Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум

Financial Times: Гърците не желаят да затягат коланите повече
Обновена: 24 юни 2011 14:53 | 24 юни 2011 09:35,
281
Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум
Снимка: Reuters

Алберт Айнщайн веднъж казал, че лудостта се състои в това да правиш едно и също отново и отново и да очакваш различни резултати. По този критерий сделката, която еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) са напът да сключат с Гърция, изглежда лудост.

Единственото оправдание за подобно решение е, че с такава сделка ще се спечели време. Това обаче е лоша стратегия, пише Мартин Улф, колумнист на Financial Times, в коментар за изданието. Според него са необходими по-радикални действия.

Въпросът за бъдещето на Гърция не е дали страната ще фалира, защото това е повече от сигурно, пише авторът. Въпросът е дали фалитът ще се окаже достатъчен, за да върне гръцката икономика към нормално здраве. Улф се съмнява в това, изтъквайки че Гърция е твърде неконкурентоспособна. Фалитът е необходимо, но не и достатъчно условие за нормализиране на финансовото състояние в подобни случаи.

Представянето на Гърция в светлината на програмата, договорена с МВФ през май 2010 г., беше доста впечатляващо, но не и достатъчно да върне страната към платежоспособност. Спредът между 10-годишните гръцки и германски ДЦК се увеличи от 460 базисни пункта след обявяването на програмата до 1460 базисни пункта сега.

До голяма степен същото се случи и с Ирландия и Португалия. Това, което е по-смущаващо обаче, е фактът, че спредовете по испанските облигации са достигнали 270 базисни пункта. В обозримо бъдеще Гърция, Ирландия и Португалия нямат никакъв шанс да се завърнат на облигационните пазари при лихви, които да могат да си позволят.

Това, което вероятно е особено депресиращо за правителствата на тези страни, е тенденцията повишаването на спредовете да се случва въпреки доброто изпълнение на програмите за ограничаване на бюджетните дефицити. Според договорената през 2010 г. програма гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) се очакваше да се понижи с 4% през 2010 г. и 2,6% през 2011 г.

Според публикуваните през март данни икономическият спад в Гърция за 2010 г. е бил 4,5% - резултат съвсем малко по-лош от очаквания. За 2011 г. прогнозата е за спад от 3%. От друга страна според първоначалната прогноза бюджетният дефицит през 2010 г. се очакваше да достигне 8,1%, а през 2011 г. 7,6%. Данните от март разкриват, че дефицитът в края на 2010 г. е бил 9,6%, като през 2011 г. той се очаква да се понижи до 7,5%.

Дори дефицитът по текущата сметка според данните от март е бил 10,5% през 2010 г. и се очаква да падне до 8,2% през 2011 г. - резултати, не чак толкова по-лоши от първоначалните прогнози за 8,4% и 7,1% съответно.

За съжаление това представяне е незадоволително поради четири причини.

Кои са те, вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
3
 
6
 
! Отговори
Вица на деня преди 13 години
"България има нужда повече от чистачи, отколкото от компютърни специалисти"Я помисли каква е добавената стойност на чистача и каква на инженера, компютърния спец, архитекта? И друго - всеки може да е чистач, а не от всеки става специалист по каквото и да е! Иска се малко повече акъл и трудолюбивост. Лошото е, че в България чистачите и трактористите (при цялото им уважение към тях) искат да взимат колкото вишист-специалист. Само в Гърция става тоя номер.
216
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде стига с тия заблуди, че гърците взимат заплати 3000 евро, 5000 хил. и т.н
215
3
 
1
 
! Отговори
До 230 преди 13 години
Ей *** , аз съм от малък град и мога да ти кажа , че във фирмата в която работя има хора със заплата от сорта на 2000 лева, говоря ти за малък провинциален град !!!
214
0
 
2
 
! Отговори
230 преди 13 години
*** -СТИГА СИ ЗАБЛУЖДАВАЛ !!!Такива заплати НЯМА !!! Братовчед ми работи в Моторола България, компютърен специалист. Работи там от доста години и е шеф на отдел - ТАКИВА ПАРИ НЕ ДАВАТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!След това за образование няма какво да си говорим с теб ;) ако ме разбираш какво искам да кажа
213
2
 
