историята е от сайт за измислици които звучат реално !!!Стига с този национален нихилизъм! Ако имахме мислещи иможещи управници щяхме да се възползваме от ситуацията и да вървим нагоре, но за съжаление имаме Дянков, Борисов, Станишев...Затова пък Турция ни прави показно, прати на майната си ЕС и е на път да се превърне в икономически гигант...
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъщност те заплатите в държавния сектор и сега ще трябва драстично да намалеят, за да изпълнят условията на Тройката, ако не...чети по-долу
6
25
 
6
 
! Отговори
Чавдар преди 13 години
От роби народ не става!!! Българите са родени "робска рая", дупедаващи свиркаджий.............за това казали "Хай Хитлер" и били унижени и борбадирани!!!
5
6
 
14
 
! Отговори
въпрос преди 13 години
При положение, че Гърция дължи 330 милиарда евро, а ние сме 7 милиона калпака, значи всеки българин ще трябва да помогне на гръцките братя с около 48 000 евро! -------И кой ти каза тази дивотия? Като беше да инструктаж при Кутев на *** 20 ли?
4
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До месец Гърция официално ще фалира. Тогава искам да видя тези, които казват, че гърците имат супер стандарт в сравнение с нас какво ще измислят. При фалит на Гърция и/или излизане от ЕЗ (което е същото) заплатите в държавния сектор ще станат 10ина пъти (може и повече) по-малки ~250 евро или ако предпочитат 10 000 драхми :D, което ще е пак 250 евро. Айде тогава да говорят пак за стандарти.
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 1Защо си мислиш, че хората четат толкова дълги постове? Направи си блог и шлярай вътре каквото си пожелаеш, недей да спамиш тук.А за гърците : те са скъп урок за ЕС, че от всяко дърво *** не става и от всяка европейска страна - страна-член на ЕС. Сигурен съм, че ако не се вземат мерки и не се вкарат гърците в правия път и не се накарат най-сетне да работят или Гърция да се изхвърли от ЕС , ЕС ще започне да се разпада.
2
9
 
28
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Много сте досадни с това писмо, публикувано в сайт "НеНовините / Новините, каквито МОЖЕХА да бъдат"Може да сме най-бедната държава в ЕС, но поне всяка стотинка у нас е изкарана и реално съществуваща, а не живеем на кредити, дългове и програми, които децата и внуците ни ще изплащат.Не желая лошото на гърците, защото фалита им ще повлече целия регион надолу, ама сами са си виновни ...... сиртаки, таверни, узота и пълни кафенета в 11:00ч. в делничен ден ... това го няма никъде ... не работят!
1
9
 
6
 
! Отговори
да помогнем на гърци преди 13 години
При положение, че Гърция дължи 330 милиарда евро, а ние сме 7 милиона калпака, значи всеки българин ще трябва да помогне на гръцките братя с около 48 000 евро!