3
 
! Отговори
Ники преди 13 години
Как може гърците да вземат средно по 3000 евро + 13 и 14 заплати , + Великденска заплата + какви ли не добавки + сумати превилегии от сорта на безплатни почивки на държавните служители + работно време "от време на време" .... е няма как да стане , ти да произвеждаш стоки и услуги за 300 евро , а да получаваш заплата 3000 Евро ... Последния да дръпне шаутера !
212
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че те сервитьорките и бакшишите взимат над 1000 лева в София. А компютърните специалисти и над 3000 могат да си докарват. Ама как да го разбере това някой, който е ходил в селското училище до 6-ти клас (щото до 7-ми не е издържал). Бегай да береш маслини в Гърция, да ги гледаш в очите и да им викаш "господарю". П.С. Има сайтове, в които можеш да провериш нивото на заплатите в големите градове. За хора с висше образование, езици и компютърна грамотност винаги има добре платени оферти.
211
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Виждам в скоро време невъзможност да си плащат сметките , да си обслужват кредитите , крах на пенсионните фондове , въвеждане на инфлационната грахмична и инфлация в трицифрени стойности ... това е "велика византия" ..
210
0
 
5
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
do 223 ако ти кажа че си ***, няма да съм съвсем точен :) ти си уникален *** :)В едно общщество няма само нужда от компютърни специалисти :) има нужда и от учители, от лекари и от чистачи, даже като се замисля обществото има повече нужда от чистачи отколкото от "компютърни спецове", и приятелю просперитета на една държава не се мери по заплатите в сектори изпитваши временен човешки недостиг :), защото само преди 2 г. имаше и недостиг на строителни техници, ама сега нямат работа :)
209
1
 
8
 
! Отговори
Ванко от село преди 13 години
Аз съм честно момче с родители работници.Имам средно образование и работя на трактора на татко към кооперацията.На ръст съм 190 на 100 кг и ми предложиха от близък град да работя за един big бос и да стана мутра.Казаха ми че тук само така може да имаш скъпи коли и лъскави жени.Щели да ми дават по 2000 лева на месец чисто.Отказах защото видях покрай тези мутри да се навъртат мениджъри- адвокати и всякаква друга такава пасмина която докато ни учи нас момчетата от село на морал *** *** на мутрите и се гаври с всички честни българи като мен.Ще правим ли революция братя българи за да спрем тозс цинизъм на лицемерие и двоен стандарт?
208
0
 
7
 
! Отговори
велика византия преди 13 години
Гърчолята се правят на бабаити с българите, ама *** петичките сега на кредиторите си от западна европа, да не врътнат кранчето, да пуснат някой друг милиард кредит, за да не им лъсне голия... В очите на международната инвестиционна общност Гърция е атркативна колкото Бурунди, Пакистан и Етиопия. съдба...
207
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърци, когато останете гладни елате в България. Търсиме работливи като вас да обработват земята :)
206
1
 
2
 
! Отговори
до 223 преди 13 години
Абе ти да не си лакей на ***. Взимали по 3 бона. ХАХАХАХХАХАХХАХАЛегай да се наспиш
205
4
 
1
 
! Отговори
до молещия се Ванко преди 13 години
Ванко, с основното ти образование ще има да се молиш още... и да се чудиш що ще си сотанеш Ванко от село завинаги. Учи, работи, ще взимаш и над хиляда лева. Компютърните специалисти взимат и по 3000 лева в България. Ама учат и се развиват всеки ден, а не чакат като теб някой да им фрасне хилядарките в кратуната. Не се молят на гърци и прочее живееща на кредит ***.
204
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вчера говорих с един приятел - има познат византиец. 45 % безработица при младите, ако случайно се набуташ да работиш някъде - 500 евро заплата. Това е в момента Гърция. Явно за това и протестират
203
1
 
2
 
! Отговори
до жепеец преди 13 години
Прав си.Много падна качеството на матряла у нас .
202
0
 
5
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
do 213интересно литературно четиво си написал :) за съжаление фактите показват друго, безработицата в България расте, а доходите малеят, въпреки официалните данни на статистиката :)Това което се прави през последните 2 години в България е изцяло в полза на гръцката икономика, като започнеш от увеличението на акцизите и стигнеш до цирковете по морските курорти :)
201
1
 
2
 
! Отговори
до 215 преди 13 години
Времето ще покаже :)
200
0
 
4
 
! Отговори
жепеец преди 13 години
И Португалия, и Испания са владяли половината свят , галеонити със злато са текли, но сега..няма. Така че богатството на една нация е "матряла".
199
2
 
4
 
! Отговори
ухааа преди 13 години
В Гърция, бой, йебанйе и германски маршове. Продавай Партенона, закривай Пантеона, продавай острови, ликвидирай предприятия, съкращавай държавни хрантутници, сади маслини и портокали в пясъка, пържи се на жегата щото няма ток... ей такива мити работи...
198
6
 
8
 
! Отговори
Ванко от село преди 13 години
85 процента живеем с доходи до 500 лева.Геноцида в България е пълен и дано стане революция в Гърция че да се запали и у нас чергата.Като народ ние винаги разчитаме на другите.Гарция молим ви на колене да дойдете да ни освободите от нашите политици и мениджъри с по 1000 лева заплати.